Činjenica je da mnogi vlasnici novijih automobila na redovite servise kod ovlaštenih servisera odlaze samo za vrijeme trajanja jamstva. Nakon što jamstvo istekne, većina vlasnika automobila okreće se jeftinijim alternativama, a kako auto stari, posjeti mehaničaru za kontrolu auta i zamjenu svega potrebnog postaju sve rjeđi.

No automobil se, bez obzira na njegove godine, ne bi trebalo potpuno zanemariti. Stariji automobili posebno trebaju redovite servise i servisne preglede. Tako će se njihov vijek trajanja produljiti, a auti će biti sigurniji i vrijedit će više kod ponovne prodaje. Naravno, vrijednost auta će biti povećana samo ako imate uredno ispunjenu servisnu knjižicu i/ili čuvate sve račune kao dokaze o servisiranju.

Što se sve mijenja na redovitom servisu?

redovni servis auta

Osnovna stvar koja se radi na svakom redovitom servisu je zamjena ulja. I potpunim laicima za automobile je jasno da se ulje mora redovito mijenjati. Ulje s vremenom i kilometrima gubi svoja svojstva i postaje kontaminirano, te su izgledi za oštećenje motora puno veći.

Prilikom redovitih servisa mijenjaju se i druge komponente (prema propisanim intervalima u servisnoj knjižici ili zbog njihove istrošenosti). Kod benzinaca su tako često potrebne nove svjećice, a kod dizelskih modela se ponekad mogu pokvariti grijači. Redovito se mijenja filter zraka, filter klima uređaja ili filter kabine. Na redovitim servisima se i provjerava stanje svih tekućina te stanje akumulatora.

Najvažnija komponenta koja se mijenja nakon određenog broja prijeđenih kilometara je zupčasti remen (većina auta ga ima, no neki imaju lanac koji nema predviđeni interval za izmjenu). Ako zupčasti remen pukne ili prokliže zbog istrošenosti, može doći do velikog kvara motora, a popravak motora će biti izrazito skup ili će biti potrebna njegova zamjena.

Na redovitom servisu se kontroliraju i mijenjaju dijelovi koji su izrazito važni za vašu sigurnost, ali i novčanik – kočnice i ovjes. Dio o sigurnosti ne moramo posebno objašnjavati, no onaj o novčaniku hoćemo. Zanemarene kočnice i ovjes mogu uzrokovati mnogo veće dodatne troškove. Primjerice, ne zamijenite li disk pločice na vrijeme, oštetit ćete mnogo skuplje diskove koji će nakon toga trebati popravak ili zamjenu.

Zanemarite li neki dio ovjesa, može doći do mnogo veće štete od cijene samo tog jednog dijela. Naime, dijelovi na ovjesu su uglavnom međusobno povezani ili zajedno djeluju. Ako jedan od njih zakaže, moguće je da zbog toga dođe i do oštećenja drugih dijelova ovjesa.

Kako naći optimalnog servisera?

SKODA Produzeno jamstvo

Sve ove provjere i zamjenu dijelova ne morate raditi u ovlaštenom servisu, iako je preporučljivo. Servis možete obaviti i kod neovlaštenog servisera, no nije baš svaki dobro rješenje. Budite sigurni da je majstor dobar i da dobro poznaje vaš tip vozila i sve njegove mane i slabosti. Na primjer, ako vozite Ford, specijalist za Ford vozila mnogo je bolji odabir od servisera za Renault i Citroen vozila. Ne samo da će specijalist vaš auto poznavati bolje, već će imati i kompjutersku opremu uz koji se na modernim autima lakše otkrivaju kvarovi i nedostaci.

Naravno, najbolji odabir za redoviti servis je ovlašteni serviser jer ćete uz posjet kod njih dobiti i redovito ispunjenu servisnu knjižicu, čime održavate kontinuitet u servisiranju svog auta i veće su šanse da ćete ga jednog dana bolje prodati. Jedini problem – ovlašteni serviseri su skupi. No toga su svjesni i ovlašteni serviseri te za starije automobile i aute kojima je isteklo jamstvo nerijetko nude niže cijene servisa ili posebne akcije produženog jamstva.

Produženo jamstvo nudi sve pogodnosti kao i prvotno jamstvo pri kupnji automobila, s tim da kupac sam može birati želi li trajanje jamstva regulirati na broj godina ili prijeđenih kilometara. Osim toga, produženo jamstvo je odličan način zadržavanja vrijednosti svog automobila, što je korisno planirate li ga ikada prodati.

AutoZubak vam nudi produženo jamstvo po najpovoljnijim uvjetima i to za marke Audi, Škoda i Volkswagen. Za više info kliknite niže na link, nazovite na 0800 5432 ili pošaljite upit na [email protected].

Audi produženo jamstvo

Škoda produženo jamstvo

Volkswagen produženo jamstvo