Značenje oznaka na vozačkoj dozvoli mnogi ne razumiju, a mi ih donosimo u nastavku. Stare, papirnate vozačke dozvole bile su bitno veće od novih plastičnih, a samim time je i sve što je pisalo na njima bilo čitljivije i jasnije. Tako je, primjerice, potreba nošenja naočala ili leća bila jasno naznačena u kućici u kojoj je pisalo – upravo to. No, na novim dozvolama toga nema jer ne stane. No to ne znači da policijski službenik neće znati uhvati li vas za volanom bez obaveznih pomagala (naočale, leće, slušno pomagalo, proteza za udove i sl.).

Nove vozačke dozvole

Nove vozačke dozvole na prednjoj strani imaju upisano ime i prezime, datum i mjesto rođenja, datum i mjesto izdavanja, datum isteka, broj vozačke dozvole, te kategorije za koju vrijedi. Na stražnjoj strani, u stupcu broj 9, nabrojane su sve kategorije vozila. U 10-tom stupcu su upisani datumi prvog izdavanja za pojedinačne kategorije, u 11-tom je upisan datum isteka valjanosti za pojedinačne kategorije, a u stupcu 12 nalaze se ograničenja – ali u šiframa. Značenja svih šifri navedena su u Pravilniku o vozačkim dozvolama. Mogu se odnositi na 1) vozača – zdravstvena ograničenja ili 2) na vozilo – razne prilagodbe.

Značenje oznaka na vozačkoj dozvoli

Zdravstvena ograničenja za upravljanje vozilima, kao i prilagodbe vozila, ograničenja uporabe vozila, upravna ograničenja i nacionalna ograničenja upisuju se kod kategorija na koje se odnose u stupcu broj 12 na poleđini vozačke dozvole. Popis svih kodova, sukladno Popisu podataka i ograničenja u kodiranom obliku, pronađite ovdje.

Značenje zdravstvenih oznaka na vozačkoj dozvoli (kodovi 01 do 05.08)

Ukoliko imate neko ograničenje zbog zdravlja, bilo bi dobro znati što znače. Najčešća zdravstvena ograničenja i pripadajući kodovi su:

01.01 – naočale
01.02 – kontaktne leće
01.05 – pokrivalo za oko
01.06 – naočale ili kontaktne leće
01.07 – posebno optičko pomagalo
02 – slušno pomagalo/pomagalo za sporazumijevanje
03 – proteza/ortoza za udove
03.01 – proteza/ortoza za gornje udove
03.02 – proteza/ortoza za donje udove

Kodovi prilagodbe na vozilu (kodovi 10. do 50)

Pod prilagodbe vozila spada jako puno stvari, primjerice izmijenjeni mjenjači, spojke, kočnice, kočnice s ručnim upravljanjem, izmaknuti položaji pedala, izmijenjeni razmještaj komandi, prilagođeni volan, sjedala i slično.

Kodovi upravnih ograničenja (kodovi 70 do 97)

Postoje i kodovi ograničene uporabe. Neka od ograničenja su: 1) ograničen samo na vožnju danju (05.01); 2) vožnja bez putnika (05.03); zabranjena vožnja autocestom (05.07) itd.

Kodovi nacionalnih ograničenja (kodovi 100 do 101.04)

Nacionalni kodovi obuhvaćaju posebna vozila, primjerice vatrogasna ili vojna te mlade vozače do 24. godine (100(datum)).

Do kada se moraju zamijeniti stare vozačke dozvole

Ako imate „papirnatu“ vozačku koja vrijedi, ne morate se žuriti promijeniti ju. U Hrvatskoj su se vozačke dozvole u kartičnom obliku počele izdavati 1. srpnja 2013., a Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da se sve vozačke izdane prije tog datuma mogu koristiti do isteka roka na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. godine.