Pred nama su hladni zimski dani u kojima je najvažnije da je vaš automobil spreman za zimske uvjete, a ako ne znate što sve treba provjeriti, najbolje je da obavite preventivni pregled vozila u kojem će se vidjeti stanje akumulatora, rashladnih tekućina, svjećica i drugih dijelova motora.

Naravno, automobil treba opremiti i zimskim gumama prije nego krenete na put. Danas se za mnoge stvari oslanjamo na naše mobitele zbog čega bi bilo pametno i telefon opremiti aplikacijama koje bi vam mogle pomoći u raznim situacijama u kojima bi se mogli naći tijekom hladnih zimskih dana. Tako će vam, osim navigacije i stanja na cesti, od velike koristi biti i neka od aplikacija koje pokazuju kakvo vas vrijeme očekuje na vašem putu i je li zbog nekog nevremena možda bolje promijeniti rutu.

Planirate li otići na izlet, jedan od najpopularnijih mobilnih vodiča je Foursquare u kojem možete vidjeti gdje pojesti ukusno jelo ili koje je radno vrijeme lokala i znamenitosti na vašem odredištu. Uoči izleta ili odlaska na neke skijaške staze trebali biste vidjeti i gdje su najbolji izgledi da će pasti snijeg. Nađete li se u situaciji da niste obavili pregled vozila i da ste usred šume završili u kvaru, vodič za preživljavanje britanskih specijalaca mogao bi vam spasiti i život.

screen-shot-2016-11-29-at-10-59-07

TripWeather Mack-a-Roni

Ako ste odlučili unaprijed isplanirati sljedeće putovanje, iznimno korisno moglo bi vam biti ako znate kakvo vas vrijeme očekuje na cestama kojima ćete se voziti. U ovoj prilagođenoj vremenskoj prognozi možete dodavati razne lokacije po putu i pratiti vremenske prilike na toj ruti, a jednako tako, primjerice zbog nevremena, promijeniti vrijeme polaska. TripWeather kao glavni izvor podataka koristi provjerenu norvešku web stranicu Yr.no.


screen-shot-2016-11-29-at-10-59-26

Putni Anđeo ORYX Grupa

Putni Anđeo aplikacija je ORYX Asistencije koja se brine o vama na svakom kilometru puta. Može vas upozoriti ako vozite prebrzo ili predugo bez odmora, a osjetit će i ako je glazba toliko glasna da odvraća pažnju s ceste. Pritom će vas upozoriti da stišate glazbu. Uz to možete pratiti i statistiku vaše vožnje. Aplikacija može prepoznati i da je došlo do nesreće te će aktivirati poziv dežurnom centru koji može poslati poziv hitnim službama.


screen-shot-2016-11-29-at-10-59-47

SAS Survival Guide Trellisys.net

Vodič britanskih specijalaca već se godinama smatra najboljim rješenjem za preživljavanje u svakoj situaciji na svijetu, a vodič ima i mobilnu verziju koja bi mogla biti od koristi nađete li se u nekoj ekstremnoj situaciji na putovanju, jer nudi i savjete za preživljavanje u ekstremnim uvjetima. Tekstualni dio vodiča obogaćen je fotografijama i videima, a tu je mogućnost da aplikaciju koristite za Morseove signale i kao kompas.


screen-shot-2016-11-29-at-11-00-01

Waze – GPS Waze

Glavna prednost aplikacije Waze je u tome što brojni vozači koji su i sami korisnici ove aplikacije dijele prometne i cestovne informacije i na taj način vam omogućuju da uštedite vrijeme, ali i novac. Korisnici mogu prijaviti sudare, policijske kontrole, ali i druge opasnosti na putu, što može biti od velike koristi u planiranju puta usred zime. Aplikacija nudi i navigaciju na hrvatskom jeziku, a u slučaju nezgode sama će vam preračunati rutu.


screen-shot-2016-11-29-at-11-00-16

Winter Traffic Car Driving 3D Zuuks Games

Ako mislite da ste potpuno spremni za vožnju u zimskim uvjetima, ova izazovna igra dočarat će vam da i nije sve baš tako jednostavno. U igri se u sigurnosti vlastite sobe možete okušati u raznim škakljivim izazovima na snijegu i ledu, a uz to ćete morati paziti na promet koji može otežati igru. Igra nudi osam različitih vozila, ali i realistična oštećenja koja bi mogli doživjeti.


screen-shot-2016-11-29-at-11-00-30

Foursquare Foursquare Labs

Gdje god se našli u svijetu, Foursquare je tu da vam pomogne pronaći najbolje mjesto za kupnju, izlazak, jelo ili obilazak nekih znamenitosti. U mnogim detaljima može biti korisniji od turističkih vodiča jer iza informacija koje vam on nudi stoje ljudi koji su ta mjesta posjetili, pa možete saznati na vrijeme koji restoran radi i nudi jela prema vašem budžetu. Jednako tako i sami možete dati svoju ocjenu istim lokacijama koje ste posjetili.


screen-shot-2016-11-29-at-11-00-47

Snow Forecast Snow-Forecast.com

Dolaskom zime povećat će se i broj skijališta i planina koje mogu posjetiti entuzijasti za zimske sportove, a Snow Forecast pomaže vam pratiti kakvo je stanje na više tisuća skijališta koje ova aplikacija ima u svojoj bazi. Uz to, pokazat će vam i gdje je najbliže skijalište u odnosu na vašu lokaciju, a u aplikaciji možete odabrati favorite i primati notifikacije za snijeg koji će padati uskoro ili vidjeti preko web kamera kakvo je stanje uživo.

Odgovori