Tko je gledao film s Ashtonom Kutcherom “Čovječe, gdje mi je auto?” zna koliko problema može izazvati izgubljeno vozilo. No, i oni koji su film gledali i oni koji nisu barem su jednom, ako ne i jednom dnevno, stali i zapitali se: Pa gdje sam parkirao? Sva parkirna mjesta izgledaju isto, sve etaže garaža spajaju se u jednu, pa zar nije moj automobil bio odmah preko puta ulaza u shopping-centar, je li to pravi shopping-centar? Poznato?

Malo nervoza graniči s onom kad vam se žuri a ne možete pronaći gdje ste parkirali auto. Iako zvuči smiješno, svima nam se to dogodilo i u vlastitom gradu, a kamoli na putovanjima. Ponekad jednostavno izađemo iz auta na “autopilotu” i zanemarimo pogledati točnu ulicu, kat garaže, dio parkirališta… Prva pomisao je da je auto ukraden, no tu paranoju možete brzo odagnati. Blagodati tehnologije uskaču u  pomoć i ovaj put.  Neke će vam, uz pronalazak vašeg automobila, u startu pomoći pronaći i parkirno mjesto. Neke će vas navoditi uz pomoć GPS-a, kompasa, ali sve su učinkovite. Nećete bespomoćno stajati na cesti i proklinjati grad što sva parkirališta radi na isti način. Možda se korištenje mobitela u ovu svrhu čini kompliciranim, ali jednom kada ‘uđete u štos’, toliko ćete se opustiti da ćete razmišljanje o tome gdje ste parkirali moći zamijeniti korisnijim mislima. Na primjer, gdje ćete ručati.

U nastavku donosimo nama najdraže aplikacije za Iphone i Andorid uređaje koje će vam pomoći pronaći automobil!

ParKing – gdje je moj auto? iOS aplikacija

ParKing – gdje je moj auto? je aplikacija za iOS. Na njoj možete postaviti ikonu na mjesto gdje ste parkirali, uključiti podsjetnik ili jednostavno funkciju automatskog parkinga koja detektira vaše vozilo pomoću bluetootha. Ima opciju slikanja mjesta gdje ste parkirali ako je riječ o garaži i nije vam potreban GPS, a možete koristiti i navigaciju do automobila.


 

Korisnici iPhonea imaju jednostavniju verziju na kartama na svom mobitelu, koju mogu sami postaviti – evo kako:

 • Prije početka, uključite Lokacijske usluge: U aplikaciji Postavke, dodirnite Privatnost i sigurnost > Lokacijske usluge. Zatim uključite Lokacijske usluge.
 • Uključite Značajna mjesta: U aplikaciji Postavke, dodirnite Privatnost i sigurnost > Lokacijske usluge > Sistemske usluge. Zatim uključite Značajna mjesta.
 • Uključite prikaz parkirane lokacije na kartama: U aplikaciji Postavke, dodirnite Karte. Pomaknite se do opcije Prikaz parkirane lokacije i uključite tu funkciju.
 • Primite obavijesti o parkiranom automobilu: U aplikaciji Postavke, dodirnite Obavijesti, zatim Karte. Uključite Dozvoli obavijesti i odaberite vrstu upozorenja koja želite primati.
 • Dobijte upute do parkiranog automobila: U Kartama, potražite Parkirani automobil. Odaberite Parkirani automobil iz rezultata za pregled lokacije, uređivanje lokacije ili dodavanje bilješki. Dodirnite Upute za usmjeravanje do automobila.
 • Na početnom zaslonu, dodirnite polje za pretraživanje. Dodirnite Parkirani automobil ispod prijedloga Sirija za dobivanje uputa do automobila.
 • Morate uključiti Bluetooth i koristiti Karte na iPhoneu 6 ili novijem s iOS 10 ili novijim za korištenje funkcije Prikaz parkirane lokacije. Karte ostavljaju oznaku parkiranog automobila kada odspojite iPhone od Bluetootha ili CarPlay sustava automobila i izađete iz vozila.

 

My Car Locator – Android aplikacija

Za Androide tu je aplikacija My Car Locator, također vrlo jednostavna i besplatna. Osim što daje upute za pronalazak automobila može se koristiti i za pamćenje drugih lokacija, poput hotela il gradskih atrakcija. Car Locator ima radar i opciju zvučnog signala koji se pojačava što ste bliže automobilu. Korisna opcija je tajmer za parkiranje koji upozorava kad treba obnoviti kartu za parkiranje. Smart Park pamti gdje ste parkirali i kada će vam isteći parkiranje. Savršen je za shopping-centre ili garaže na katove jer pamti visinu na kojoj ste parkirali. Navodi vas putem kompasa pa je dostupan i offline.


 

Locirajte automobil putem Google Karti (Google Maps)

Google Karte vam mogu pomoći pronaći parkirani automobil i navigirati do njega. U aplikaciji Google Karte možete označiti lokaciju svog automobila. Možete zamoliti Google Asistenta da pronađe vaš automobil ili dodirnuti oznaku za pokretanje navigacije.
Evo kako možete pronaći svoj automobil, ali prije nego što počnete postoje neki preduvjeti. Morate osigurati da imate sljdeće:

 • Ažuriranu verziju Google Karata i Google aplikacije.
 • Vaš pametni telefon treba imati Android Marshmallow ili noviji.
 • Omogućite lokacijske usluge na svom pametnom telefonu.
 • Google Asistent na vašem pametnom telefonu treba imati sva potrebna odobrenja.

Jednom kada ste osigurali ove stvari, slijedite upute u nastavku:

Spremite lokaciju parkiranja
Prvi korak je spremanje vaše lokacije parkiranja na Google Kartama. Za to, otvorite svoju aplikaciju Google Karte nakon što ste parkirali automobil i dodirnite Plavu Oznaku koja predstavlja vašu trenutnu lokaciju. Nakon dodirivanja, pojaviti će se tri opcije. Odaberite opciju Spremi svoje parkiranje. Možete dodati više detalja kao što su fotografije, broj parkirališta itd. Također možete zamoliti Google Asistenta da spremi vašu lokaciju parkiranja rekavši “Zapamti gdje sam parkirao”.

Pronađite lokaciju svog parkiranog automobila
Kada želite pronaći lokaciju parkiranja svog automobila, otvorite Google Karte. Dodirnite Spremljeno Parkiranje, zatim dodirnite na upute. Dodirnite Start za pokretanje navigacije.
Također možete pitati Google Asistenta “Gdje je moj automobil” i on će vas odvesti do vašeg parkiranog automobila.

Odgovori