U nekoliko posljednjih tjedana na domaćem taxi tržištu priključili su se i novi igrači na tržištu te tako značajno poremetili odnos snaga, ali i donijeli konkurenciju koja je dodatno potaknula borbu za putnicima, ali i vozačima.

Taxify je također počeo voziti u Zagrebu krajem studenog, a oni i gotovo mjesec dana nakon starta imaju promotivne cijene iako bi start vožnje trebao biti 6 kuna, 3,6 kn po kilometru te 60 lipa po minuti. Uz to, oni privlače vozače partnere time što ne uvjetuju ekskluzivnost vozačima. Inače, radi se o jednoj od najbrže rastućih platformi za prijevoz u Europi i Africi i jednom od glavnih rivala Uberu.

taxify

Njihova aplikacija želi biti i jednostavna kao Uberova te vas u startu čeka prikaz karte s vašom trenutnom lokacijom, odnosno točkom na kojoj želite da vas preuzme vozač. Na sljedećem ekranu upisujete odredište, a kao i kod Ubera možete upisati mjesto (poput Zoološkog vrta), a ne nužno adresu. Potom ćete vidjeti i koliko bi trebala stajati vožnja te možete kliknuti naručivanje vožnje. Unutar aplikacije možete vidjeti i opciju za besplatne vožnje, odnosno podijelite li promo kod prijateljima, oni mogu dobiti prvu vožnju besplatno, a vi ćete također onda dobiti besplatnu vožnju. Ono što je odlično kod njihove aplikacije je činjenica da je na hrvatskom jeziku.

Radio Taxi Zagreb koristi aplikaciju koja dolazi iz tvrtke inTAXI Solutions, pa dijeli gotovo identično sučelje kao Radio Taxi Zagreb, no kako se radi o novoj aplikaciji vidi se da su modernizirali izbornike. Razlika je i što kod njih imate opciju izbora različitih vozila.

Na osnovnom izborniku imate trenutnu lokaciju i izbor odredišta, gdje vam se u startu nudi da po karti odvučete točku do vašeg odredišta. Ono što je logičnije bilo bi upisivanje lokacije, ali to traži dodatni klik na liniju te upisivanje i potvrdu lokacije.

Uberova aplikacija bez sumnje je najbolja što se tiče dizajna i jednostavnosti korištenja. Odmah u startu aplikacija vas pita gdje želite ići, pa to može biti glazbeni festival, točna adresa ili manifestacija poput Adventa u Zagrebu gdje ćete vidjeti detaljniju lokaciju. Na tom detaljnijem ekranu možete promijeniti polazišnu točku, ako želite da vas vozač pokupi na nekoj obližnjoj lokaciji.

Uber je nedavno mijenjao ponudu u Zagrebu, pa sada nude samo UberX, kojem su i korigirali cijene, odnosno podigli cijenu vožnje po minuti na 1,20 kuna. Odlična stvar u njihovoj aplikaciji je i mogućnost naručivanja vožnje za određeno vrijeme, što je korisno kad krećete na put i želite da vas taksi pokupi u 6.30 sati ujutro bez da razmišljate o jutarnjoj gužvi.

EkoTaxi isprva nije dobro prepoznavao moju lokaciju i bilo je potrebno reinstalirati aplikaciju da bi me stavio u točnu ulicu, a u osnovi radi jednako kao i RadioTaxi. U gornjem desnom kutu imate opciju zvanja dispečerskog centra, ako ipak želite naručiti osobno vožnju a ne kroz aplikaciju koja možda u tom trenutku ne radi. Izbornik nudi vaše vožnje gdje možete ponovno naručiti jednu, notifikacije prikazuju listu vaših vožnji.

Favoriti nude opciju da stavite najdraže lokacije, ali niti jedna od tri ne nudi direktni upis odredišta već morate odvući kartu i nanišaniti lokaciju. Tu je dodavanje opcija plaćanja gdje možete upisati kartice i izbornik s pravilima korištenja aplikacijje.

Cammeo također relativno točno gađa lokaciju, odnosno barem je stavio lokaciju u istu ulicu, no na početnom ekranu možete se prebaciti između privatnog i poslovnog profila, ako ste možda vozač. Na sljedećem ekranu upisujete odredište, a možete postaviti i broj putnika koji će se voziti s vama.

Vidjet ćete i okvirni prikaz cijene te izbor plaćanja karticom koju ste unijeli ili gotovine. Korisno je što i ovdje, kao u Uberu ili Taxifyju možete postaviti lokaciju za kuću i posao, a kod polja za favorite možete jednostavno utipkati adresu ili lokaciju i spremiti je.

Odgovori