Napokon živimo u vremenu kad nam je sasvim normalno da svugdje budemo online i da nam je svugdje dostupan brzi internet. Isto to vrijedi i za naše automobile u kojima danas želimo dovoljno brzu vezu da nas navigacija precizno vodi, a glazba sa nekog od streaming servisa bez prekida zabavlja.

U isto vrijeme, ako vozimo i mališane na stražnjem sjedalu, oni će htjeti online vezu za svoj tablet kako bi se mogli igrati ili gledati crtiće. Zbog svega toga, naši automobili danas postaju praktično hotspot na kotačima.

Naravno, neki modeli novih automobila danas su dostupni s mobilnom podatkovnom vezom, pa u startu sami dolaze spojeni na internet, međutim vrlo je vjerojatno da nećete samo zbog interneta mijenjati automobil.

Stoga, ako vaš automobil nema tu opciju, sami možete prilično jednostavno osigurati mobilnu vezu za sve uređaje u autu i to preko svog mobitela ili nekog od dodatnih uređaja. Danas su sve te opcije znatno jednostavnije i povoljnije nego prije samo nekoliko godina.

Napravite hotspot od svog mobitela

Jedna od opcija je da svaki uređaj, za koji je to moguće, ima svoju SIM karticu, no to znači i veći broj pretplata i veću potrošnju od onog što ste planirali. Najjednostavniji način da u svom automobilu osigurate Wi-Fi mrežu je da napravite brzi hotspot.
Srećom, na većini novijih Android mobitela to je toliko jednostavno da samo trebate povući padajući izbornik s vrha ekrana i kliknuti na opciju hotspot. Ovdje će vam se pojaviti mogućnost da promijenite ime mreže i lozinku, odnosno da olakšate spajanje drugih uređaja u automobilu. Kad već imate svoj mobitel, nećete imati dodatni trošak za ovakav način bežične veze na vašem putu. Naravno, mana je da svi povezani uređaji sišu podatkovni promet s iste tarife, a kod uređaja koji se povezuju moguća je niža brzina preuzimanja nego što imate na svom 4G uređaju.

Koristite uređaje za prijenosni mobilni internet

Gotovo podjednako jednostavno je koristiti neki od uređaja za prijenosni mobilni internet. S njima ćete dobiti skoro sve kao i u mobitelu kad uključite hotspot, odnosno brzu i stabilnu podatkovnu vezu. Jedino nećete moći ono što bi inače očekivali od telefona. Zato takav uređaj i košta drastično manje od mobitela. Praktično svi naši operateri imaju neki od ovakvih uređaja u svojoj ponudi mobilnih tarifa i uređaja.

Možete razlikovati one koji dolaze kao USB uređaji i primarno su bili namijenjeni da ih spajate na računalo ili laptop, međutim nakon postavljanja možete neke od njih jednostavno uključiti u bilo koji USB utor koji koristi kao napajanje, pa tako i onaj u vašem autu ako ga imate.

Samostalni mobilni hotspot uređaji, koji se još nazivaju i MIFI, nude veću mogućnost prenosivosti jer imaju ugrađene baterije, a sa dimenzijama nešto većim od kutije šibica možete ih spremiti bilo gdje. U autu ih možete vrlo jednostavno spojiti na 12V utičnicu preko USB adaptera pa ne morate razmišljati o bateriji. No kad izađete iz auta i odete u prirodu ili na odmor, može poslužiti kao dodatni mobilni router. Naravno, za jedan ili drugi morat ćete aktivirati dodatnu mobilnu pretplatu, međutim operateri nude različite pakete s velikim brojem gigabajta, za prilično nisku cijenu. Primjerice Iskon Mobile Wi-Fi paket naplaćuje se 49 kuna za 30 GB, odnosno duplo više GB u promotivnom razdoblju. To naravno ne uključuje i uređaj za prijenosni internet.

Installirajte OBD-II uređaj s mobilnim internetom

Možda nije toliko prijenosna opcija, ali OBD-II uređaji nude druge prednosti. Spajaju se na konektor u automobilima preko kojeg se spajaju i serviseri kako bi obavili raznu dijagnostiku. Takvi uređaji s mobilnom vezom omogućit će vam da preko povezanih aplikacija vidite razne dijagnostičke podatke svog vozila, odnosno da pratite lokaciju vozila u stvarnom vremenu. Naravno i nude vam mobilnu vezu.

Odgovori