Najveći sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu sve je značajniji i u svijetu automobilizma, a posljednjih godina upravo smo na CES-u (Consumer Electronics Show) vidjeli neke od najluđih konceptnih tehnologija koje stižu u naša vozila. Tako je bilo i ove godine, s automobilima koji izgledaju kao da su izašli iz SF filmova.

Hyundai Elevate


Korejski div imao je jedan od najupečatljivijih automobila u Las Vegasu. Njihov koncept zove se Elevate i radi se o potpuno novoj kategoriji vozila koja spaja automobile i robote u vozilo koje se može penjati preko prepreka pred kojima bi današnji najjači terenci samo stali. Svaki kotač spojen je na vlastitu nogu koja se može ‘istegnuti’ kako bi prelazili terene poput životinja. Noge imaju pet stupnjeva slobode, a svaki kotač ima vlastiti elektromotor. Tako automobil može oponašati hod raznih sisavaca i gmazova, a ni kanal širok metar i pol nije mu prevelika prepreka jer ga samo može ‘prekoračiti’. Uz to, na Elevate se mogu staviti različite kabine kako bi zadovoljio zahtjeve raznih kriznih situacija ili transporta budućnosti.

Byton M-Byte

Kineski startup još je lani prikazao svoj automobil u konceptnoj verziji, a sada su na CES-u prikazali njegovu dorađenu verziju automobila s divovskim 48-inčnim ekranom koji se proteže širinom cijelog automobila. Ove godine na CES-u su potvrdili i kako automobil kreće u serijsku proizvodnju i to do kraja ove godine, dok bi ga u Europi i SAD-u trebali vidjeti tijekom 2020. godine. Ima doseg od 400 kilometara i košta 45.000 dolara, a skuplja varijanta imat će doseg od 510 kilometara.

Ovo je i potpuno online automobil, a osim divovskog ekrana on ima još i jedan ekran u volanu te su mu dodali ekran između vozača i suvozača. Uz sve to, on ima i podršku za glasovno upravljanje preko Amazonove Alexe.

Mercedes Benz Vision Urbanetic

Kao da je izašao iz SF filma, Vision Urbanetic je Mercedesova vizija vozila koje može prevoziti do 12 putnika ili teret, a poziva se preko aplikacije. Ovaj autonomni kombi ima panele koji prikazuju poruke pješacima i biciklistima, a futuristički eksterijer nastavlja se i u unutrašnjosti. Uz sve to, Mercedes kaže da se putnički ili teretni modul mogu zamijeniti za samo pet minuta.

Kia Read

Iz Kije nam je stigao konceptni automobil za vrijeme kad će autonomna vožnja biti sasvim uobičajena, a oni kažu kako je R.E.A.D. (Real-time Emotion Adaptive Driving) automobil koji uz pomoć umjetne inteligencije i niza senzora prati kako se osjećate. Naime, u isto vrijeme mjeri vaš puls, izraze lica i elektrodermalnu aktivnost kako bi prilagodio interijer vozila vama.

Audi Holoride

Audi i Disney su se udružili kako bi prikazali virtualnu stvarnost koja omogućuje putnicima u vozilu da igraju igre u virtualnoj stvarnosti ili da uživaju u filmovima uz VR naočale. No za razliku od vaših uobičajenih VR naočala, ovaj sustav sinkronizira pokrete auta s igrom kako bi podigli razinu zabave i smanjili osjećaj mučnine, a to su demonstrirali Marvelovom igrom Rocket’s Rescue Run.

Odgovori