Android Auto ili Appleov CarPlay nude nam pristup nizu funkcija telefona za volanom, no nemamo svi sreću da si možemo priuštiti i novi auto koji to nudi.

Tehnologija u automobilima napreduje sve brže, ali nismo svi dovoljno sretni da imamo novi automobil koji nudi računala s ekranima osjetljivima na dodir koja podržavaju Android ili Apple telefone. Mnogi koji i voze automobil s Android Auto podrškom naći će se u problemu, jer imaju funkciju koja još nije podržana u Hrvatskoj.

Srećom, za njih, ali i za ostale vozače postoje rješenja koja će vaš automobil dovesti u 21. stoljeće. Telefon je posljednja stvar koju bi trebali koristiti za volanom, stoga će vam aplikacije za “automod” ponuditi glasovnu kontrolu nad telefonom, informacije o vremenu ili navigaciju u velikom i preglednom prikazu koji ne odvraća pažnju s ceste. Sve što trebate je instalirati jednu od njih i telefon montirati u nosač na kontrolnoj ploči.

Ovakve aplikacije nude i sami proizvođači telefona poput HTC-a, ali i niz drugih koje se razlikuju u preglednosti i praktičnosti korištenja. U svakom slučaju i kod njih vrijedi pravilo da treba što manje gledati u ekran, jer svaka sekunda koju ne obraćate pozornost na promet može vas dovesti u kobnu prometnu nesreću.

Android Auto (Google)

Android Auto je Googleova aplikacija koja se koristi kako bi povezali telefon s automobilom koji podržava ovu funkciju. No, Google je najavio da će ove godine omogućiti svima da koriste aplikaciju, čak i ako nemaju odgovarajuće vozilo. Na taj način moći ćete koristiti ključne funkcije telefona, poput navigacije ili javljanja na poziv bez ometanja niza drugih značajki i to koristeći samo glas. Uz to, Google je najavio i da ćemo dobiti podršku za navigacijsku aplikaciju Waze.

AutoMate – Car Dashboard (BitSpice)

Dok čekate da Googleova aplikacija postane dostupna za sve, AutoMate je već tu i prilično dobro kopira izgled Android Auta. Sučelje je jednostavno i pregledno, a nudi vam navigaciju i glasovno pretraživanje lokacija u blizini, a glasom ćete moći odgovoriti i na poruke, upravljati glazbom ili pozivima. Sam imenik je također velik, a imate li ugrađen OBDII adapter, moći ćete vidjeti i neke od ključnih informacija iz samog vozila.

Ultimate Car Dock (Apps on Toast)

Iako sučelje Ultimate Car Dock aplikacije izgleda jednostavno, nudi vam čak pet stranica prečaca koje možete postaviti, što može biti zbunjujuće, osobito kad vozite. Ono što bi moglo smetati vozače je i prilično mali sat, te prikaz stanja baterije na svakom od ekrana. Glasovna podrška radi prilično dobro, pa će vam aplikacija moći i pročitati poruke ili slušati diktiranje vaših, a tu je i glazbeni player preko cijelog ekrana. No, veliki minus je što ćete nakon sedam dana morati kupiti ovu aplikaciju.

Car dashboard (nez droid)

Car dashdroid bi vas mogao podsjetiti na aplikaciju koja se nalazila u Googleovim uređajima s Androidom 4.4. Nudi pregledno sučelje sa svim važnim informacijama za vozača, poput brzine, ali i kompasa. Jednim potezom prsta doći ćete do telefonskih poziva, a integrirana je podrška za WhatsApp i druge servise, dok glasovno upravljanje radi uz naredbu “Ok, Google”. Ako ne koristite Googleovu navigaciju, prečac možete konfigurirati i za neku drugu navigaciju.

Drivemode:
Driving Interface (Drivemode)

Drivemode želi da se fokusirate na vožnju, ali da vam i dalje budu dostupne najvažnije funkcije vašeg telefona. Potezom ruke preko ekrana moći ćete doći do navigacije, glazbe, poruka ili glasovnog pretraživanja, a unutar svake kategorije podržane su razne aplikacije. Sama aplikacija će vam izgovarati određene funkcije kako bi što manje gledali na ekran. Tako možete potezom ruke preko ekrana primiti ili odbiti poziv, a aplikacija će moći i promijeniti rutu u navigaciji, ako je u poruci stigla adresa.

Car Home Ultra (The Spinning Head)

Glavni ekran ove aplikacije dolazi vam pun informacijskih widgeta i linkova na razne funkcije, poput glasovne pretrage, navigacije ili karata. Potezom u lijevo dočekat će vas sučelje za kontrolu glazbe, dok će vas na desnoj strani dočekati još nekoliko stranica na koje možete dodati razne prečace. Nudi vam se niz opcija za prilagodbu widgeta koje možete ubaciti na glavni ekran, ovisno o tome koje su vam informacije ključne u vožnji. No, minus je možda dizajn koji nije najljepši.

Odgovori