Google nam je uz Android Auto omogućio da za stepenicu više podignemo razinu pameti naših automobila te brzo i jednostavno pristupimo i koristimo aplikacije koje imamo i na telefonu poput poruka, poziva, prognoze, ali i da slušamo glazbu koju želimo dok se vozimo najboljom rutom prema odredištu. Android Auto dostupan je praktično na svakom Android telefonu, no da biste ga koristili u automobilu, njegov infotainment to mora podržavati. Srećom, broj takvih vozila toliko je velik, da je ova funkcija danas standard.

Da biste ga koristili u automobilu, najčešće morate USB kabelom spojiti mobitel i vozilo i spremni ste prebaciti svoj ekran na veći ekran vozila, dok neki automobili podržavaju čak i bežično spajanje Android Auta.

Zanimljivo, početkom kolovoza Google je odlučio nadograditi cijeli sustav s nekoliko funkcija koje će vozačima olakšati korištenje aplikacija ili slušanje glazbe tijekom vožnje. Tako sada linija na dnu ekrana prikazuje dva reda teksta, odnosno ovdje se može prikazati više informacija. Odmah se to moglo uočiti kod prikaza glazbe koja svira iz nekog od streaming servisa, gdje sada vidimo cijeli naslov pjesme i izvođača. Ova će funkcija sigurno imati primjene i u navigaciji i drugim aplikacijama koje koriste tu liniju. Uz to, kad izgovarate naredbe preko Google Asistenta, sad ćete jasnije vidjeti i tekst koji izgovarate.

Ono što treba znati kod korištenja Android Auta je da u njemu neće biti dostupne baš sve aplikacije koje imate na telefonu, pa tako ni YouTube koji odvraća pažnju, ali ni igre ili one koje zahtijevaju pretjerano korištenje ruku.

Bez obzira na to, broj aplikacija koje možete pokretati za volanom je ogroman i nakon nekoliko dana korištenja, bez problema ćete se naviknuti na izgovaranje glasovnih naredbi da biste pokretali ili obavili niz radnji u vožnji.

Waze

Ok, Google Maps je tu standardno prisutan, ali Waze je aplikacija kojoj svakako trebate dati priliku što se navigacije tiče. Koristi Googleove podatke, ali i podatke vlastitih korisnika kako bi vam dao točne i najnovije podatke o prometu. Tako možete sami brzo prijaviti nenajavljene radove, sudar, kvar ili gužvu, a aplikacija će vas obavijestiti i o kamerama za nadzor brzine koje se nalaze na vašem putu te o jeftinijem gorivu. Dodatni bonus, navigacija i upute u Wazeu su na hrvatskom jeziku.

WhatsApp

Popularni servis za slanje poruka ima svoju Android Auto varijantu. Da, ovdje nećete imati gomilu uobičajenih mogućnosti na koje ste navikli zbog vožnje i načina rada aplikacije, no bez ikakvih teškoća moći ćete glasom odgovarati na poruke koje vam stižu. Dobra su opcija i video pozivi ili glasovni pozivi.

Želite li ostati u toku sa svim porukama, Facebook Messenger ima svoju Android Auto verziju, kao i popularni Telegram, što će cijeniti oni kojima je važna ekstremna sigurnost njihovih poruka.

Spotify

Nije bio prvi, ali Spotify nudi ogromnu kolekciju glazbe i playlista prema najrazličitijim preferencijama, ali i playliste za vožnju. Bonus Premium verzije je što možete uživati u boljoj kvaliteti glazbe bez oglasa i obiteljskim profilima. Naravno, za volanom vrlo lako možete Googleu reći da vam pusti što god zamislite pa će svako putovanje proći brže i s manje traganja za kvalitetnom radio stanicom. Osim Spotifyja, tu su još i Deezer ili YouTube Music kao popularne streaming opcije.

Pocket Casts

Ako želite odvojiti svoje podcaste od glazbe, Pocket Casts je jedna od boljih aplikacija za to, iako podcaste možete slušati i kroz Spotify. Nudi jednostavne kontrole za volanom, izbor najdražih kanala i pregledan dizajn.

TuneIn

Odete li na more ili van grada, vrlo brzo ćete se naći u situaciji da omiljena lokalna postaja gubi signal, a rješenje za to je TuneIn preko kojeg imate pristup ogromnoj kolekciji radijskih postaja preko interneta. OK, troši se podatkovni promet, ali signal je uvijek odličan i gdje god se nalazili, možete uživati uz omiljene radijske voditelje i emisije.

Audible

Želite li obogatiti vašu vožnju, Audible je jedan od najvećih izvora online audio knjiga i nudi vam mogućnost da slušate ogromnu kolekciju knjiga u dobro dizajniranom sučelju. Kako prati vaše knjige preko različitih uređaja i aplikacija, vrlo lako možete u automobilu nastaviti slušati posljednji bestseller koji ste slušali kod kuće. Alternativno, šansu možete dati i aplikaciji OverDrive.

NPR One

Ako ne želite za volanom slušati nagradne igre, reklame i isprazne razgovore, već se samo želite informirati, NPR ima dobru aplikaciju u kojoj možete birati različite vijesti. Aplikacija će vam čitati ono najvažnije što se događa, a preskočite li neke vijesti, znat će da vam takav sadržaj ubuduće manje nudi. Klikom na žaruljicu znat će da vam je ta vijest bila zanimljiva pa će nuditi i više sličnog sadržaja.

NY Times

Aplikaciju kompatibilnu s Android Autom ima i New York Times i može biti odličan izvor novih vijesti i prijelomnih informacija iz cijelog svijeta.

Putni Anđeo

Putna aplikacija ORYX Asistencije, Putni Anđeo, pretvara vaš pametan telefon u “sigurnosni uređaj” koji u slučaju prometne nezgode omogućuje brzo informiranje i skraćuje vrijeme izlaska hitnih službi na intervenciju, a praćenjem vremena vožnje, savjetuje vam i kad je vrijeme za pauzu.