Akcijske kamere, za razliku od svih ostalih, dizajnirane su s posebnom namjenom. Akciju. Njih želite spojiti na svoj skateboard, motocikl, automobil ili bilo koji predmet u pokretu kako bi zabilježili spektakularne scene iz kuteva koje je ranije fizički bilo nemoguće snimiti.

Malene su, izdržljive, robusne, ali i dovoljno kvalitetne da te snimke mogu postati prava vizualna remek djela. Štoviše, koriste se i u TV produkciji i na dronovima za snimke koje nije moguće snimiti uobičajenim načinom. No, njihova popularnost i raširenost dovela je i do pada cijena te omogućila da ih imamo u autu, na godišnjem ili za trenutke kad želimo jednostavno snimiti zabavu bez puno razmišljanja.

Većina kamera danas snimaju video u 4K rezoluciji, nude visoki framerate, odnosno omoguμuju sjajne usporene snimke i nude neki sustav stabilizacije slike. Uz Wi-Fi podrÜku i GPS podrÜku, to su i neke od najvažnijih stavki koje se gledaju kod takvih kamera. Iako mogu snimiti i solidne fotografije, to im nije namjena.

Najnapredniji GoPro dosad

Ono što mnoge od tih kamera povezuje je GoPro. Najpopularnija akcijska kamera praktično je sinonim za cijelu grupu ovih kamera, jer je upravo njome sve krenulo. A GoPro je sada dogurao do modela Hero7, koji donosi niz noviteta u odnosu na prethodni. Kamera ima HyperSmooth sustav stabilizacije slike u kameri, za koji GoPro kaže da je najbolji ikad u kameri i omogućuje snimanje videa profesionalnog izgleda i bez troška kupnje motoriziranih nosača. Kamera radi i pod vodom te na jakom vjetru. Ovo je i prvi GoPro s opcijom za prijenos uživo na Facebook i druge platforme. Inače snima 4K video u 60fps te 12 mpx fotografije i 8x slowmotion u 1080p rezoluciji. Hero7 Black verzija stoji 3299 kuna.

Yi 4K+

Ono što ne nudi u specifikacijama, ova kamera nadoknađuje cijenom. Yi 4K+ tako neće moći zaroniti, osim ako je ne stavite u dodatno kućište, ali jednostavna kamera snima 4K video (do 60fps) ili video od 240 fps na 720p rezoluciji. Snima fotografije od 12 mpx, a baterija joj traje do dva sata. Stoji od 1500 kuna.

Sony RX0

Sonyjeva kamera iz RX serije nudi niz impresivnih karakteristika u minijaturnom pakiranju, pa tako dolazi sa senzorom veličine 1 inča i Zeissovim lećama. To joj omogućuje da snima 4K video (uz vanjski snimač) te FullHD video pri 1000 sličica u sekundi, ali i fotografije od 15 megapiksela. Otporna je na rad do 10 metara dubine. Stoji od 5854 kn.

TomTom Bandit

Kompanija koja nam je poznata po uređajima za navigaciju proizvodi i akcijske kamere, među kojima je i Bandit. Dizajnom se razlikuje od većine kamera, no taj profil ima i svoje prednosti kod spajanja. Dolazi sa softverom koji automatski uređuje snimke, koristeći senzore pokreta i GPS, što može biti od koristi početnicima. Sa 190 grama spada među teže kamere. Snima FullHD video pri 60 fps i fotografije od 16 mpx te joj baterija traje do 3 sata. Na Amazonu stoji oko 220 eura.

Olympus TG-Tracker

Olympusova akcijska kamera dizajnom podsjeća na starije fotoaparate iz Tough serije i sa 180 grama također spada među teže akcijske kamere. No, kompaktna, čvrsta i vodootporna kamera (do 30 metara) nudi niz dobrih aduta. Tu je ultraširoka leća od 204 stupnja, koja snima 240 fps video pri 720p rezoluciji te 4K pri 30 fps. Stoji od 1300 kuna.

Odgovori