Ljubitelji brzine i automobila dobro će se zabaviti uz ove trenutno najpopularnije trkaće i vozačke igrice. Početkom stoljeća na vrhu popularnosti bili su Need for Speed, PlayStationov Gran Turismo te Nintendov Mario Kart. Iako su imali period u prošlom desetljeću kad su se borili za opstanak u moru različitih igrica, lani su doživjeli veliki comeback – prvenstveno ove najpopularnije.

Need for Speed: Hot Pursuit Remastered

(PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch)

Criterionov Need for Speed Hot Pursuit izašao je 2010. godine i slovi kao jedna od najboljih igara ovog tipa. Remaster verzija stigla je 10 godina kasnije. Cilj je, kao i uvijek, juriti što brže i pobjeći od policije. Na PC-u su promjene u grafici manje značajne, no oni koji su originalni Hot Pursuit igrali na PS3 ili Xboxu 360, primijetit će velike razlike u grafici i performansama. Igra sad nudi opciju da u postavkama grafike birate između performansi ili vizuala, što znači da igru možete igrati u 4K slici s 30 sličica u sekundi ili Full HD-u s 60 FPS-a. Osobno nam se, zbog bolje fluidnosti, dopada opcija s više FPS-a. I to je ogroman napredak naspram konzolaške verzije iz 2010. godine.

Need for Speed - Hot Pursuit Remastered

Burnout Paradise Remastered

(PC, PS4, Xbox One, Switch)

Prije nego što je Criterion preuzeo Need for Speed stvorili su 2001. legendarnu arkadnu trkaću seriju Burnout. Remastered verzija izašla je 2018., a igračima nudi pet različitih tipova utrka. Lani je i dalje bila među TOP 20 najpopularnijih igara.

burnout paradise remastered

Forza Horizon 5

(Xbox One, Xbox Series X/S, PC)

Počelo je kao spin-off Forza Motorsport circuit-racing serijala, ali Forza Horizon uspio je postati ‘glavni događaj’. Horizon 5 proizveden je 2021. te je 12. nastavak u Forza serijalu i, naravno, peti Forza Horizon.

forza horizon 5

Mario Kart 8 Deluxe

(Switch)

Original potječe još iz davne 1992., kada smo ga igrali na Super Nintendu. Ovo su najprodavanije igre ovog tipa ikada, što ne čudi. Svaki nastavak nudi simpatične likove i lude staze i zaplete. Najnovija Deluxe verzija bolja je po tome što su svi likovi dostupni odmah, a ne moraju se ‘zaraditi’ i otključati kao prije. Ima i opciju automatskog ubrzanja pa je mogu lako igrati i sasvim mala djeca jer pažnju mogu usmjeriti samo na upravljanje kartom.

mario kart 8 deluxe

Crash Team Racing: Nitro-Fueled

(PS4, Xbox One, Switch)

Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća stigao je Crash Tim Racing kao nadogradnja super popularnog Crash Bandicoota. Ova prerada iz 2019. je modernizirana i poboljšana te sadrži 16 staza. Svaka je jedinstvena i pamtljiva, a zanimljivo je i to da je većina staza povezana s levelima iz Crashovih platformerskih dana.

crash team racing

Art of Rally

(PC, Switch, Xbox One, Xbox Series X/S)

Vrhunska rally igra, koja nije arkadna već je izazovna vožnja koja se odvija u alternativnom svijetu s velikim brojem vozila na izbor. Kamera iz ptičje perspektive je drugačija od ostalih igrica. Originalno je bila dostupna samo za PC, no sada je ponuda proširena.

art of rally

Wreckfest

(PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S)

Prilično jedinstvena igra u kojoj je cilj – preživjeti. Protivnici će vas pokušavati u svakom trenutku izgurati ili udarati u zadnji kraj, ne biste li se prevrnuli, a sve se temelji na destrukciji.

wreckfest

Dirt Rally 2.0

(PC, PS4, Xbox One)

Najbolja off-road simulacija vožnje, još nakon što je propast Colina McRaea ostavila prazninu na ovom području. Ova najnovija verzija namijenjena je ljubiteljima relija, a osjećaj vožnje pomoću volana je izuzetno precizan.

dirt rally 2.0

Gran Turismo 7

(PS4/PS5)

Ovaj nastavak izašao je prije godinu dana, a najviše je razveselio korisnike PS5 koji imaju bolji doživljaj vožnje i mijenjanja brzina s novitetima na trigger tipkama i vibracijama kontrolera. Ljubitelji ove igre čekali su dugo novi nastavak, čak od 2013., a igračima predstavlja kartu svijeta punu novih značajki te mini igre koje imaju za cilj proširiti iskustvo izvan jednostavnog utrkivanja po svakoj stazi.

gran turismo 7

iRacing

(PC)

Orijentiran je na američke discipline pa je veliki dio klasa i staza vezan za NASCAR i IndyCar, kao i za specifične američke klase i utrke. Uglavnom ga se obožava ili izbjegava, a nije namijenjen za konzole.

iracing

F1 2021

(PC, PS5, PS4, Xbox Series S/X, Xbox One, Stadia)

Ima neke stare probleme, ali ljubitelji Formule su je jedva dočekali i kažu da je najbolja dosad. Nova priča, puno uzbuđenja, drame i adrenalina, a sve izgleda vrlo autentično. Krećete na stazu kao početnik, suočavate se s brojnim izazovima i polako se penjete prema vrhu.

f1_2021