Planer putovanja se i dalje koristi, unatoč apsolutnom proboju navigacije na mobilne telefone. Spremate li se na duži put, a niste upoznati s krajem u koji idete, logično je da se prije putovanja dobro informirate. Zato mnogi prije puta posjećuju neku stranicu koja služi za planiranje putovanja. Za vas smo istražili koji je najbolji planer putovanja, kao i listu konkurencije.

Najbolji planer putovanja, u našem testu, bio je ViaMichelin koji još od 2001. ljudima diljem svijeta služi za planiranje putovanja. No u međuvremenu je stranica ViaMichelin dobila mnogo konkurenata. Osim što druge stranice nude slične usluge za planiranje putovanja, tu su i razne besplatne navigacijske aplikacije koje imaju svoje stranice sa svojevrsnim planerima puta. S obzirom na to da takve stranice najčešće ne nude ispis rute i uputa, potrebno je poslati rutu na telefon i instalirati aplikaciju. Ta aplikacija će vas onda navigirati do cilja poput klasične navigacije.

Isprobali smo nekoliko planera putovanja kako bismo otkrili koji se isplati, a koji ne koristiti. Odabrali smo klasičnu rutu od Zagreba do Splita koja nam jako dobro pokazuje kako se koja aplikacija snalazi u gradskim gužvama. Zbog toga smo kao polazište u Zagrebu odabrali strogi centar, Langov trg, a kao odredište smo upisali trajektnu luku u Splitu.

Google Maps – Najpopularniji “planer putovanja”

Popularne Google Maps već odavno nisu samo karte. Ova aplikacija je odličan planer putovanja i navigacija, i to ne samo za automobil. Možete u rute uključiti javni prijevoz i zrakoplove, ili pak naći najbolji put biciklom ili pješice. Stoga nije čudo da je Google gotovo uništio tržište klasičnih navigacijskih uređaja za automobile. Za našu rutu do Splita Google Maps je ponudio tri rute, preko autoceste, preko „stare ceste“ i preko BiH. Za najbržu rutu izračunao je vrijeme puta od 4 sata i devet minuta i udaljenost od 409 kilometara. Ruta je vrlo dobro izračunata i odabrane su idealne ulice i ceste da bi se izbjegla gužva. Ova stranica nudi i brojne opcije poput izbjegavanja cesta s naplatom, autocesta i sličnog, a na ruti prikazuje radove, zastoje i fiksne policijske kamere, što je s obzirom na rast broja kamera vrlo korisno. Ipak, ovo nije pravi planer putovanja – bez mobitela nećete moći mnogo jer detaljnih pisanih uputa nema, a Google vam ne može izračunati niti predviđenu cijenu putovanja.

planer putovanja - google maps

ADAC

Mnogi ne znaju da i njemački ADAC ima jedan od najboljih planera putovanja, no nažalost dostupan je samo na njemačkom jeziku što bi mnogima moglo biti nepremostiva prepreka. ADAC-ov nam je planer ponudio samo rutu putem autoceste, izračunao je dužinu puta 408 kilometara i predviđanje da će taj put trajati 4 sata i 17 minuta što je prilično realno s obzirom na to da smo naše testiranje radili usred turističke sezone, ali u utorak kad je manje prometa. ADAC predviđa i cijenu putovanja od 459 kuna što je realno samo ako se vozite nježnije i imate štedljiviji auto. Rutu možete pogledati na karti, uključiti opcije poput stanja prometa, gužvi, prikazivanja nesreća i policijskih kamera. No čini se da većina tih opcija na ADAC-ovom planeru ne radi u Hrvatskoj, za razliku od Njemačke za koju su informacije vrlo detaljne. Ono što oduševljava na ADAC-ovom planeru putovanja je detaljan ispis uputstva, vrlo logičan i pun dodatnih informacija. Primjerice, ADAC planer će vam reći koliko stoji gorivo na vašem odredištu, kolika su ograničenja brzine… Ako putujete u Njemačku i znate njemački, ovo je vrhunska opcija.

planer putovanja - adac

Here We Go

U posljednje vrijeme vrlo popularna stranica i aplikacija koja pokušava konkurirati Google Maps nije nam se nimalo svidjela. Jedina od svih testiranih ona nam je predložila rutu koja bi vas mogla dovesti u nepotrebnu veliku gužvu. Naime, iz centra Zagreba poslala nas je na Buzin što je duži put, no to je manji problem. Pratite li te upute, upast ćete na gužvu na zagrebačkoj obilaznici, odnosno pridružiti se tisućama turista koji tim putem voze prema Lučkom i završiti u kilometarskoj koloni. Sve druge stranice poslale su nas na logičniji put kroz centar Zagreba do Savske i Jadranske avenije. Here We Go je izračunao da do Splita imamo 416 km i da će put trajati 4 sata i 15 minuta. To je bila jedina ponuđena ruta. Kao i kod Google Maps-a, ovo se ne može smatrati pravim planerom putovanja jer bez mobitela nećete moći mnogo. Pisanih uputa nema, a kako bi vas Here We Go navigirao trebate aplikaciju instalirati na mobitel.

planer putovanja - herewego

Waze

Waze je još jedan planer putovanja i navigacija u stilu Google Maps-a, no još bogatiji opcijama. Funkcionira kao svojevrsna društvena mreža jer na karti uvijek možete vidjeti gdje su svi prijavljeni korisnici. Naravno, korisnici mogu ostati i anonimni. No ta funkcija Waze-a je manje bitna. Bitnije je da ovdje u svakom trenutku možete vidjeti lokacije svih fiksnih i mobilnih uređaja za mjerenje brzine, pa čak i gdje su policijske patrole koje kontroliraju promet. Tu su naravno i informacije o gužvama, radovima… Baš zbog toga, Waze je brzo postao planetarno popularan. Može poslužiti i za planiranje putovanja. Waze nam je predložio samo rutu putem autoceste i predvidio trajanje putovanja od 3 sata i 59 minuta što je ipak malo previše optimistično. Dužina puta je 409,6 kilometara. Moguće je i predviđanje koliko će put trajati ovisno o tome u kojem dijelu dana krećete na njega. Waze, poput Google Maps-a, funkcionira putem mobilne aplikacije, pisanih uputa nema i nije ih moguće isprintati.

planer putovanja - waze

ViaMichelin – Najbolji planer putovanja

ViaMichelin se, u našem testu, pokazao kao najbolji planer putovanja s nevjerojatno puno opcija i dodataka. Ozbiljnosti i detaljnosti projekta pridonosi i činjenica da na razvoju i održavanju stranice svakodnevno radi 200 zaposlenih. Ipak, ViaMichelin nas je u nekim detaljima potpuno razočarao. Ponuđene su nam tri rute od kojih je jedna klasična putem autoceste, a druge dvije vode potpuno zbunjujuće. ViaMichelin nam je ponudio rutu preko BiH kojom bi put trajao čak sedam sati, no treća ruta je još čudnija. Naime, ona predviđa vožnju „starom cestom“ D1, prelazak u BiH kroz Bihać i odmah povratak u Hrvatsku da bi se lokalnim cestama kroz Liku vratili na D1 na pravcu između Gračaca i Knina. Odiseja koja će put do Splita produljiti na više od sedam sati ne zapnete li na granici. S druge strane, običnu rutu po D1 koja bi trajala manje od pet sati ViaMichelin uopće ne predlaže. Potpuno nerazumljivo. ViaMichelin nam je ipak kao prvu opciju predložio i najlogičniju rutu preko autoceste. Dugačka je 409 kilometara i traje 4 sata i 12 minuta. Osim ovih nepotrebnih ruta, ViaMichelin oduševljava sadržajem. Možete primjerice odabrati marku auta, njen model i motor, a stranica će pomoću toga znati koliko auto troši i preciznije predvidjeti troškove puta. Za Golf 1.6 TDI bi nam troškovi s cestarinom do Splita ispali 495,95 kuna. Detaljne upute mogu se isprintati, a ViaMichelin će vam dodatno ponuditi najzanimljivije smještaje, kulturno povijesne atrakcije, restorane i uz vašu rutu i na odredištu.

najbolji planer putovanja - viamichelin

Zaključak

Unatoč čudnim alternativnim rutama, ViaMichelin je najbolji planer putovanja želite li navigirati manualno, uz pomoć karte i uputa. No ViaMichelin i ostale slične stranice ne nude realnu sliku stanja na cesti i opciju mobilne navigacije zbog čega bi ovakve stranice uskoro mogle izumrijeti. Njihovo mjesto preuzet će Google Maps, Waze i slične besplatne navigacijske usluge.

Odgovori