Iako izgledaju kao da pripadaju Zvjezdanim stazama, head-up uređaji s nama su već neko vrijeme, a prvi put smo ih mogli vidjeti u vojnim avionima. Tada je to bila skupa tehnološka novost, no tehnologija se danas toliko razvila da neki proizvođači head-up uređaje imaju u standardnoj opremi svojih automobila. Svi ostali mogu kupiti cijeli niz uređaja i jednostavno ih ugraditi u svoje vozilo. Head-up uređaj je u osnovi odličan spoj tehnološkog gadgeta i sigurnosnog sustava jer vozaču direktno u vidnom polju pokazuje niz ključnih podataka poput brzine ili smjera s navigacije, ali i drugih informacija s telefona.

Navdy

Navdy je moćan uređaj koji ima nevjerojatno detaljan prikaz koji većini ljudi djeluje kao da se prikazuje daleko ispred automobila. Preko Bluetootha se spaja s vašim mobitelom i ima vlastitu aplikaciju koja može raditi u pozadini i prikazivati sve što vam treba. Uz to reagira i na glasovne naredbe i geste rukama kako bi jednostavnije odgovorili na poziv ili poruku te dobili upute.

Hudway

Hudway Cast koristi Apple AirPlay i Google Cast mogućnosti vašeg telefona kako bi prikazao sadržaj s mobitela na svom ekranu. Prikazivat će standardne podatke poput glazbe, navigacije, poziva, a uz OBDII kabel može prikazivati i dodatne informacije iz automobila poput potrošnje ili broja okretaja. Jednostavno i brzo se spaja i potom birate što ćete prikazati, a nudi odličan prikaz na ekranu. Cijena mu je 200 dolara (oko 1260 kuna).

Kivic

Kivic je relativno nov uređaj koji se spaja s vašim mobitelima i nema potrebe za spajanje na OBDII dijagnostiku u automobilu, a može vam prikazati podatke o brzini, vremenu, ali i dolaznim pozivima te podatke s navigacije. Kivic se sastoji od uređaja koji projicira podatke, a spaja se jednostavno na kontrolnu ploču. Tu je mehanizam za spajanje koji omogućuje da prilagodite poziciju za najbolji prikaz i sve se spaja u utičnicu kod upaljača. Vidjet ćete notifikacije kad vas netko zove ili vam pošalje poruke. Podaci s navigacije jasno se vide, a uređaj stoji 200 dolara (oko 1260 kuna).

Sherox

Sherox je jednostavan uređaj koji se spaja na OBDII konektor i reflektirat će svoje podatke na staklo, a ono što može prikazati su podaci koje auto nudi poput brzine, trenutne udaljenosti, temperature… Dobra stvar je što se aktivira čim pokrenete vozilo i nema brige da će vam on isprazniti akumulator. Stoji oko 38 dolara (240 kuna)

Garmin Hud

Garmin je također jedna od kompanija koje nude svoj head-up display, a njegov naglasak je na jednostavnosti. Maleni uređaj ima jednostavan, pomalo staromodni, prikaz informacija. Podaci s uređaja prikazuju se na malenoj foliji koja se može pričvrstiti na vjetrobransko staklo ili kroz leću na samom uređaju. Prikazat će vam smjer vožnje, ograničenje brzine, lokacije kamera za nadzor brzine, a morate ga upariti s telefonom. Cijena mu je oko 150 dolara (oko 950 kn).

Odgovori