Svaki put kad sjednemo za volan automobila, potencijalno se izlažemo nekoj opasnosti. Bez obzira radi li se tu o mladim vozačima koji još nemaju iskustvo iza sebe i moraju se po prvi put snalaziti s brojnim situacijama, ili pak o onima koji su godinama u prometu i dišu kao jedan sa svojim autom. Trenutak vlastite nepažnje ili nepažnja drugih sudionika u prometu dovoljni su za nezgodu, koja može izazvati cijeli niz drugih problema.

Srećom, tehnologija je tu da nam pomogne u raznim situacijama. Kako se često kaže, bolje spriječiti nego liječiti, tako i sami možemo pomoću raznih aplikacija izbjeći prometne nezgode ili ubrzati dolazak pomoći i policije u situacijama kad je to potrebno.

Policija – Sigurnost i povjerenje

MUP sigurnost aplikacija

MUP-ova aplikacija koja omogućuje građanima da jednostavno i brzo prijave slučajeve policiji. Možete kroz aplikaciju poslati i video ili fotografije uz opis slučaja, a telefon daje i podatke o lokaciji kako bi policija mogla postupati. Kroz aplikaciju možete vidjeti i status prijave. Tako možete prijaviti videom buku iz kafića kojem je prošlo radno vrijeme, ali i sudar na koji ste naišli. Naravno, ako se radi o hitnom slučaju, uvijek treba nazvati i 192.

Google Maps

Google Maps sigurna voznja

Googleove karte ove su godine prošle kroz niz nadogradnji koje olakšavaju vožnju i čuvaju vaš novčanik. Tako su uz prijavu raznih situacija u prometu omogućili i da na svojoj ruti kojom se vozimo možemo vidjeti upozorenja za zastoje, policijske radare ili sudare. Na taj način aplikacija će nas pokušati preusmjeriti i uštedjeti nam vrijeme ili nas upozoriti na vrijeme da usporimo kako bi izbjegli visoku kaznu. ANDROID iOS

Putni Anđeo

Putni Andjeo

Putni Anđeo je aplikacija koja će vaš telefon pretvoriti u sigurnosni uređaj koji može omogućiti brzo informiranje i skratiti dolazak Hitne pomoći u slučaju prometne nesreće, kada svaka sekunda može biti ključna. Uz aplikaciju kontakt centar ORYX Asistencije – 0800 18 18 može Hitnu pomoć informirati odmah o krvnoj grupi vozača, specifičnim bolestima i drugim detaljima koji mogu poboljšati uspjeh intervencije. Sama aplikacija radi tako da ne ometa vozača, a prati promjene brzine, buku i druge parametre kako bi detektirala nesreću. Uz informacije o vozaču, može poslati i lokaciju, što može biti spas u slučaju da je vozač u nesvijesti. ANDROID  iOS Windows Phone

Svi članovi ORYX Asistencije ostvaruju pravo na besplatno korištenje aplikacije Putni Anđeo. Ukoliko već niste član ORYX Asistencije, učlanite se online te putujte sigurnije uz Putni Anđeo!

Razmisli

razmisli aplikacija sigurna voznja

Vožnja pod utjecajem alkohola i neprilagođena brzina jedni su od glavnih uzroka nesreća i smrtnih slučajeva na hrvatskim cestama. Razmisli je igra koja će omogućiti da okvirno izračunaš količinu alkohola u krvi i da testiraš brzinu svojih reakcija. Ovdje je važno napomenuti kako se radi o okvirnom izračunu, koji ne predstavlja nikakav pravni podatak. Aplikacija vas tako traži da unesete podatke o spolu, visini i težini, a potom možete birati što ste popili i koliko dugo pijete, pa će vam ponuditi izračun alkohola. Isto tako, možete odigrati i igru u kojoj ćete testirati svoje reflekse.

Drive Smart

drivesmart aplikacija

Ako još niste sigurni u svoje vještine, ova aplikacija mogla bi vam smanjiti stresove u vožnji tako što će ukloniti sve distrakcije. Zbog načina rada mogu je koristiti i ostali vozači. Kad se pokrene, aplikacija pozive automatski šalje na govornu poštu, a na tekstualne poruke šalje automatizirani odgovor. Tu je i plus verzija koja može detektirati da je u autu ili poslati obavijest roditeljima da je onemogućena komunikacija dok vozi. Standardno, njom možete analizirati svoje vožnje kako bi uštedjeli. ANDROID iOS