Nedavno istraživanje provedeno među vozačima u Velikoj Britaniji pokazalo je da je najveći uzrok svađa tijekom putovanja ‘pogrešno skretanje’, odnosno gubljenje tijekom vožnje prema  određenom cilju.

Iako se obiteljsko putovanje preporučuje kao odličan oblik zbližavanja članova obitelji ili društva s kojim ste odlučili krenuti u avanturu, istraživanje otkriva da rezultat u praksi u više od polovice slučajeva završava totalno suprotno. Čak 61 posto putovanja iz ovog ili onog razloga završi prepirkom, od čega najviše zbog činjenice da se ljudi ne mogu složiti kojim smjerom do određene destinacije pa se izgube. Kako se i vama ne bi dogodile slične situacije i kako biste bez problema stigli do cilja na kojem ćete provesti ugodno vrijeme s obitelji, pronašli smo aplikacije za pametne telefone koje će vam to omogućiti, a da ne morate rastezati papirnate mape predjela kojim se vozite i usuglasiti stavove sa svojim suputnicima od kojih često ‘svaki zna najbolje’. No da se ne bismo zadržali i ograničili samo na pomoći na cesti, odnosno aplikacijama koje će vam pokazati pravi put, već i da malo pomognemo oko rješavanja drugog čestog problema – razlika u izboru sadržaja putovanja na relaciji djeca – roditelji, nudimo vam i neke korisne aplikacije koje će vam omogućiti zajednički izbor svima zanimljivih sadržaja u samome mjestu u koje odlazite, ali i u njegovoj najbližoj okolici. Osim korisnih sadržaja, poput popularnih mjesta za objed, igru ili zabavu, kao i kulturnih i društvenih događanja koja su u tijeku, donosimo i praktične aplikacije koje vam pomažu i na samom putovanju, kao što su najbliža benzinska postaja, pravi izlaz s autoceste na kojem morate izaći i slično. Većina izabranih aplikacija radi na svim operativnim sustavima, a apsolutno sve koje smo odabrali i isprobali besplatne su.

iExit

Vožnja po autocesti često zna završiti promašajem izlaza na kojem smo trebali skrenuti. Aplikacija iExit pokazuje vam koje su usluge dostupne a predstojećim izlazima s autoceste. No ono što je najvažnije, s njom nikad nećete promašiti traženi izlaz. Koristeći vašu lokaciju, iExit vam nudi i popis restorana, hotela, benzinskih postaja, odmorišta i još korisnih informacija. Pa ako, primjerice, imate svoj omiljeni restoran, možete ga označiti i iExit će vam reći je li on u blizini.

MAPS.ME

Mobilna aplikacija MAPS.ME korisniku omogućuje pregledavanje doslovno cijelog svijeta, uvećanje na bilo kojoj regiji ili gradu i preuzimanje detaljnog zemljovida tog područja za lakše korištenje cestovne mreže. Postoji mogućnost preuzimanja samo karte traženog područja ili karte s uputama koje će vam omogućiti da od točke A do točke B stignete bez internetske veze. Kod MAPS.ME posebno je izražena velika razina detalja na kartama, čak i na vrlo udaljenim mjestima.

Field Trip

Googleova aplikacija Field Trip namijenjena je prvenstveno pronalasku  različitih sadržaja koji vas interesiraju u vašoj blizini. Aplikacija traži sadržaje na temelju kategorija koje ste odabrali, a kada se nađete u blizini pronađenog sadržaja aplikacija vas o tome i obavijesti zasebnim prozorčićem na telefonu. Ako ste u vožnji i povezani ste audiosustavom preko Bluetootha, upozorenje o
pronađenom sadržaju pojavit će vam se na zaslonu radiouređaja.

CoPilot

Kao što joj i samo ime kaže, aplikacija CoPilot (suvozač), pruža vozaču pomoć prilikom pronalaska tražene rute bilo da je mobitel spojen na internet ili je offline. CoPilot funkcionira poput klasične navigacije s tim da je, za razliku od većine sličnih aplikacija, u besplatnoj opciji uključeno i sedam dana glasovne pomoći i 3D prikaza putovanja, tako da vam CoPilot daje i glasovne upute kako i kamo skrenuti kako biste se, u slučaju da ste se izgubili, vratili na pravi put.

Roadtrippers

Roadtrippers je aplikacija kojoj upišete mjesto polaska i odredište, datume putovanja i što vas od sadržaja zanima tijekom putovanja, a aplikacija će vam na osnovi tih informacija izraditi pravi plan puta i dovesti vas precizno na cilj. Roadtrippers će za vas pronaći poznate i nepoznate atrakcije, restorane,  uzeje, zabavne parkove, autokampove i još mnogo toga. Kad odlučite krenuti dalje, dodajte podatke na plan puta i Roadtrippers izrađuje novu kartu.

Triposo

U vožnji kroz planine prilikom odlaska na skijanje, ne možete biti sigurni da ćete uvijek imati pristup internetu. Triposo vam daje offline karte i turističke vodiče na telefonu tako da ih možete koristiti u ‘mrtvim’ zonama. Prije nego što preuzmete karte i vodiče za bilo koju destinaciju, Triposo vam govori koliko će prostora zauzeti na telefonu. Kada jednom preuzmete podatke od aplikacije, dobivate i prijedloge što obići na lokaciji, vremensku prognozu
i prijedloge za istraživanje odredišta.

MapQuest Mobile

MapQuest Mobile besplatna je aplikacija koja radi na operativnom sustavu android i bit će vam od pomoći ponajviše ako volite putovati lokalnim i sporednim cestama umjesto autocestom. MapQuest Mobile u svojim postavkama bazira se upravo na pronalaženju ruta kroz mjesta i naselja i u slučaju da ste se izgubili primarno vam nudi putovanje pomalo  zaboravljenim” rutama. Naravno, postoji i opcija pronalaska najbrže dionice do cilja ako ipak želite natrag na autocestu.

GPS Navigation & Maps Sygic

Sygic GPS i karte vjerojatno je najopremljenija aplikacija na svijetu s offline turn-by-turn GPS navigacijom i kartama. Podršku im daju svjetski poznate TomTom karte, a navigacija i mape instalirane su na telefon ili SD karticu, tako da nema potrebe za internetskom vezom kod navigacije. Aplikacija se besplatno ažurira svaka tri mjeseca, a uz nadoplatu moguće je dobiti i dodatne usluge poput 3D karata, glasovne navigacije u realnom vremenu i slično.

Odgovori