Europsko izvješće o nezgodi

U autu, osim prometne dozvole i osiguranja morate imati i dokument Europsko izvješće o nezgodi koji se obavezno mora popuniti u slučaju nesreće samo s materijalnom štetom.

Europsko izvješće o nezgodi standardizirani je dokument europskog udruženja osiguravatelja kojeg obavezno morate koristiti kod prometnih nesreća. U slučaju da je nastala samo materijalna šteta, policiju nije ni potrebno zvati, štoviše bez njihova se uviđaja izbjegavaju plaćanje novčane kazne, dobivanje bodova, pa čak i oduzimanje vozačke dozvole. Spomenuti dokument je ustvari standardizirani obrazac za prikupljanje podataka o sudionicima nesreće i njihovim vozilima, a kasnije služi za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Njegovo popunjavanje i potpisivanje ujedno ne znači suglasje po krivnji niti se potpisom ne priznaje krivnja, a dodatno mu se mogu priložiti i oprečna viđenja događaja. Zato je nakon nesreće dobro fotografirati mjesto nesreće, oštećenja auta i sve nastale tragove, po mogućnosti iz više kuteva, što danas u vrijeme pametnih telefona opremljenih fotoaparatima i kamerama nije problem. Obrazac se mora popuniti čitko s kemijskom olovkom, treba ga ispuniti redom i moraju ga potpisati obje strane, naravno pod uvjetom da ste prvo vozila uklonili s ceste.

europsko izvješće o nezgodi

europsko izvješće o nezgodi

Jedan komplet (original i kopija) služe za dva sudarena vozila, za tri sudarena vozila treba koristiti dva primjerka i tako redom, sve dok svaki sudionik nesreće ne dobije svoj primjerak i dok svi nisu stavili svoj vlastoručni potpis. Ispunjavanje svih točaka je vrlo jednostavno, a bit će vam potrebni podaci s vozačke dozvole, osobne iskaznice, prometne dozvole i osiguranja automobila. Obrazac podrazumijeva i izradu skice prometne nesreće, te označavanje dijelova automobila na kojemu je nastala šteta.

Važnija stvar je i navođenje mjesta i vremena na kojemu se može izvršiti uvid i procjena štete na vozilu vlasnika od strane vještaka. Jednom potpisan i razdvojen dokument više se ne smije dopisivati niti dorađivati. Također, vozači ne smiju napuštati mjesto nesreće do tog trenutka. Postoje naravno i izvanredni slučajevi za koje se preporučuje zvanje policije. Ti slučajevi podrazumijevaju situacije u kojima sudionik odbija dati podatke, osobne ili o vozilu, u slučaju alkoholiziranosti vozača ili sudara s neregistriranim vozilom ili onim sa stranim registarskim pločicama i sl.

Nakon nesreće, potrebno je odštetni zahtjev podnijeti na posebnom obrascu koji se dobiva u osiguravajućim kućama, a one će podnijeti odštetni zahtjev i obavit procjenu štete na vašem vozilu nakon čega možete započeti s popravkom vozila.

Kako izgleda Europsko izvješće o nezgodi pogledajte ovdje.

Odgovori