Stručnjaci preporučuju mirise lavande, metvice, vanilije, ali poznato je da svaki nos ima svoj ukus, pa je najbolje odabrati ono što odgovara vašem, i ne pretjerati.

Ponuda mirisnih borića, smajlića, raznih eteričnih ulja, osvježivača zraka za ventilaciju golema je. Zato smo odlučili najpopularnije i najnovije mirise na tržištu staviti na veliki mirisni test i probati odabrati one koji će vam vožnju učiniti najugodnijom. Stručnjaci kažu da mirisi uvelike utječu na vožnju. Najvažnije je da ne opterećuju i ne ometaju vozača. Zato se preporučuju osvježavajući, lagani mirisi koji će vas držati budnima, ali vam neće odvlačiti pozornost. Što se tiče suputnika, ponajprije djece, kažu da je najbolje imati umirujuće mirise, koji će, uz stvaranje ugode, spriječiti neželjene nuspojave vožnje, poput mučnine. Aromaterapija je razvila cijelo područje za pomoć u vožnji, a od ulja, najčešće se preporučuju ulje metvice, lavande i đumbira. Nijedno od njih ne iritira, a smiruje. Ne tako da vas uspavaju, naprotiv, metvica se preporučuje za održavanje budnosti vozača.

No, iako vam neki miris odgovara, ne znači da s njime treba pretjerati. Zato je zgodno imati dozator. Kad je riječ o mirisima koji se stavljaju u ventilator, to je lako. Na njemu ili na ventilatoru samo smanjite jačinu otpuštanja, a možete je i sasvim zatvoriti. S borićima i ostalim visećim osvježivačima to je malo teže. Najčešće se doziraju tako da se ostavi celofansko pakiranje, koje se samo spušta kako miris ‘blijedi’. Doziranje eteričnih ulja koja se u svojim postoljima objese na retrovizor također je jednostavno, samo treba paziti da se u startu s njim ne pretjera, jer kada previše natopite drveni dozator, on neko vrijeme neće ishlapjeti. Tako ćete se zateći kako skrivate osvježivač sami od sebe po pretincima za rukavice ili prtljažniku pokušavajući smanjiti njegov intenzitet. Pri vješanju borića ili drugih dozatora na retrovizor treba paziti i na sigurnost. U nekim se automobilima može vidjeti i desetak borića obješenih na retrovizor. Oni smetaju, ometaju u vožnji, i u nekom trenutku mogu i ispasti ili za njih možete zapeti. Koliko god obješene sitnice na retrovizoru izgledale simpatično, uvijek razmišljajte o svojoj sigurnosti i sigurnosti suputnika. Treba paziti i na dozatore eteričnih ulja koji imaju prilagodljivu špagu na kojoj vise s retrovizora.

Zamišljeno je da oni poskakuju u vožnji, na taj se način ulje ‘prolijeva’ po drvetu i otpušta miris. Špaga nipošto ne smije biti preduga jer će miris u zavojima i na nepravilnim dijelovima ceste doslovce letjeti automobilom, mogu lupati i o vjetrobransko staklo, što pri većim brzinama može biti opasno. Ipak, birajući mirise, svatko će se pouzdati u svoj nos i ukus. Treba zapamtiti da mirisi uvelike utječu na raspoloženje i da trebaju biti što lakši. Nemojte misliti da ćete nečistoće i neugodne mirise prikriti jakim osvježivačima. Samo ćete dobiti još neugodniju mješavinu koja bi vašim suputnicima mogla izazvati mučninu. Preporučuje se novi miris staviti u netom očišćeni automobil, tako će najbolje doći do izražaja i biti najučinkovitiji. Kada mijenjate miris, bilo bi dobro očistiti automobil jer se stari ponekad uvuče u površine.

11

KUNA PROSJEČNA JE CIJENA KLASIČNOG I LEGENDARNOG BORIĆA WUNDER-BAUMA

Pri čišćenju automobila nemojte korisititi premirisna sredstva jer možete dobiti dosta neugodnu mješavinu kada se ta sredstva spoje s osvježivačem. I, naravno, pušenje se nikako ne preporučuje u automobilu, ali ako je već netko od suputnika zapalio, anti tobacco osvježivači zaista su najbolje rješenje za neugodan miris dima.

Rezultati testiranja:

Wunder-baum vanilija

PLUS: Klasik čiji će vas miris vratiti u djetinjstvo, tako su uglavnom prije mirisali automobili.
MINUS: Kao i kod svih borića, pažljivo otvarajte pakiranje da ga poslije možete lakše dozirati.
CIJENA: 10,99 KN CRODUX

Wunder-baum sport

PLUS: Jeftin je.
MINUS: Miris nije naišao na odobravanje nekoliko ‘kušača’. Spoj je jeftinog muš- kog parfema i starinskog osvježivača koji je nekada predstavljao miris mora. A nije mu ni blizu.
CIJENA: 9,99 KN Konzum

Wunder-baum kokos

PLUS: Od kokosa ni k. Možda mala primjesa negdje u pozadini, ali ako ste se nadali da će vam automobil mirisati po ‘rafaelu’, moramo vam reći – ništa od toga. Ipak, miris nije loš.
MINUS: U plusu je i minus – to nije ono što mislite da kupujete.
CIJENA: 9,99 KN Konzum

Wunder-baum invisi sport

PLUS: Kao što mu ime kaže, sasvim je nevidljiv. Ugurate mirisnu pločicu u ventilator i to je to. Miris je bolji od sport verzije borića.
MINUS: Možete ga dozirati jedino tako da smanjite ventilator, no što ako je jako hladno ili vruće?
CIJENA: 31,79 KN Petrol

Areon mon

PLUS: Vrlo ugodan spoj vanilije i čokolade. Nije težak, nadmašuje očekivanja. I jeftin je.
MINUS: Pažljivo s otvaranjem celofanskog omota, lako ga možete potrgati, a onda počinju problemi s doziranjem.
CIJENA: 9,99 KN Konzum

Ambi pur car anti-tobacco

PLUS: Odličan miris, dobro prikriva druge mirise, osobito duhan. Jednostavan za korištenje i doziraje.
MINUS: Izrazito skup, ovo je cijena punjenja, za aparat treba izdvojiti još 20-ak kuna.
CIJENA: 35,99 KN Konzum

Shake anti tabac

PLUS: Dosta je povoljan jer za ovu cijenu dobijete još jedno punjenje. Miris je vrlo ugodan.
MINUS: Zbog redizajnirane bočice koja je sada staklena (prije je bila drvena) posebno pripazite da vam ne udara o staklo.
CIJENA: 29,99 KN Konzum

Paloma vanilija

PLUS: Vrlo zgodno riješeno doziranje – gornji dio sam upija ulje i otpušta miris.
MINUS: Problem je u irisu koji je dosta iritantan. Vanilija nije baš ugodna, miriše nekako kiselkasto.
CIJENA: 10,99 KN CRODUX

Areon vrećica vanilija

PLUS: Izgleda vrlo simpatično, a i miris je ugodan. Ženama i onima koje zanima uređenje prostora svidjet će se kako izgleda na retrovizoru, osobito u tamnom automobilu.
MINUS: Malo je skuplji.
CIJENA: 24,99 KN Konzum

Wunder-baum delicious

PLUS: Izgleda simpatično, miriš na slatkiše, kao stvoren je za automobil jedne žene. A i muškarcima bi se mogao svidjeti.
MINUS: Neki će mu zamjeriti ipak malo preslatkast miris.
CIJENA: 10,99 KN Konzum

Wunder-baum jabuka

PLUS: Za razliku od većine proizvoda koji bi trebali mirisati na jabuku, ovom je to gotovo i uspjelo. Već poznato pakiranje koje je posuđeno od našeg Shakea.
MINUS: Ako već kupujemo ovakav osvježivač, bolje je uzeti hrvatski.
CIJENA: 29,90 KN CRODUX

New car exotica

PLUS: Vrlo je jeftin.
MINUS: Miris nije naišao na odobravanje ni muškaraca ni žena. Nekima je slatkast, nekima kiseo, uglavnom preintenzivan je. Doziranje je problem kao i kod svih sličnih osvježivača.
CIJENA: 7,99 KN Konzum

Ambi pur car flowers and spring

PLUS: Malen, jednostavan za korištenje, lijepo miriše, lako se dozira, gotovo je neprimjetan na ventilatoru.
MINUS: malo je skuplji, a nije dugotrajan.
CIJENA: 27,99 KN Konzum

Petrol, vanilija

PLUS: Klasična i prepoznatljiva vanilija, čak nije preintenzivna. Cijena je vrlo povoljna.
MINUS: Ne očekujte previše. Ovo je miris s kojim ćete za sitan novac neko vrijeme ipak biti sigurni da će vam automobil imati koliko-toliko ugodan miris.
CIJENA: 6,99 KN Petrol

Areon smile

PLUS: I mirisom i izgledom izmamit će vam osmijeh na lice.
MINUS: Dobro, možda ipak samo izgledom, jer miris i nije nešto. Pomalo je iritantan i nije jasno na što bi uopće trebao mirisati.
CIJENA: 9,99 KN Crodux

Odgovori