Toplotni udar nije mit, stoga izbjegnite ulazak u pregrijani automobil, pogotovo ako nemate klimu.

Temperaturu u autu koji je bio parkiran na suncu možete brzo spustiti i do 10 stupnjeva jednostavnim trikom. Spustite prozor na suvozačevoj strani i zatvorite vrata, a vozačeva vrata zatvarajte i otvarajte brzim pokretima nekoliko puta.



Da bi vam bilo ugodnije voziti, kožna sjedala obavezno prekrijte nekim pamučnim materijalom, a zaštitite i volan. Ako ne prekrijete volan barem ga zakrenite u stranu pri parkiranju. Tako će kad krenete i vratite ga u početni položaj, dio gdje su vam dlanovi biti hladan.

toplotni udar

Automobili se na velikim vrućinama brzo zagriju i ako su parkirani u hladu, a za samo 10 minuta unutarnja temperatura može narasti i za 20 stupnjeva. Ni malo spušten prozor ne pomaže da se auto ne pregrije pa djecu i kućne ljubimce nikad ne ostavljajte u autu, čak ni na nekoliko minuta.

Po velikim vrućinama, temperatura u autu se može popeti na 50 stupnjeva kroz samo nekoliko minuta, a djeca su posebno osjetljiva jer njihova temperatura tijela raste tri do pet puta brže nego kod odraslih zbog još nedovoljno razvijene termoregulacije tijela.

toplotni udar

Budite oprezni i s ostavljanjem namirnica u autu. Radije ih odnesite kući u frižider prije nego zastanete popiti usputnu kavu jer su visoke temperature pogodne za razvoj bakterija. Posebno je osjetljivo mljeveno meso i gotova kuhana hrana.

Svježe mlijeko također mora biti u vašem hladnjaku u roku od sat vremena, kao i suhomesnati proizvodi. Ako već morate ostaviti namirnice u autu, obavezno parkirajte u hladu i ostavite ih na zadnjoj klupi, nikako u prtljažniku. Planirate li se zadržati vani duže vrijeme nakon shoppinga, ponesite prijenosni hladnjak za najosjetljivije namirnice.