Izgubljen ključ od auta? Istražili smo koje sve opcije vozači imaju kada izgube ključeve automobila, koliko košta izrada auto ključeva u ovlaštenim servisima te koje su “zamke” jeftinijeg i ekspresno izrađenog kodiranog ključa kod bravara.

Izgubljen ključ od auta komplikacija je koje se užasava svaki vozač. Pogotovo ako ste daleko od kuće i eventualni rezervni ključ nije opcija. Moderna vremena i elektronika u automobilima samo su zakomplicirali – i naravno poskupjeli cijelu stvar. Nekad se ključ mogao napraviti jednostavno na svakoj tržnici za nekoliko eura, kao ključ od poštanskog kaslića ili ulaznih vrata u zgradu. No, već neko vrijeme to nije tako. Ključevi koji daljinski otvaraju auto kodirani su i upareni s elektronikom automobila.

Izrada auto ključeva cijena

Ključevi se, kada stignu, a to može potrajati, uparuju s vašim automobilom, a cijene su vrlo različite. Primjerice, u slučaju da vozite Kiu potrebno je promijeniti sve brave cilindara jer nemaju tvornički narezane ključeve, što podiže trošak za 340 eura. Vozači Toyote imaju dodatan problem ako su izgubili oba ključa jer se u tom slučaju mijenja elektronika u automobilu. Taj posao zahtijeva više sati rada, a cijena se, ovisno o modelu automobila, može popeti i na 2000 eura.

Zamjenski ključevi mogu koštati od 100 do 500 eura, ponekad i više, pa je, uz rad majstora, cijena nemala. Ipak, imajte na umu da je gotovo uvijek dvostruka ako ste izgubili oba ključa. Također, obzirom na visoke cijene kod ovlaštenih proizvođača, nerijetko se vlasnici automobila odlučuju na bravare. Ipak, tu je rizik da ključ neće raditi kako treba jer je ipak u pitanju neoriginalni softver.

Koliko će izrada auto ključeva koštati i koliko ćete čekati na njegovu izradu ovisi o marci i modelu auta, ali i o tome ima li ključ daljinsko upravljanje te koje su sve funkcije prisutne (otključavanje i zaključavanje vozila i prtljažnika, paljenje žmigavaca, svjetla…). Neki imaju i tzv. smart key funkciju (pametni ključ) koja omogućava otključavanje auta bez vađenja ključa iz džepa ili torbice, već je dovoljno samo da se s ključem dođe blizu vozila. Također, ključevi su skuplji što je složeniji sustav zaštite automobila. Skuplji auti imaju i kompliciraniji sustav zaštite pa možemo reći da što su auti skuplji, to je i izrada auto ključeva skuplja. U ovlaštenom Audi servisu i Volkswagen servisu cijene ključeva su od 430 € do 625€.

Ako ste izgubili ključ za Audi A3, Audi A4 ili Audi A6 ključ s daljinskim upravljanjem, stajat će vas od 400 € do 700 €, a slične cijene vrijede i za VW Golf novijeg godišta, kao i za Passat. Narezani ključ naručuje se iz tvornice u Njemačkoj, a onda mu se još u servisu ugrađuje jedinstveni kod koji odgovara računalnom sustavu automobila i omogućuje njegovo paljenje. Nemate li drugo vozilo koje možete koristiti tih tri do pet radnih dana dok čekate novi ključ, u ORYX Rent a car-u možete unajmiti auto, a u ponudi se cijenom i praktičnošću ističe VW up!, mali gradski auto čija je cijena dnevnog najma oko 20 €. Da biste naručili novi ključ od proizvođača morate dovesti automobil i prometnom dozvolom dokazati vlasništvo. Ovaj prvi dio mogao bi biti problem ako niste došli barem do rezervnog ključa – tada ćete morati platiti prijevoz automobila

Ključevi se, kada stignu, a to može potrajati, uparuju s vašim automobilom, a cijene su vrlo različite. Primjerice, u slučaju da vozite Kiu potrebno je promijeniti sve brave cilindara jer nemaju tvornički narezane ključeve, što podiže trošak za 340 eura. Vozači Toyote imaju dodatan problem ako su izgubili oba ključa jer se u tom slučaju mijenja elektronika u automobilu. Taj posao zahtijeva više sati rada, a cijena se, ovisno o modelu automobila, može popeti i na 2000 eura. Zamjenski ključevi mogu koštati od 100 do 500 eura, ponekad i više, pa je, uz rad majstora, cijena nemala. Ipak, imajte na umu da je gotovo uvijek dvostruka ako ste izgubili oba ključa. Također, obzirom na visoke cijene kod ovlaštenih proizvođača, nerijetko se vlasnici automobila odlučuju na bravare. Ipak, tu je rizik da ključ neće raditi kako treba jer je ipak u pitanju neoriginalni softver.

izrada auto kljuceva

Cijena izrade ključeva bez kodiranja

U nekim slučajevima ne dolazi cijeli ključ u kompletu nego se posebno naplaćuje odašiljačka kutija za pokretanje auta start-stop sistemom, a dodatno još ključ koji ide u bravu. Najskuplji su tzv. pametni ključevi.

Što ako vam je ključ ostao u automobilu a on se zaključao?

Ako ste pak ključ zaključali vozilu, najučinkovitiji način rješavanja problema je da pozovete ORYX Asistenciju. Pozivom na broj 0800 1818 osigurat ćete si da ORYX-ov mehaničar stigne u roku od 45 minuta bilo gdje u Hrvatskoj ili Europi, a vi ćete moći nastaviti putovanje.

Pametan privjesak koji traži ključ

Gubljenje ključeva automobila moglo bi postati stvar prošlosti otkako se na tržištu pojavio uređaj Chipolo, inovacija skupine kreativaca iz Slovenije. Riječ je o privjesku koji se pomoću bluetootha spaja na pametni telefon. Aplikacija koju imate instaliranu na svom iOS ili Android telefonu omogućava da brzo pronađete izgubljenu stvar, u ovom slučaju ključeve auta. Aplikacija prati udaljenost Chipola, koji je zakačen na predmet koji ne želite gubiti, te ga na taj način bez problema možete pronaći u slučaju da ga izgubite. Chipolo dolazi u nekoliko različitih boja pa možete birati između crne, ružičaste, crvene, narančaste, žute, zelene, plave i ljubičaste, a stvari pronalazi na udaljenosti od 60 m. Ako ste se udaljili više od 60 m od izgubljene stvari, tada će vam aplikacija prikazati posljednju poznatu poziciju na kojoj se nalazila. Chipolo se može naručiti putem interneta za 25 eura.

U nastavku donosimo cijene izrade auto ključeva za pojedina vozila u ovlaštenim servisima:

Volkswagen Passat 459 €
VW Golf 322 €+115 € ključ
Škoda Octavia 170 €
Škoda Rapid 170 €
Škoda Superb 340€ + 115 € ključ
Audi A3 500 €
Audi A6 500 € + 125 € ključ
Seat Leon  320 €
Peugeot  150 – 250 €
Toyota  700 – 900 €
Honda Civic  250 €

* Cijene su informativnog karaktera. Iskazane su cijene za svibanj 2024. i podložne promjenama u budućnosti.

** Cijene ne uključuju kodiranje.

Odgovori