Na vrijeme razmišljajte o mogućim nezgodama na putovanju i budite spremni za sunce, kukce i druge situacije koje mogu unijeti nemir u vaše tako rijetko i dragocjeno vrijeme opuštanja.

Ništa ne može pokvariti putovanje i odmor kao uobičajene ljetne nezgode od povišene tjelesne temperature preko probavnih smetnji do uboda nepoželjnih insekata koji mogu pretvoriti dva tjedna opuštanja u dva tjedna bolovanja. Kako je takve, veće i manje, neugodnosti gotovo nemoguće izbjeći, upitali smo stručnjake kako ih najbezbolnije izliječiti.

S obzirom na to da su godišnji odmori pred nama, treba se dobro pripremiti da bi taj odmor doista bio odmor.

Kad su posrijedi manje zdravstvene poteškoće, ubodi insekata, nezgodne reakcije na sunce, bilo bi dobro sa sobom imati manju putnu ljekarnu – objašnjava Željka Barlović Ferenčak iz Zdravstvene ustanove Ljekarna Bjelovar te napominje:

Lijekove spremite na jedno mjesto, obavezno ih čuvajte u originalnoj ambalaži s priloženom uputom i, naravno, izvan dohvata djece. Kronični bolesnici, osim terapije, trebaju ponijeti i svoju medicinsku dokumentaciju.

Uz lijekove za bolove, snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekove protiv alergije, bilo bi dobro sa sobom nositi i sredstva za malo ozbiljnije ozljede:

Za vrijeme godišnjeg odmora mogu se dogoditi manje ili veće ozljede ili uganuća pa na put treba ponijeti sredstva za dezinfekciju manjih rana, kreme ili gelove za ublažavanje istegnuća ili nagnječenja, sterilne gaze ili komprese, asterei zavoje – savjetuje Željka Barlović Ferenčak.

Najviše smetaju ubodi komaraca i drugih insekata. Mogu biti prilično iritantni, a kod osjetljivijih osoba i djece izazvati i alergiju.

Reakcije na ubod ovise o vrsti insekta, ali i mjestu uboda. Neka su djeca vrlo osjetljiva i na ubod komarca, i od toga će znatno oteći. Narodni lijek je ulje lavande koje se stavlja na mjesto uboda, a dobar je i hladni oblog. Zbog svrbeža se često koriste kreme koje sadrže antihistaminike, ali njih obavezno treba isprati prije izlaganja suncu jer može doći do neželjene reakcije i kože (fotosenzibilizacija).

Kod svake jače reakcije treba potražiti liječničku pomoć. Osobe koje su alergične na ubod insekta moraju pripaziti jer može doći do reakcije i teškog šoka – napominje Željka Barlović Ferenčak.

Poseban je oprez potreban pri izlaganju suncu, u čemu se nikako ne smije pretjerivati, upozoravaju stručnjaci već godinama.

Opreza sa suncem i sunčanjem nikada dosta! Preporuke o maksimalnoj zaštiti kože i očiju, o izbjegavanju pretjeranog izlaganja suncu, pogotovo u određeno doba dana, te o pravilnom odabiru, doziranju i primjeni fotozaštitnog sredstva treba najozbiljnije shvatiti. Sve je više alergijskih reakcija na sredstva koja imaju kemijske UV-filtre. Takve osjetljive osobe, a pogotovo mala djeca, trudnice i dojilje, trebaju birati zaštitna sredstva s mineralnim zaštitnim pigmentima. Jednako tako, treba paziti da se sva zaštitna sredstva nanose barem svaka dva sata, posebno nakon kupanja – zaključuje Željka Barlović Ferenčak.

thinkstock.com

thinkstock.com

Nezgode koje prijete na putovanju i odmoru

Opekline od sunca

Neoprezno (to može biti i kratkotrajno!) sunčanje nezaštićene kože za posljedicu može imati opekline koje postaju vidljive nakon nekoliko sati. Crvenilo i peckanje, osjetljiva i topla koža, često blago povišena temperatura i svrbež najčešći su simptomi reakcije na sunčanje bez nedovoljne zaštite. Nakon nekoliko dana, uz pojavu sitnih mjehurića, koža se počinje ljuštiti. Svako izlaganje suncu, čak i kad su opekline vrlo blage, može pogoršati stanje pa bi bilo dobro nekoliko dana provesti u hladu. Prva je pomoć kupanje u mlakoj vodi i mlaki oblozi. Odlično je sredstvo gel s aloe verom koji hladi i djeluje protuupalno pa može biti od velike koristi – kaže Željka Barlović Ferenčak.

Trovanje hranom

Da biste izbjegli trovanje hranom, izbjegavajte svu hranu koja je predugo izložena suncu. Namirnice ne treba ostavljati na sobnoj temperaturi, a važno je termički ih pravilno obraditi. Uz to treba paziti i na osobnu higijenu te redovito prati ruke i sve površine na kojima se nalazi hrana. Ako hranu kupujete na tržnici, dobro je operite, a poseban oprez u ljetnim mjesecima potreban je s jajima, mesom, mliječnim proizvodima i ostalim lako kvarljivim namirnicama. Ako dođe do trovanja hranom (proljev i mučnine), treba piti dovoljno tekućine, vode i čajeva, a dobre su i lagane juhe.

Ubodi komaraca, pčela, osa…

Sredstva za zaštitu od uboda insekata ili za pomoć nakon uboda uvijek treba imati pri ruci. Električne naprave koje omogućuju isparavanje i otpuštanje insekticida (moraju biti smještene blizu otvorenih prozora!) te zaštitna , sredstva poput losiona, mlijeka, spreja ili stika, što se nanose na nepokrivene dijelove kože, trebala bi naći mjesto u svakoj putnoj torbi. Sredstva protiv komaraca na bazi djelatne tvari DEET ne smiju se koristiti za zaštitu malih beba. Od zaštite za najmlađe može se preporučiti samo ona na bazi eteričnih ulja, prije svega citronele, no i tu je potreban oprez. Bebe zato treba odijevati u laganu i svijetlu odjeću koja bi trebala pokrivati tijelo koliko god je to moguće. Također s njima treba izbjegavati šetnje u prirodi u sumrak i u svitanje. Prostore u kojima bebe borave ili spavaju treba zaštititi mrežama protiv komaraca na prozorima, a one se mogu koristiti i za zaštitu djece u dječjim kolicima – savjetuje Željka Barlović Ferenčak. Ose, pčele i stršljeni bodu žalcem. Pčelin žalac ostaje zaboden u kožu, zbog čega pčela ugiba, dok osa i stršljen mogu ponovno ubosti. U žalcima prenose otrov. Oko tri posto ljudi ima alergijske reakcije na ubod, a oko 0,8 posto i teške i za život opasne alergijske reakcije (anafilaksije). Uobičajena reakcija na ubod pčele i ose crvena je i bolna koža na mjestu uboda. Oteklina i svrbež mogu se pojaviti, ali bol obično nestaje za nekoliko sati. Nakon što izvadite pčelin žalac, dezinficirajte mjesto uboda i stavite ledeni oblog ili ranu tretirajte kremama za ubode insekata.

Ugriz pauka

Većina je pauka u Hrvatskoj bezopasna i njihovi ugrizi ne stvaraju veće zdravstvene poteškoće. Ipak, ako vas ugrize, ta mjesta sanirajte hladnim oblozima i kremama za ublažavanje takvih tegoba. Valja biti oprezan ako se radi o ugrizu crne udovice, koja nije rijetka u priobalju. U tom slučaju odmah treba potražiti liječničku pomoć. Mjesto uboda može biti jedva zamjetljivo, može se pojaviti oteklina i blago crvenilo, a u sat vremena javljaju se grčevi mišića oko tog mjesta, koji se potom šire na grupe većih mišića kao što su trbušni, leđni, grudni i bedreni. Javljaju se i mučnina i povraćanje, glavobolja, znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost te porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca.

Škorpioni i zmije

Ubod mediteranskog škorpiona uglavnom je bezopasan. Malom bodljom teško može probiti kožu odrasle osobe, ali ako uspije, ubod izaziva simptome nalik na one poslije uboda pčele. Kod ugriza zmije mjesto uboda treba podvezati, dezinficirati ga te zarezati ranu i pokušati iscijediti ili isisati otrov. Potom valja staviti ledeni oblog i uputiti se liječniku.

Krpelji

Jedan od opasnijih uboda jest onaj šumskog krpelja, koji može prenijeti mnoge bolesti. Na krpelje možemo naići u šumi i na livadama, na listovima i granama grmova, niskog raslinja (do visine 1 m), u šikarama i u prizemnom sloju šuma. Ako ste uočili krpelja u koži, važno ga je ukloniti što prije – rizik od infekcije veći je što je krpelj dulje pričvršćen. Krpelja je lakše odstraniti prvih nekoliko sati nakon uboda.

Operite ruke i izvadite ga pincetom prebrisanom antiseptikom, tako da ga zahvatite što bliže glavici, uz kožu, i lagano povlačite. Mjesto uboda potom dezinficirajte. Javite se liječniku ako uočite simptome ili ako crvenilo i ranica na mjestu uboda ne prođu nakon tri dana. Ako ga nikako ne možete izvaditi, otiđite liječniku.

Meduze i ostale morske napasti

Odmor može pokvariti i ubod vlasulje, meduze ili morskog ježa. Simptomi su najčešće oteklina, peckanje i pojava crvenila. Krakove meduze ili vlasulje odmah uklonite, ali ne rukama jer biste se mogli ponovno ozlijediti. Iritirano mjesto treba isprati morskom vodom i premazati umirujućom kremom. Ako se oteklina ne smanjuje, svakako potražite pomoć liječnika. Bodlje morskog ježa odmah uklonite i dezin cirajte ranu.

Podijelite s nama vaša iskustva ili savjete!

Odgovori