Pamučne su najudobnije, a sintetičke se brže suše i lako čiste od mrlja i pijeska s plaže.

Pijesak s plaže i vlaga od mokrog ručnika ili kupaćeg kostima tijekom ljetnih mjeseci ostavljaju tragove na navlakama vaših autosjedala, pogotovo ako imate navlake s kojih se teško uklanjaju mrlje i koje se sporo suše. Zato smo istražili koje je univerzalne navlake najjednostavnije navući na autosjedala i koje je materijale najlakše održavati ljeti. Odabrali smo četiri modela navlaka kojima se cijene kreću od 79,99 do 290 kn, a u njihovu testiranju pripomogla nam je televizijska voditeljica Zorana Vukić. Navlake marke Protect, koje su najjeftinije, testirali smo prve. Napravljene su od sintetičkog materijala i u pakiranju se nalaze navlake i za prednja i za stražnja sjedala. Njihovo navlačenje na sjedala bilo je jednostavno i zahtijevalo je samo desetak minuta, a nakon što smo ih postavili, savršeno su prianjale uz sjedala. Mrlja od vode prolivene po njima nestala je u samo nekoliko minuta, i to zahvaljujući sintetičkom materijalu koji se brzo suši. No, Zorana nam kaže kako unatoč ovim plusevima, pouzdano zna i koji su minusi ovih navlaka.

navlake24_dav_050615.1 (Medium)

Imala sam identične u svojem automobilu i na početku sam bila jako zadovoljna, ali nakon samo nekoliko mjeseci počele su se kidati i uskoro su izgledale kao da su stare godinama – ispričala je Zorana svoje iskustvo. Na vagi pluseva i minuseva u korist ovih navlaka može presuditi pristupačna cijena od 79,99 kn i činjenica da ih možete nabaviti i u svim većim supermarketima. Od sličnog materijala, poliestera, izrađene su i navlake Ap Energy s kojima smo se tijekom postavljanja na sjedala više namučili – taj proces trajao je 30 minuta. K tome, kombinacija blještavo srebrne boje s crnom loše se uklapa u interijer automobila. Zbog rupičaste teksture pijesak se zavlači ispod njih i teško ga je ukloniti, ali se voda zato osuši u samo desetak minuta. Stoje 160 kn i spadaju u srednji cjenovni razred. U potrazi za univerzalnim navlakama za ovo testiranje najteže je bilo pronaći one koje su napravljene od kvalitetnog materijala kakav je pamuk. Kako su nam objasnili u trgovinama autoopremom, navlake od pamuka teško je pronaći jer se univerzalne rade uglavnom od jeftinijih materijala. Pamučne navlake ipak smo pronašli u trgovini Tokić, i to samo za vozačevo i suvozačevo sjedalo, a cijena im je 190 kn.

30 minuta trajalo je najdulje postavljanje navlaka, dok je najkraće zahtijevalo 10 minuta

Postavljanje ovih navlaka marke Mimato potrajalo je manje od deset minuta pa premda se mrlje od vode na pamučnom materijalu sporije suše, pamuk je idealan za one koji su alergični na sintetiku, a osim toga, udobniji je od ostalih materijala, što je pri dugim vožnjama veliki plus jer se na njima manje znojimo. Čvrste su, kvalitetne i za razliku od sintetičkih – dugovječnije. Od kombinacije poliestera i sintetske spužve napravljene su univerzalne navlake marke Glamour. Dizajn i boja su im privlačni i lako se uklapaju u svaki interijer automobila, a postupak postavljanja trajao je 15 minuta. Voda se na njima također brzo suši, kao što se s lakoćom s njih uklanjaju pijesak i mrlje. Mali minus im je cijena od 290 kn, što ih čini najskupljima na testu.

Mimato

KARAKTERISTIKE: Napravljene su od pamučnog materijala, što je rijetkost kada je riječ o univerzalnim navlakama. Odlikuje ih decentni crni dizajn i zato se lako uklapaju u interijer bilo kojeg automobila.
PLUS: Bez većih poteško- ća i u manje od deset minuta možete ih namjestiti na sjedala.
MINUS: Cijena, jer u ovom pakiranju dobijete navlake samo za prednja sjedala.
CIJENA: 190 KN TRGOVINA TOKIĆ

Ap Energy

KARAKTERISTIKE: Ovaj model je od poliesterskog vlakna i dolazi u kombinaciji crne i srebrne boje koja u unutrašnjosti automobila djeluje previše svjetlucavo.
PLUS: Ovakav je materijal jednostavan za održavanje i lako se uklanjaju mrlje s njega.
MINUS: Dizajn mu nije previše privlačan, a sjedenje na ovakvom materijalu na dužim vožnjama ne pru- ža osjećaj ugode.
CIJENA: 160 KN AUTO KREŠO

Glamour

KARAKTERISTIKE: Privlačnim dizajnom ove su navlake od poliestera i sintetske spužve najljepše.
PLUS: Zbog materijala od kojeg su napravljene lako ih je održavati. Pijesak se brzo i lako usisa s njih, a voda se na našem testu s ovih navlaka osušila za 10 minuta.
MINUS: Potrebno je otprilike 15 minuta za njihovo postavljanje i cijenom su najskuplje na ovom testiranju.
CIJENA: 290 KN AUTO KREŠO

Protect

KARAKTERISTIKE: Klasične univerzalne navlake koje u četiri različite boje možete kupiti u gotovo svakoj trgovini. Napravljene su od sintetike.
PLUS: Jednostavno ih se i lako navlači na sjedala i kada ih stavite, djeluju kao originalne navlake. U pluseve se ubraja i cijena.
MINUS: Nekvalitetan sintetički materijal koji je tanak i brzo se troši.
CIJENA: 79,99 KN INTERSPAR

Od 2000 kn ih kroje po mjeri

Navlake za svoj automobil možete izraditi i po mjeri, i to od materijala koji sami izaberete. U autotapetariji Klapšec u Zagrebu možete birati boju i materijal kojim ćete presvući sjedala.

U ponudi imamo sve od pamučnih materijala, mikrofibre do prave i eko kože. Cijena ovisi o materijalu koji kupac odabere – objašnjavaju u autotapetariji. Izrada navlaka za prednja i stražnja sjedala kreće se od dvije do deset tisuća kuna.

Jeftinija varijanta su pamučne navlake, dok su skuplje one od kože. Izrada i postavljanje prvih traje dva dana, dok je za kožne potrebno pet dana – kažu u Klapšecu.

Odgovori