Suvozač mora znati primijetiti znakove hipoglikemije u vozača, blago mu sugerirati da stane na najbližem mjestu i pripremiti mu brzodjelujući glukozni bombon.

Vožnja je složena fizička i mentalna radnja koja zahtijeva različite sposobnosti. Zbog toga osobe sa šećernom bolešću ili dijabetesom koje upravljaju motornim vozilima, posebno ako uzimaju inzulin koji može izazvati iznenadne hipoglikemije, moraju biti posebno oprezne i pripremljene za njihovu pojavu. Ispitali smo koji su simptomi dijabetesa najopasniji za sigurnost vozača u prometu.

Definitivno je najopasnija smetnja pojava teške i nenajavljene hipoglikemije, odnosno niske razine glukoze u krvi – upozorava prof. dr. sc. Nikica Car, dijabetolog Poliklinike Diamelli, i dalje pojašnjava:

No i blaži su oblici hipoglikemije opasni jer izazivaju ‘zamućen’ vid, usporavaju brzinu reakcije vozača i izazivaju osjećaj slabosti, što također smanjuje sposobnost upravljanja vozilom. Visoka razina glukoze u krvi može također značajno poremetiti vožnju te često dovodi do oslabljenih reakcija, smušenosti i umora. Zbog oštećenja živaca na nogama kod dijabetičara dolazi i do smanjenja osjeta u stopalima, što može poremetiti pravilnu vožnju. Naravno, teže oštećenje vida kao posljedica šećerne bolesti svakako je razlog da se razmisli o prestanku vožnje općenito. Preporučljivo je stoga svakih 12 mjeseci provjeravati i vid i stanje stopala. O prestanku vožnje trebaju razmisliti i bolesnici kod kojih se često javljaju iznenadne hipoglikemije jer su kao takvi opasnost za sve sudionike u prometu. Ako šećeraš koji uzima inzulin ili neke druge oralne hipoglikemizantne lijekove koji izazivaju hipoglikemiju ipak vozi, bilo bi pametno da je s njim u vozilu suvozač upoznat s njegovim zdravstvenim tegobama.

250 tisuća osoba oboljelih od dijabetesa registrirano je u hrvatskoj

Suvozač mora znati primijetiti znakove hipoglikemije u vozača i kad ih spazi, blago, ali odlučno sugerirati mu da zaustavi vozilo na najbližem mogućem mjestu. Bilo bi dobro da mu u takvoj situaciji pripremi brzodjelujući glukozni bombon ili slatki napitak, nešto poput Coca-Cole, kako bi mu se povisila vrijednost glukoze u krvi. Nakon toga potrebno je pojesti obrok, makar sendvič i jogurt. Nakon pola sata odmora potrebno je provjeriti vrijednosti GUK-a (glukoza u krvi) koje moraju biti iznad 5 mmol/l i tek nakon toga, ako je sve u normali, dijabetičar može nastaviti vožnju. U Hrvatskoj je registrirano 250.000 oboljelih od dijabetesa, a brojka je u zbilji možda i veća.

Pretpostavlja se da je oboljelih u našoj zemlji oko 400.000 jer ljudi u većini slučajeva nisu ni svjesni da ih napada dijabetes. Naime, simptomi povišene razine glikemije kod nekih se osoba nerijetko pojave tek u tijeku neke akutne upale, a karakterizirani su velikim i brzim gubitkom tekućine, žeđanjem te različitim stupnjevima poremećaja svijesti. S druge pak strane, u većini slučajeva, osjećaj umora, postupnog gubitka na tjelesnoj težini, učestalog mokrenja i svrbeža kože genitalija te sporo cijeljenje rana ljudima mogu biti znakovi koji ukazuju na razvoj šećerne bolesti. Naravno, valja naglasiti da je razvoj šećerne bolesti postupan i dugotrajan i da je često vezan uz obiteljsko nasljeđe – kaže dr. Car. Što se tiče dodatnih savjeta za sigurnu vožnju dijabetičara, oni uključuju provjeravanje razine glukoze u krvi prije početka vožnje, za trajanja vožnje uzimanje stanke za odmor svaka dva sata, a uza se bi uvijek trebali imati aparat za brzo određivanje GUK-a i glukozne bombone za prvu pomoć. Dakle, dijabetes je potrebno na vrijeme dijagnosticirati, a potom ga, pridržavajući se pravila koja ta bolest od oboljelog zahtijeva, držati pod kontrolom.

Najbolji savjet koji bolesniku mogu dati jest da se pridržava dobivenih uputa od liječnika i medicinskih sestara o tome kako živjeti s njegovim tipom bolesti. Pri tome se na prvom mjestu misli na odgovarajuću zdravu prehranu, samokontrolu glikemije i tjelovježbu. Naime, upravo tjelesna aktivnost povoljno utječe na razinu glukoze u krvi tako što je snižava povećanom potrošnjom energije, a isto tako i povećava inzulinsku osjetljivost te iskoristivost vlastitog inzulina. Uza sve to, ako je to potrebno, valjalo bi odrediti odgovarajuće medikamentozno liječenje i strogo slijediti upute uzimanja – poručuje dr. Car.

Za volan se ne sjeda bez provjere razine glukoze

Kako se dijabetičar mora pripremiti prije polaska na put automobilom ili svakodnevnog sjedanja za volan?

  1. Provjeriti razinu glukoze u krvi prije vožnje te biti siguran da je ona iznad 5 mmol/L
  2. Uvijek ponijeti brzodjelujuće ugljikohidrate
  3. Nikada ne smije zaboraviti ponijeti glukometar
  4. Mjeriti razinu GUK-a svaka dva sata tijekom vožnje i voditi računa da je njena razina iznad 5 mmol/L
  5. Općenito redovito posjećivati liječnika, a članove medicinskog tima konzultirati i prije polaska na put
  6. Obavezno nositi sa sobom iskaznicu na kojoj je vidljivo da boluje od dijabetesa
  7. Na putu svaka dva sata napraviti stanku za odmor

Odgovori