Budući da se sav kontakt između ceste i automobila odvija preko guma, izrazito je važno da one odgovaraju automobilu, te da budu prilagođene uvjetima na cesti, odnosno sezoni.

Kako je ljetna guma stvorena tako da se najbolje prilagodi ljetnim uvjetima na cesti, ako temperatura padne ispod 7 °C ona gubi elastičnost, te prianja znatno lošije uz cestu, pa je vrlo važno zamijeniti ih zimskim. Prilikom kupnje zimskih guma potrebno je obratiti pažnju na par vrlo važnih stvari kako ne biste pogriješili, jer se ispravnim gumama uvelike povećava sigurnost, te se produžuje vijek trajanja guma. Prvenstveno je važno obratiti pažnju na odgovarajuću veličinu guma, odnosno dimenzije gume, promjer, opterećenje i brzinu.

Najlakše ćete doći do tih podataka, ako promotrite bočnu stranu postojeće gume gdje ćete naići na mjere idućim redoslijedom: širina/omjer širine i visine presjeka gume (mjereno u postotcima), zatim promjer za koji stoji oznaka R (npr. R17 što znači da je promjer gume 17 cola), te na kraju je indeks opterećenja odnosno nosivosti guma pored kojeg stoji oznaka H za indeks brzine.

Vrlo je važno držati se tih specifikacija i kupiti odgovarajuću dimenziju guma propisanu za vaš automobil, a ovisno o stilu vožnje možete birati između više marki i modela. Preporučljivo je kupiti sve četiri zimske gume jer je tako auto u potpunosti prilagođen zimskim uvjetima, te je sigurniji i lakši za upravljanje. Ako se odlučite za samo dvije zimske gume, sigurnost je znatno smanjena, te ćete znatno brže potrošiti ljetne gume, koje nikako nisu pogodne za zimske uvjete.

Ako ljetne gume nisu istrošene, te su pogodne za korištenje iduće sezone, uskladištite ih u hotel za gume, ili neko drugo mjesto s odgovarajućim uvjetima kako ne bi promijenile svoja svojstva i izgubile na kvaliteti.

Odgovori