Akumulator u autu služi za pohranu električne energije. U njemu se ona pretvara u kemijsku i obratno, a pritom se akumulator puni, odnosno prazni. Potrošna je roba pa ga s vremena na vrijeme treba promijeniti, a zbog njegove pozicije u automobiliu to može učiniti svatko na bilo kojemu mjestu.

Zamjena akumulatora redoslijed

kako zamijeniti akumulator

Svaki akumulator sadrži opasnu tekućinu pa se treba adekvatno zaštiti

 

Stoga, kako zamijeniti akumulator? Prije svega valja znati kako svaki akumulator sadrži opasnu tekućinu pa se treba adekvatno zaštiti. Stoga prije kontakta najbolje je staviti zaštitne naočale, rukavice i kutu ili pregaču. Također, prije same promjene ugasite auto i izvadite ključ iz brave.

Pod pretpostavkom da ste alat za promjenu pripremili, postupak je sljedeći:

  • Odvrnite držač akumulatora, te koristite alatni ključ kojim se otpusti spoj negativnog pola akumulatora i nakon toga nužno je odvojiti sponu. Nakon što ste sve ovo obavili na negativnom polu, vrijeme je da isto ponovite i na pozitivnom polu akumulatora. Pripazite na to da alatnim ključem ne dodirnete oba pola u isto vrijeme.
  • Osigurajte mjesto gdje ćete odložiti stari akumulator i pažljivo ga izvadite iz automobila. Mjesto na kojemu je bio akumulator dobro očistite, a to možete učiniti tako da pola litre vode pomiješate sa žličicom sode bikarbone pa četkicom za zube očistite mjesta na kojima se eventualno pojavila korozija. Nakon toga sve dijelove posušite suhom krpom.
  • Novi akumulator koji ste ranije pripremili pažljivo stavite u kućište i pripazite da polovi budu svaki na odgovarajućoj strani i učvrstite držače. Polove premažite vazelinom da biste spriječili koroziju.
  • Vratite kleme i stegnite ih, ali ne prejako da ne biste imali probleme za sljedeće zamjene. Spustite poklopac motora i upalite auto. Čestitamo!

Uz navedene savjete imajte na umu kako neki stariji i jeftiniji modeli akumulatora ne smiju ostati bez elektrolita pa s vremena na vrijeme provjerite njihovu razinu. Ako je ispod minimalne određene, u akumulator valja dodati destiliranu vodu. U novih, skupljih verzija nema potrebe za provjeravanjem.

Kako prepoznati da akumulator nije spreman za zimu?

Odgovori