Ako se dobro pripremite, vožnja do odredišta za godišnji odmor ne mora biti noćna mora.

Najnaporniji i najstresniji dio godišnjeg odmora svakako je put do željenog odredišta. Nekoliko sati vožnje, vrućina, gužve i čekanja, nervoza… Ako još vodite i djecu sa sobom te kućnog ljubimca, za put se potrebno dobro pripremiti i biti spreman na sve situacije, pa i one koje ne očekujete. Osnove već svi znaju; na put ne krećite bez vode i hrane poput voća i slanih grickalica. Lagana i udobna pamučna odjeća idealna je za duge vožnje, a za djecu pripremite kreativne sadržaje (primjerice pjevajte) i omiljene igračke kako bi im putovanje što brže prošlo.

Zaustavljajte se nekoliko puta tijekom vožnje kako bi se odmorio vozač, ali i svi ostali putnici. Mučnine su česte na putovanjima osobito kod djece i osjetljivijih putnika, a kod nekih su toliko jake da mogu izazvati i povraćanje. Postoje tablete protiv mučnine koje se mogu nabaviti u ljekarnama, ali prije korištenja savjetujte se s osobljem ljekarne ili liječnikom. Najosjetljiviji putnik neka sjedi na prednjem sjedalu i gleda na cestu ispred sebe. Isto tako, zaboravite na čitanje za vrijeme vožnje jer može izazvati mučninu kao i ostalu zabavu koja odvraća pažnju.

1. Klima u automobilu

S korištenjem klime u automobilu u najmanju ruku treba biti racionalan. Prije kretanja na put pobrinite se da automobil bude parkiran u hladu ili garaži kako se ne bi previše zagrijao. Stručnjaci preporučuju da razlika između vanjske temperature i one u automobilu ne smije biti viša od pet stupnjeva. Možda prema ovome i ne izgleda da ćete imati neke koristi od klime ako je vani 35 stupnjeva, ali barem nećete narušiti svoje zdravlje i na cilj doći zdravi. Isto tako, klimu nemojte paliti ako ste u automobil sjeli znojni i mokri jer je to siguran put do kihanja i šmrcanja te prehlade u najgorem slučaju. Ventilacijski otvori ne smiju biti direktno usmjereni na putnike jer biste i na taj način mogli zaraditi prehladu, ali i glavobolju. Što se tiče otvaranja prozora, neka budu otvoreni na minimum, jer kod osjetljivih putnika i propuh može izazvati glavobolje. Kupiti možete i sjenila za stražnje prozore kako djeci i putnicima koji tamo sjede sunce ne bi udaralo tijekom vožnje, a rade i dobar hlad.

2. Odahnite tijekom puta

Stajanje je tijekom putovanja obavezno! Nemojte zaboraviti da idete na godišnji odmor i da vam se nigdje ne žuri. Prije kretanja provjerite kada se i gdje očekuju najveće gužve i pokušajte ih izbjeći. Tijekom putovanja stanite na mjestima da odahnete, odmorite, popijete ili pojedete nešto dok će djeca protegnuti noge. Sa češćim stajanjem svi će lakše podnijeti dug put koji se može pretvoriti i u mali izlet ako pametno odaberete mjesta stajanja.

3. Putna ljekarna

Bezbrižno putovanje uključuje i malu putnu ljekarnu u koju ćete staviti najosnovnije lijekove. Oko toga što od lijekova trebate ponijeti na put savjetujte se s obiteljskim liječnikom koji će najbolje znati što je potrebno za sitne boljke poput glavobolja, mučnina za vrijeme puta i sitnih dječjih ozljeda. Ako je netko od putnika na liječničkoj terapiji, neka sa sobom uzme dovoljnu količinu lijekova. U putnoj ljekarni mora se naći i pribor za prvu pomoć, flasteri i zavoji za eventualne rane te higijenska sredstva. Bez zdravstvene knjižice nikako ne krećite na put, a bilo bi dobro i da znate ako ste alergični na neke od lijekova.

4. Savjet nutricionista

Voda, voda i voda! Ovaj napitak nemojte zaboraviti sa sobom ponijeti na put, a to je i savjet nutricionistice Mirne Trumbetaš.

– Svakako uzmite vodu sa sobom, eventualno i neke prirodne sokove.
Obavezna je i mineralna voda da se nadoknade minerali koje gubi tijelo tijekom znojenja. Djeca bi u prosjeku trebala popiti dnevno oko litru tekućine, a odrasli nešto više; od litre i pol do dvije litre – upozorava Mirna Trumbetaš.

Što se tiče hrane, najbolje i najsigurnije bi bilo da uzmete krutu hranu koja nije kvarljiva.

– Najbolje bi bilo uzeti neke kekse i grickalice. Ako na put nosite i sendviče, neka budu napravljeni od trajnih kobasica (kulen, čajna), odnosno od nečeg što ipak ima malo duži rok trajanja te od tvrdog sira – ističe nutricionistica te napominje kako ne bi bilo loše sa sobom ponijeti i voće te povrće:

– Voće i povrće obavezno treba oprati prije konzumiranja kako ne bi došlo do otrovanja. Jesti možete sve voće i povrće, a primjerice, rajčica, paprika i krastavci idealni su za sendviče jer pomažu nadoknaditi izgubljenu vodu u tijelu. Svu hranu i pića bilo bi pametno spremiti u termo-torbu kako se ne bi kvarilo.

5. Na putu s psom

Prije nego što na ljetovanje povedete i svog kućnog ljubimca svakako se informirajte smije li u hotel ili apartman u kojem planirate provesti odmor. No, sama vožnja i dugačak put za kućne ljubimce znaju biti poprilično naporni. Zato je i njima potrebno osigurati što sigurniju i manje stresnu vožnju. Stručnjaci napominju kako je i pse važno vezati pojasom tijekom vožnje kako ne bi ometao vozača ili se ozlijediti tijekom kočenja. Nemojte zaboraviti da i pas treba obaviti nuždu, ali i piti vodu tako da je i zbog njega potrebno stati koji put tijekom vožnje. Kao i ljudi, i kućni ljubimci su osjetljivi na sunce, pa im nemojte dopustiti da budu izloženi predugo suncu već ih držite u sjeni.

Odgovori