Mnogi od nas gotovo svaki dan koriste navigaciju u automobilu, ali ne kako bi našli pravi put do odredišta, već da vidimo kolika je gužva na putu do posla ili do kuće. Trenutak u kojem se gužva iz crvenog mijenja u crno na Google Mapsima dovoljan je znak da trebamo skrenuti na neki alternativni pravac. Naravno, Google je toliko ‘popeglao’ svoje karte da vam i za svako dulje putovanje one postaju najbolji suputnik jer će vam na povratku s ljetovanja reći da je gužva na naplatnim kućicama i da bi bilo bolje izaći na prvom sljedećem izlazu jer ćete tako ušparati pola sata.



No, Google Maps i druge popularne aplikacije pune su skrivenih trikova koje vas mogu spasiti na putovanju.

Jedan od najboljih noviteta koje je Google uveo proteklih mjeseci u Karte je javljanje lokacija kamera za nadzor brzine, ali i za sudare i kolone. Google je i ranije iz Wazea, kojeg su kupili prije par godina, povlačio podatke o prometu, a sada ih možete jasnije vidjeti na svojoj ruti, odnosno dobiti obavijesti tijekom puta. Da bi vidjeli te nove podatke, morate imati uključenu navigaciju do odredišta. U desnom dijelu ekrana imat ćete novu oznaku plus. Klik na nju daje vam izbor prikaza sudara, kamera ili gužve. Kamere su vjerojatno i najbolja opcija koju želite imati, jer će vam navigacija reći da se pred vama nalazi radar i da prilagodite brzinu.

A kad se zna da od početka kolovoza vrijede nove, stroge, kazne te kako na našim cestama imamo sve veći broj kamera, ovo bi moglo podići sigurnost vožnje, ali i spasiti vas od ogromnih kazni.

Lakše zumirajte

Razne aplikacije naučile su nas da za zumiranje u fotografiju ili u kartu trebamo napraviti gestu ‘štipanja’, odnosno privući dva prsta. Međutim, u Googleovim kartama možete i samo dvaput dodirnuti ekran i karta će vam se približiti. Tu je i gesta u kojoj možete dvaput dotaknuti ekran, ali na drugom dodiru ostavite prst na ekranu i pomičite ga gore ili dolje kako bi zumirali van ili u kartu.

Spremite offline upute

Krećete li na putovanje, a znate da nećete cijelo vrijeme na svojoj ruti imati dobar signal, Google vam prije početka navigacije nudi opciju da spremite offline verziju uputa za trenutno odabranu rutu.

Zaboravili ste gdje ste parkirali?

Jednom kad ste došli na odredište u potpuno nepoznatom gradu, vrlo je lako zaboraviti gdje ste parkirali, osobito ako je to neka ogromna garaža. Plava točka u Google kartama predstavlja vašu trenutnu lokaciju. Dodir na nju otvorit će vam opciju da vidite što je u blizini, podijelite lokaciju s prijateljima ili da spremite lokaciju parkiranja. Dodatni klik na spremljenu lokaciju daje vam i opciju da spremite fotografiju, kako bi lakše prepoznali parking ili da stavite vrijeme koje ste platili na automatu za naplatu.

Slušajte i upute s navigacije preko zvučnika u autu

Ako ste uparili telefon da primate pozive preko zvučnika u automobilu, vrlo lako možete u postavkama navigacije uključiti i opciju da glas s navigacije pušta preko Bluetootha.