Recept za nered je svako jedenje u autu, pogotovo ako je riječ o grickalicama, keksu ili kolačićima, a posebno ako straga vozite djecu. Donosimo savjete kako ukloniti najgore mrlje.

1. Mlijeko – čistite hladnom ili mlakom vodom. Natopite ubruse ili krpicu sa što više vode i istrljajte mrlju. Ako i dalje ne izlazi pokušajte sa sredstvom za čišćenje mrlja s tepiha. Slijedite uputstva s pakiranja i obavezno dobro isperite vlažnom krpicom. Ako je mrlja od mlijeka već dobila kiseo miris, pospite preko nje sodu bikarbonu i ostavite par sati da stoji, savjetuje Good Housekeeping. Potom usisajte.

2. Čokolada – očistite je što prije jer ako se ta mrlja stvrdne bit će pravi pothvat očistiti je. Osušenu čokoladu najprije sastružite tupim nožem i pokupite ostatke. Potom na mrlju stavite malo običnog deterdženta i lagano trljajte dok mrlja ne izađe. Potom isperite tapkanjem vlažnom krpicom.

3. Jogurt – sastružite skorene ostatke. Pomiješajte malo deterdženta s toplom vodom i čistom krpicom uklonite mrlju. Isperite tapkanjem vlažnom krpicom.

4. Sladoled – mrlje bi trebale izaći s vlažnom krpicom.

5. Čips, keksi, kokice i muffini – najprije uklonite mrvice ili četkicom ili ručnim usisavačem. Ova hrana može ostaviti masne mrlje. Ako je mrlja svježa stavite obični kuhinjski papir na nju i tapkajte kako bi upili višak masnoće. Za ovakve mrlje idealan je industrijski alkohol. Malo ga nanesite na krpicu i stavite na mrlju. Pustite da mrlja upije alkohol i da ispari. Potom je tretirajte s deterdžentom i nakon što je uklonite isperite vlažnom krpicom.

6. Banane – sa stajanjem tamne pa mogu ostaviti crne fleke. Zato se s njima treba obračunati odmah. Nježno uklonite bananu sa sjedala pazeći da je na razmrljate još više. Nanesite sredstvo za čišćenje tapeciranog namještaja ili tepiha. Čistom gazom ili krpicom uklanjajte mrlju izvana prema unutra. Čistite malim pokretima. Kada očistite, isperite s mokrom krpom i posušite kuhinjskim ubrusima.

Odgovori