Aditivi se dodaju u goriva kako bi poboljšali njihove osobine. Pridonose mirnijem radu motora i nižoj potrošnji te štite vitalne dijelove motora. No treba li ih koristiti na svoju ruku?

Svatko najviše voli baš svoj automobil, i jako je važno da znamo sve načine kako ga održati zdravim i ispravnim, a u isto vrijeme potrošnju goriva i troškove održavanja svesti na minimum.

Pogonsko gorivo jedna je od važnijih stavaka. U kvalitetnijim gorivima, primjerice onima s oznakom Class Plus, već se nalaze aditivi pa točite li uvijek kvalitetnija goriva, vjerojatno ne trebate dodatnu pomoć. Sumnjate li da motor nepravilno radi zbog naslaga na ventilima, aditivima ih možete ukloniti (ako nisu prevelike). To je svakako jednostavnije i jeftinije rješenje od rastavljanja i čišćenja dijelova motora no trebali bi se posavjetovati sa serviserom.

aditivi za gorivo

aditivi za gorivo

 

U dizelska goriva dodaju se aditivi kad znamo da stižu iznimno niske temperature kako bi se izbjeglo stvaranje voštanih čepova koji mogu začepiti dovodne kanale i blokirati rad motora, tako da, ako je sutra temperatura 20 Celzijusa ispod nule, ne morate razbijati glavu. Aditivi će pomoći.

Što ako vam se smrzne gorivo?

Razne su vrste aditiva koji imaju različita djelovanja – povećavaju maziva svojstva, smanjuju stvaranje naslaga na brizgalicama i ventilima, antioksidansi jamče postojanost fizikalno-kemijskih svojstava goriva, djeluju protiv stvaranja naboja, korozije, smanjuju trenje…. Najčešći su oni koji uklanjaju nečistoće i naslage ugljika u sustavu goriva. Stručnjaci se slažu da njihovo korištenje može dovesti do poboljšanja performansi vozila.

Ako svog limenog ljubimca ne vozite toliko po autocesti, već ste češće na kraćim relacijama, motor se ne može dovoljno zagrijati kako bi se očistio pa vam tu može pomoći aditiv za čišćenje injektora. Ova posebna vrsta aditiva uklanja naslage ugljika sa dizni koje povećavaju potrošnju goriva. Kod aditiva koji obećavaju uštedu goriva do 20 posto ipak treba biti skeptičan. Definitivno su najpopularniji no njihovi benefiti su ipak skromniji nego što kupac očekuje.