Svaki vlasnik motornog vozila koje podliježe obvezi registracije i izdavanju prometne dozvole, mora sklopiti ugovor o obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti za štete koje bi tim vozilom mogao uzrokovati trećim osobama. Osiguranje mora biti važeće kad god je vozilo u prometu. Velika većina vozača osiguranje rješava isti dan kad i registraciju što umanjuje šansu da zaborave, no što ako se to ipak dogodi?

Htjeli to ili ne, ako svoje vozilo želite voziti, zakonom ste obavezni uz sebe imati važeću policu  osiguranja automobilske odgovornosti. O onome što ste ugovorili, ne razmišljate kad je sve u redu. No, ako se dogodi neka manja ili veća nezgoda, čitanjem sitnih slova tek vidimo koja su nam prava i obaveze. Nekad je to dobra stvar, jer možemo saznati da imamo pravo na veću odštetu od onoga što smo mislili, no često nam se zna dogoditi da na nešto nemamo pravo. Zato je važno čitati sitna slova u ugovoru, a ako to niste, donosimo vam 7 odgovora na 7 pitanja vezanih za ugovaranje police osiguranja, bilo da je to polica automobilske odgovornosti ili polica automobilskog kasko osiguranja. Na goruća pitanja smo odgovore našli kod Marine Samardžić, direktorice osiguranja u agenciji ORYX Zastupanje u osiguranju.

  1. Zašto je vrijeme u ugovoru važno?

Osim datuma, potrebno je dobro razumjeti vrijeme početka i prestanka trajanja vašeg osiguranja. Ako vam je stara polica primjerice istekla u 8:00 sati, nova vam mora početi teći one minute kad vam stara polica završava, znači u 8:00 sati. Iskusni osiguravatelji to će vam već staviti u ugovor, ali nije na odmet da bacite oko na to. Bilo je slučajeva vlasnika vozila koji su osiguravali vozila kod neiskusnih agenata, koji bi im zbog neopreznosti napravili „rupu“ od nekoliko sati nevaženja osiguranja. Također, ako na polici piše da vrijedi od 00:00h, to znači početak dana, a ako na polici piše da vrijedi do 24:00h, to znači do kraja dana. Ova pravila osiguranja vrijede i za privatne aute i za one registrirane na tvrtke, te na kamione.

Samardžić smo pitali i kakav je princip pri osiguranju novih vozila.

Vrijeme početka police osiguranja za nova vozila uvijek ugovaramo sa datumom i satom isporuke novog vozila iz salona, a to uvijek radimo u dogovoru s kupcem vozila i prodajnim savjetnikom za vozila.

  1. Što ako zaboravim produžiti policu osiguranja, i što je tzv. POČEKNI ROK?

U gužvi svakodnevice možete zaboraviti da vam je isteklo obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, događa se svima.

Klijenti uglavnom misle da im polica vrijedi još 30 dana nakon isteka, no u ugovoru točno piše koje je trajanje police osiguranja. Ako vam se dogodi nezgoda nakon isteka roka trajanja koji je naveden na polici osiguranja, ovisit će od svake pojedine osiguravajuće kuće hoće li vam štetni događaj biti pokriven, a koliko polica osiguranja vrijedi nakon navedenog datuma na polici piše u pripadajućim Uvjetima osiguranja.

Prije je na snazi bila zakonska odredba prema kojoj je osiguranje vrijedilo još trideset dana nakon isteka police osiguranja.

Nekoć je zaista na snazi bila zakonska odredba da obvezno osiguranje automobilske odgovornosti vrijedi još trideset dana nakon isteka police osiguranja. – kaže Marina Samardžić, direktorica distribucije osiguranja u agenciji ORYX – Zastupanje u osiguranju.

Međutim, 2009. je donesen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim osiguranjima u prometu  koji je ispred „30 dana“ ubacio riječ „najviše“. Ovu caku ne znaju mnogi vozači, posebno stariji, jer im je u sjećanju ostala stara zakonska odredba. Tako sada piše da je „počekni rok razdoblje od najviše 30 dana nakon isteka ugovora o osiguranju u kojem se prava i dužnosti iz ugovora o osiguranju produžuju.

Tu novu zakonsku odredbu su iskoristili neki osiguravatelji pa su dotadašnji jedinstveni rok od 30 dana pretvorili u nove rokove. Neki osiguravatelji tako taj počekni rok, a što je razdoblje od određenog broja dana nakon isteka ugovora o osiguranju u kojem se prava i dužnosti iz ugovora o osiguranju produžuju, određuju na 15 dana, neki sedam dana, a ima i onih koji dopuštaju samo jedan dan. Tek rijetki su zadržali staru odredbu o počeknom roku od 30 dana. Dakle, želite li znati koliko vam vrijedi osigurateljno pokriće nakon isteka police obveznog osiguranja automobilske odgovornosti, pogledajte u Uvjete svoga osiguratelja i izbjegnite neugodna iznenađenja – savjetuje Samardžić.

  1. Mogu li ranije potpisati novu policu?

Nova polica osiguranja kod većine osiguravajućih kuća, može se sklopiti najranije 30 dana prije isteka važeće. Agent koji vam je prethodno osigurao vozilo, najvjerojatnije će vas kontaktirati pred kraj važenja police osiguranja i na vrijeme dogovoriti produženje. Ako se to ne dogodi, znajte da je ionako vaša dužnost voditi računa o trajanju vaših obaveza. Obratite se svom zastupniku za osiguranje i na vrijeme osigurajte svoje vozilo iz udobnosti svoga doma.

  1. Kada mi polica ipak neće vrijediti?

Uvjeti osiguranja su sastavni dio svake police osiguranja i u njima su između ostaloga, navedena i sva isključenja iz osiguranja, kao i gubitak prava iz osiguranja. Pa tako primjerice kod nekih osiguravajućih kuća osiguranik gubi pravo iz osiguranja ako vozač nije koristio vozilo u svrhu kojoj je namijenjeno. Zatim, ako vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće vrste ili kategorije ili mu je oduzeta vozačka dozvola. Također, prava iz osiguranja gube se i ako je vozilom upravljao vozač pod utjecajem alkohola, droga te psihoaktivnih lijekova. Isto tako, ako se utvrdi da je vozač štetu prouzročio namjerno ili je šteta prouzročena kaznenim djelom obijesne vožnje, osiguranik također gubi pravo po polici osiguranja.

Neke osiguravajuće kuće mogu odbiti platiti puni iznos od štete ako se ustanovi da vam je vozilo „tehnički neispravno“, što je poprilično širok pojam, od toga da vam ne gori neka lampica, nemate zimske gume ili ako auto nije vozio vlasnik. Stoga pripazite i unaprijed se naoružajte s informacijama.

  1. Što učiniti ako osiguravatelj odbije platiti štetu?

Nastane li šteta u razdoblju počeka, osiguratelj će vam isplatiti naknadu štete, no vi ste kao ugovaratelj osiguranja zato obvezni platiti premiju osiguranja za cijelu sljedeću godinu.

Ako niste zadovoljni odlukom osiguravatelja ili se ne slažete s iznosom odštete, imate pravo u roku osam dana podnijeti pisani prigovor na odluku osiguravatelja. Ako nakon odgovora osiguravatelja na vaš prigovor i dalje niste zadovoljni donesenom odlukom, možete se obratiti i Uredu za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje i to u roku od 6 mjeseci. Naravno, u krajnjoj nuždi tu je i pravni put, odvjetnici i privatne tužbe.

  1. Na koje se zakone mogu pozvati?

Obveze osiguranja od automobilske odgovornosti propisane su Zakonom o obveznim osiguranjima u prometu. Ugovor o osiguranju mora biti na snazi sve dok je vozilo u prometu. To znači da ugovor treba obnavljati svake godine, što mnogi vlasnici i čine povezujući datum obnove ugovora o osiguranju s datumom registracije.

Svaki vlasnik motornog vozila koje podliježe obvezi registracije i izdavanja prometne dozvole mora sklopiti ugovor o osiguranju od odgovornosti za štete koje bi tim vozilom mogao uzrokovati trećim osobama.

  1. Što je to franšiza?

Franšiza je sudjelovanje osigurane osobe u šteti i to u unaprijed definiranom iznosu. Što znači da ako je u polici osiguranja predviđena franšiza, osiguranik dio štete snosi sam. Kako bi se u slučaju štete smanjilo nezadovoljstvo osigurane osobe, a koje može proizaći iz nepoznavanja učinka ugovorene franšize na iznos isplaćene štete, obavezno je prije sklapanja police osiguranja proučiti Uvjete osiguranja, koji su sastavni dio svake police, gdje možete vidjeti je li franšiza dio ugovora, koliko ona iznosi i kako se obračunava. Franšiza se uglavnom koristi pri kasko osiguranju vašeg vozila.

 

ORYX Zastupanje u osiguranju djeluje u sklopu Zubak Grupe, vodeće domaće grupacije u prodaji i održavanju motornih vozila, s više od 40 godina iskustva na tržištu. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, stalnom praćenju potreba tržišta i težnji za vrhunskom kvalitetom u radu, razvili su se u renomiranu agenciju za zastupanje u osiguranju uz vodeće osiguravajuće kuće u Hrvatskoj kao što su Adriatic osiguranje, Agram life osiguranje, Allianz osiguranje, Croatia osiguranje, Euroherc osiguranje, Grawe osiguranje, HOK osiguranje, Uniqa osiguranje i Wiener osiguranje.