Auto osiguranje cijena varira iz godine u godinu i ovisi naravno o mnogo čimbenika, a to su vrsta vozila, prijavljene štete po polici osiguranja, uvjeti i akcije osiguravajuće kuće u kojoj se polica ugovara itd. U nastavku pročitajte koji parametri utječu na cijenu auto osiguranja, te provjerite koji mitovi o osiguranju automobila su istiniti, a koji ne.

Auto osiguranje cijena – Koje parametre osiguravajuće kuće gledaju?

Osnovni parametri koji određuju auto osiguranje cijenu su tehničke karakteristike samog automobila te značajke vozača. Kod auta je jedan od značajnih faktora snaga motora izražena u kilovatima (KW). Kod motocikala to je obujam motora u kubičnim centimetrima (ccm), a kod teretnih vozila to je najveća dopuštena masa (NDM). Slijede godina proizvodnje te model automobila pa je tako premija osiguranja za novi sportski otmjeni automobil skuplja od one za rabljeni obiteljski automobil srednje klase. Osim što je veći rizik od krađe, smatra se i da će vlasnik voziti brže i riskantnije te da je teže nabaviti originalne dijelove i popraviti ga. Neke osiguravajuće kuće, nažalost rijetke, uzimaju u obzir sigurnost auta pa bi se cijena osiguranja auta mogla smanjiti ako imate sustav upozoravanja na sudar, autoalarm ili sigurnosne kamere. Premije znaju biti niže i ako imate veći automobil s dobrom sigurnosnom ocjenom jer se automatski smatraju sigurnijima od manjih automobila s istom ocjenom.

Cijena osiguranja auta mijenja se ovisno i o mjestu registracije. Više ćete platiti u Zagrebu nego u manjim gradovima zbog veće vjerojatnosti od sudara. Za inozemstvo varira od zemlje do zemlje. Iako su ceste bolje, promet je puno gušći pa time raste i vjerojatnost od nesreća. Više ćete platiti i ako odvezete više od prosječnog broja kilometara godišnje. Razlog je također povećan rizik od sudjelovanja u nesreći.

Što se tiče osobnih faktora vozača, prvenstveno se gleda dob. Mladim vozačima do 25 godina često je auto osiguranje skuplje jer je prema nekim izračunima i statistikama veća vjerojatnost da će sudjelovati u prometnoj nesreći. Ponekad se stope mogu povećati i za starije od 70 godina. Cijenu police osiguranja će podići i dodavanje drugog vozača u osiguranje, jer to automatski udvostručuje rizik od prometnih nesreća.

auto osiguranje cijena

Cijena osiguranja vozila – Mitovi i istine

Provjerili smo koji mitovi stvarno utječu na cijenu auto osiguranja, a koji su upravo samo to – mitovi.

Boja automobila

Postoji mit da boja automobila diže cijenu auto osiguranja, jer su, primjerice, vozači crvenih auta skloniji divljoj vožnji, no to nije istina.

Stariji auti se ne kradu

Mit je da se stariji automobili ne kradu pa ih se ne isplati osiguravati protiv krađe, što naravno nije istina jer se stariji modeli kradu radi dijelova. Krađe su najčešće na području PU Zagrebačke pa su tako 2021. godine prijavljene 202 krađe motornih vozila dok ih je u prvom polugodištu 2022. godine prijavljeno 114. Također, starijih automobila ima više, pogotovo u Hrvatskoj u kojoj je prosječna starost voznog parka 13 godina.

S kaskom ste osigurani od svega

Mnogi misle da je, kada uplatite kasko osiguranje, potpuno svejedno što će se dogoditi vašem automobilu dokle god ste trijezni za upravljačem. Imate pravo na neograničen broj isplata, bez vlastitog učešća. No to nije baš tako. Kod kasko osiguranja treba dobro pročitati ugovor jer ne pokrivaju sva osiguranja baš sve situacije. Također nije isto imate li potpuno ili djelomično kasko osiguranje. Ovo drugo ugovara se uz nižu premiju i pokriva samo neke grupe rizika, primjerice osiguranje stakla. Tako u slučaju takve nezgode možete prijaviti štetu po djelomičnom kasku, a puna polica i bonus ostaju netaknuti. Dobro je znati da se kasko može ugovoriti i na nekoliko dana, što može biti praktično idete li na godišnji odmor.

Koje vas stavke u auto osiguranju mogu skupo koštati ne čitate li sitna slova u ugovoru

Dodatna pokrića se ne isplate

Postoji mit da vam, uz obveznu policu auto osiguranja, ne treba ništa više, tj. bilo kakva dodatna pokrića. Dodatna pokrića svakako nisu obavezna, ali mogu vam uštedjeti puno novca pri nekim, ne tako neuobičajenim nezgodama kao što su puknuće gume ili ulijevanje pogrešne vrste goriva. Zaštita bonusa je također izuzetno praktična jer vas i mala nezgoda koju ste skrivili može puno koštati u narednoj godini jer će vam porasti cijena obaveznog osiguranja.

Za starija vozila se ne isplati uzimati kasko osiguranje

Jedna od čestih teorija je i da ne treba plaćati kasko za vozila starija od pet godina. Istina je da je svako vozilo priča za sebe obzirom na to da se isplativost kaska veže uz vrijednost automobila pa procijenite sami isplati li vam se popravak ako vozite automobil za koji su skupi dijelovi.

Kasko osiguranje – koje odabrati i što točno pokriva?

Zaključak

Mnogi mitovi o auto osiguranju nemaju nikakvu osnovu i ne utječu na cijenu auto osiguranja. Cijene obaveznog auto osiguranja mogu biti vrlo različite ovisno o tome što nudi (osiguranje vozača i putnika, zaštita bonusa, pomoć na cesti…). Osiguravajućim kućama bitni su vrijednost automobila, starost, model te snaga motora, a važan faktor su i godine te iskustvo vozača.

Jeftinije ćete pak proći ako ste prijašnjih godina vozili bez nesreća i prijavljenih šteta, jer tada ostvarujete pravo na bonus, koji kod nekih osiguravajućih kuća može ići čak i do 74%.  Ako policu osiguranja plaćate gotovinom odjednom, kod nekih osiguravajućih kuća možete ostvariti popust na gotovinsko plaćanje. Obzirom na široku ponudu osiguranja auta, savjetujemo vam da prije sklapanja police provjerite uvjete i cijene kod renomiranih osiguravajućih kuća te zatražite ponudu auto osiguranja koja odgovara vašim zahtjevima i potrebama,  a pogotovo ako uzimate kasko osiguranje, koje je i do tri puta skuplje od cijene obaveznog osiguranja automobilske odgovornosti.

auto osiguranje cijena