Auto osiguranje cijena varira iz godine u godinu i ovisi naravno o mnogo čimbenika, a to su vrsta vozila, prijavljene štete po polici osiguranja, uvjeti i akcije osiguravajuće kuće u kojoj se polica ugovara itd. Koliko su novi automobili skuplji, koliko na cijenu osiguranja auta utječu kilovati kod auta, tj. kubikaža kod motora, a kolika je cijena za običan obiteljski auto, provjerite u ovom članku.

auto osiguranje

auto osiguranje

Osnovni parametri koji određuju auto osiguranje cijenu su tehničke karakteristike samog automobila te značajke vozača. Kod auta je jedan od značajnih faktora snaga motora izražena u kilovatima (KW). Kod motocikala to je obujam motora u kubičnim centimetrima (ccm), a kod teretnih vozila to je najveća dopuštena masa (NDM). Slijede godina proizvodnje te model automobila pa je tako premija osiguranja za novi sportski otmjeni automobil skuplja od one za rabljeni obiteljski automobil srednje klase. Osim što je veći rizik od krađe, smatra se i da će vlasnik voziti brže i riskantnije te da je teže nabaviti originalne dijelove i popraviti ga. Neke osiguravajuće kuće, nažalost rijetke, uzimaju u obzir sigurnost auta pa bi se cijena osiguranja auta mogla smanjiti ako imate sustav upozoravanja na sudar, autoalarm ili sigurnosne kamere. Premije znaju biti niže i ako imate veći automobil s dobrom sigurnosnom ocjenom jer se automatski smatraju sigurnijima od manjih automobila s istom ocjenom.

Opasnosti neosiguranih vozila u Hrvatskoj

Cijena osiguranja auta mijenja se ovisno i o mjestu registracije. Više ćete platiti u Zagrebu nego u manjim gradovima zbog veće vjerojatnosti od sudara. Za inozemstvo varira od zemlje do zemlje. Iako su ceste bolje, promet je puno gušći pa time raste i vjerojatnost od nesreća. Više ćete platiti i ako odvezete više od prosječnog broja kilometara godišnje. Razlog je također povećan rizik od sudjelovanja u nesreći.

Prometna nesreća u inozemstvu – što napraviti ako vam se dogodi?

Što se tiče osobnih faktora vozača, prvenstveno se gleda dob. Mladim vozačima do 25 godina često je auto osiguranje skuplje jer je prema nekim izračunima i statistikama veća vjerojatnost da će sudjelovati u prometnoj nesreći. Ponekad se stope mogu povećati i za starije od 70 godina. Cijenu police osiguranja će podići i dodavanje drugog vozača u osiguranje, jer to automatski udvostručuje rizik od prometnih nesreća.

auto osiguranje cijena

auto osiguranje cijena

Jeftinije ćete pak proći ako ste prijašnjih godina vozili bez nesreća i prijavljenih šteta, jer tada ostvarujete pravo na bonus, koji kod nekih osiguravajućih kuća može ići čak i do 74%.  Ako policu osiguranja plaćate gotovinom odjednom, kod nekih osiguravajućih kuća možete ostvariti popust na gotovinsko plaćanje. Obzirom na široku ponudu osiguranja auta, savjetujemo vam da prije sklapanja police provjerite uvjete i cijene kod renomiranih osiguravajućih kuća te zatražite ponudu auto osiguranja koja odgovara vašim zahtjevima i potrebama,  a pogotovo ako uzimate kasko osiguranje, koje je i do tri puta skuplje od cijene obaveznog osiguranja automobilske odgovornosti.