Više je problema koji mogu štetiti automobilima ako dugo stoje. New York Times pisao je o jednom problemu koji prijavljuje sve više građana – štakorima. Oni se zavlače u motore i grizu žice, a popravak štete je vrlo skup. Kako bi to izbjegli, pokušajte parkirati automobile dalje od kanalizacijskih otvora i smeća. Glodavci se mogu otjerati i sprejom čiji ih miris odbija, a može se kupiti u trgovinama autoopremom.

Auti su namijenjeni za vožnju pa ako stoje, podložni su brojnim kvarovima. Akumulator se prazni, diskovi kočnica hrđaju, a gume se izobliče.

Treba pripaziti i gdje parkirate auto, ako ga ne planirate dulje voziti. Stoji li na travi, može doći do ozbiljnih oštećenja lima. Zemlja, naime, nakuplja vlagu, koja isparava ispod auta. Tako će vitalni dijelovi ovjesa i motora brzo će početi hrđati, a onda trunuti. Parkirate li automobil u garaži, ostavite prozore malo otvorene kako bi zrak mogao cirkulirati. Tako vas neće dočekati neugodan miris vlage kad opet sjednete za volan.

Također, prije parkiranja ne zaboravite i na gume automobila. Treba ih dopumpati za pola bara više i auto s vremena na vrijeme malo pomaknuti kako bi gume promijenile položaj. Naime, nakon nekoliko mjeseci stajanja može se dogoditi da se i nove gume počnu tresti zbog stajanja.

Dobro je i napuniti spremnik do kraja, jer se u praznom prostoru pri promjeni temperature skuplja kondenzat, koji će štetiti i spremniku i motoru. Napunite rezervoar kvalitetnim gorivom koje sadrži aditive i komponente koje održavaju motor čistim. Tako će se izbjeći nakupljanje naslaga. Jednom tjedno treba napraviti krug i zagrijati auto do radne temperature kako bi se pravilnim izgaranjem postigao miran rad motora i maksimum radnih osobina.

Također pripazite da ne ostavljate u automobilu hranu koja može istrunuti ili upaljače koji bi mogli eksplodirati od topline. Diskovi na kočnicama bi mogli zahrđati pa se nemojte iznenaditi zvuku pri kočenju. Trebat će i neko vrijeme da se kočnice vrate u punu funkcionalnost jer diskovi ne vole vlagu. Znate li da će automobil stajati duže vrijeme ne potežite ručnu kočnicu, jer bi se pločice i diskovi mogli zaglaviti. Za sve ove kvarove potencijalno biste mogli u džep posegnuti i dublje nego ste planirali, tako da se na vrijeme osigurajte s članstvom u ORYX Asistenciji, koja vam u slučaju kvara vozilo može besplatno odvesti do najbliže automehaničarske radionice.