Ljetovanje na otoku uvijek pruža drugačiji doživljaj od obale. Mirisi su jači, cvrčci su glasniji, a uvale plavlje. Možda je to samo subjektivan dojam, no svakako ne treba propustiti posjetiti ih. Svaki od hrvatskih otoka ima svoj poseban čar, ali ako želite išta vidjeti osim mjesta u kojem ljetujete uglavnom će vam trebati automobil. U nastavku donosimo pregled cijena trajektnih linija na hrvatskoj obali.

Otoci povezani mostom

Do nekih je vrlo jednostavno doći autom jer su povezani mostovima s kopnom. Tako nemate brige s odlaskom na Krk, Pag, Vir, Murter i Čiovo, a kad već platite trajekt za Cres, Ugljan ili Lastovo imate 2 u 1. Naime, Cres je Osorskim mostom povezan s Lošinjom, most Ždrelac povezuje Ugljan i Pašman, a s Lastova se može prijeći na maleni otok Prežba.

Općenito o putovanju trajektom

No cijene trajekta, pogotovo u sezoni (najviše cijene su od 1.7. do 28.8.) stavka su o kojoj treba razmisliti jer nije zanemariva u putnom morskom budžetu. Najskuplje su, logično, najdalje destinacije. Na Jadrolinijim trajektima djeca do 3 godine voze se besplatno, a do 12 godina plaćaju pola karte. Karte se mogu kupiti u svakoj luci, u manjima uglavnom sat vremena prije polaska, no puno je komotnija varijanta kupiti ih online i sačuvati kod na mobitelu.

Cijene ovise o destinaciji

Sljedeće izračue napravili smo na temelju cijena uzetih u najvišoj sezoni, a uračunali smo samo povratnu kartu za osobni automobil i vozača, znači minimalni mogući trošak. Svaka sljedeća osoba još podiže cijenu.

Polasci iz Splita

Kartu za osobni automobil od Splita do Visa ćete platiti 356 kuna te još 62 kune po osobi iznad 12 godina. Naravno, morate se i vratiti s otoka pa će vas samo zadovoljstvo imanja prijevoza na Visu stajati 712 kuna plus osobe (836 kn samo s vozačem). Najskuplja destinacija iz Splita je Lastovo, čak 1.118 kuna, ali najduži je i – put traje čak 4 sata i 30 minuta.  Slijede redom već spomenuti Vis sa 836 kn pa Hvar (Stari Grad) 762 kn, Brač 422 kn, Šolta 422 kn.

autom na otoke - split

Polasci iz Dubrovnika

Iz Dubrovnika na Šipan možete za 394 kune, iz Papratnog na Pelješcu za Mljet stajat će vas 384 kune.

Polasci iz Zadra

Iz Zadra za Mali Lošinj cijena je 666 kuna. Za Preko (Ugljan) 290 kn, dok je Biograd – Tkon (Pašman) samo 236 kuna, no treba uzeti u obzir da vožnja traje jedva 20 minuta. Za skupinu otoka u zadarskom arhipelagu – Rivanj, Sestrunj, Molat, Zverinac, Ist – vozi jedna linija, a cijena je oko 400 kuna, ovisno gdje izlazite (između 396 i 428 kn). Cijena je ista i za Dugi Otok – 428 kuna, kao i za Bršanj te Ravu.

Polasci iz Šibenika

Iz Šibenika za Obonjan, Kaprije te Žirje cijena je slična, 414 kuna.

Polasci iz riječkog područja

Krećete li iz riječkog okružja, možete se prebaciti s već spomenutog Krka, do kojeg možete mostom na Cres i to na relaciji Valbiska (Krk) – Merag (Cres), za što ćete morati izdvojiti 314 kuna za 25 minuta vožnje. Na Cres se može i iz istarske luke Brestova. Trajekt pristaje u Porozini, a cijena je također 314 kuna. Iz Valbiske na Rab stajat će vas osjetno više – 572 kune, ali i put traje osjetno duže, 80 minuta. Jedna od skupljih i neisplativijih opcija je relacija Prizna – Žigljen (Pag), obzirom na to da je i Pag povezan mostom, a mostarina se ne plaća. Cijena je 274 kune.

autom na otoke - dubrovnik

Cijene za kombije, motocikle i bicikle

Ukoliko je osobno vozilo do 9 sjedala preko pet metara duljine ili iznad dva metra visine, cijela priča postaje skuplja. Tako vas najjeftiniji put u našem izračunu, onaj iz Biograda za Pašman, neće stajati više 236 već 316 kuna. Ista je cijena za kampere do pet metara dužine. Idete li s kamperom dužim od pet metara cijena povratne karte za vozača i vozilo raste na 352 kune, a ako je kamper preko 7 metara cijena je 448 kuna. Bicikl ćete platiti samo 22 kune po smjeru, kao što je i karta za odraslog putnika, dok je moped i motocikl 46 kuna po smjeru, znači 136 kuna u oba smjera uključujući i vozača.

Najskuplja relacija, ona Split – Lastovo, najskuplja će biti kamperima dužim od sedam metara – visokih 2.638 kuna. Vozač u kamperu manjem od pet metara platit će povratnu kartu 1.718 kuna, čak manje od osobnog automobila koji prelazi visinu od dva metra ili duljinu od pet metara, a za koje je cijena 1.818 kuna. Na toj relaciji i vozač motocikla ili mopeda platit će prilično visokih 472 kune, dok je za bicikl karta ostala na cijeni karte po osobi i iznosi 73 kune u jednom smjeru. Znači povratna za bicikliste je nemalih 292 kune.

Za bezbrično putovanje, na obali ili otocima, ugovorite Pomoć na cesti ORYX Asistencije.