Kada zaustave vozilo vozači automatika najčešće vrate mjenjač u položaj P i ugase vozilo. No je li to dovoljno? Odgovor je ne. Trebali biste uključiti i ručnu kočnicu, pogotovo ako ste na nizbrdici ili uzbrdici. U nastavku donosimo nekoliko savjeta za parkiranje auta s automatskim mjenjačem na cesti s nagibom.

Što označava položaj P na automatskom mjenjaču?

Položaj P mehanički uključuje klin za zaključavanje u zupčanik mjenjača, pa automobil na mjestu drže pogonski kotači. No, klin može popustiti pod opterećenjem, kao što je to situacija u kojoj je automobil parkiran na nizbrdici ili uzbrdici. Tada je potrebno i dodatno osiguranje.

Treba li prije gasenja auta s automatskim mjenjacem povuci rucnu kocnicu

Parkiranje auta s automatskim mjenjačem na cesti s nagibom

Ako parkirate na cesti s nagibom, dok držite nogu na kočnici, prebacite mjenjač u položaj N i potom povucite parkirnu kočnicu. Na električnim parkirnim kočnicama obično se čuje zvuk zatezanja. Otpustite nogu s kočnice i opet pritisnite. Tako će masa vozila biti na parkirnoj kočnici. Nakon toga postupite kao obično, prebacite mjenjač u položaj P i isključite vozilo. Savjet stručnjaka je da povučete ručnu kočnicu bez obzira na nagib. Daje dodatnu sigurnost, a ne košta ni vremena ni novca. Naime, novine su pune nezgoda, nažalost i težih nesreća, kojima je uzrok upravo nekorištenje ručne kočnice.

Automatski vs. ručni mjenjači