Autosjedalica je jedna od najvažnijih stvari koju treba kupiti kad dođe beba. Zatrebat će vam već kad vozite bebu iz bolnice, a i svaki put sljedećih godina kad sjedate u automobil. Zato je vrlo važno i da ju pravilno koristite.

odabir autosjedalice

Prvu pogrešku možete napraviti već pri samoj kupnji. Ne odgovara svaka sjedalica svakom tipu auta, stoga konzultirajte se sa stručnim osobama u trgovinama. Pazite i da je zamijenite na vrijeme kad je dijete preraste po visini ili težini. Autosjedalice definitivno nisu nešto na čemu treba štedjeti jer mogu spasiti život djetetu u sudaru ili nekoj nepredviđenoj situaciji na cesti. Savjete kako odabrati odgovarajuću autosjedalicu možete pronaći ovdje.

Jedna od najčešćih pogrešaka je nepravilno montiranje. U mnogim gradovima udruga RODA povremeno provodi akcije u kojima besplatno provjeravaju vaše autosjedalice i montiraju ih pa iskoristite priliku. Ono što je važno znati je da sjedalica mora biti dobro učvršćena. Ukoliko automobil nema isofix, treba koljenom jako gurnuti sjedalicu i pričvrstiti je pojasom od automobila (obavezno dobro pročitajte upute proizvođača).

Pratite i uputstva do koje dobi i kilaže se dijete mora voziti okrenuto unatrag. Ako na prednje sjedalo montirate najmanje sjedalice za bebe do 13 kila (tzv. „jaje“), sjedalo obavezno pomaknite do kraja unatrag i isključite zračni jastuk. A do kada se djeca trebaju voziti u sjedalicama možete pročitati ovdje.

dječje autosjedalice

Pojasevi moraju biti čvrsto zategnuti, tako da između ključne kosti i pojasa stane samo prst. Pojas ne smije ići preko vrata, niti se smije improvizirati, niti stavljati pojas ispod ruke ili ga labaviti jer je dijete nezadovoljno. Tako se riskiraju neželjene ozljede. Jedna od najčešćih grešaka koje roditelji zimi rade je da dijete se u sjedalicu stavljaju u debeloj zimskoj jakni. Tada pojas nije dovoljno zategnut i lako sklizne te se time gubi funkcija pojasa. Radije prvo zagrijte automobil pa u sjedalicu stavite dijete bez jakne, a ako to nije moguće, obucite mu jaknu naopako preko pojasa nakon što ga pravilno zavežete ili dijete jednostavno pokrijte dekom.

Također, kupujete li rabljenu autosjedalicu, obratite pozornost na godinu proizvodnje. I ako nije nikad bila u sudaru, nakon isteka roka materijali mijenjaju svoja svojstva i ne štite više u potpunosti. Sjedalice koje su bile u sudaru ili su bilo kako oštećene zaobiđite u širokom luku.