Broj šasije naziva se još i VIN (Vehicle Identification Number) te je poput OIB-a ili otiska prsta kod ljudi. Svako vozilo ima jedinstveni 17-znamenkasti niz brojeva i slova koje je otisnuto na njemu. U nastavku pročitajte gdje se nalazi te što pojedine oznake znače.

Gdje se nalazi broj šasije?

Nalazi se na barem tri mjesta, a najčešće je ispod prednjeg vjetrobranskog stakla na vozačevoj strani, na pločici na okviru prednjih vrata, ispod poklopca motora, na prednjem desnom blatobranu, na limu pored suvozačkog sjedala… Zato kada kupujete automobil, provjerite je li broj šasije isti na svim mjestima. Naime, kod ukradenih vozila uglavnom ga promijene samo na vidljivim mjestima. Broj možete pronaći i u prometnoj dozvoli pod E.

Što možete saznati iz broja šasije

Broj šasije sadrži kompletne i detaljne informacije o automobilu koje se tiču motora, opreme, tipa karoserije i slično. Iz njega možete saznati i stvarnu kilometražu te je li vozilo bilo u prometnoj nesreći. VIN će vam također poslužiti i pri nabavljanju novog dijela za vaš automobil, kako biste bili sigurni da kupujete ispravnu verziju.

U oznaci se koriste sva slova abecede osim I, O te Q kako bi se izbjeglo miješanje s brojevima 0 i 1. No, kako biste saznali informacije iz niza brojeva i slova, morate znati kako ih čitati.
Prve tri oznake su slova te se odnose na svjetsku oznaku proizvođača. Prvo slovo je zemlja proizvođača (vozila proizvedena u Francuskoj imaju oznaku V, u Japanu J, Engleskoj S, Njemačkoj W…). Tako, primjerice, Audi proizveden u Njemačkoj počinje sa WAU, a proizveden u Mađarskoj TRU.

Pozicije od 4. do 8. mjesta u VIN-u označavaju generalne karakteristike vozila te se odnose na model, oblik karoserije, vrstu pogona te tip motora. Također, treba poznavati oznake kako bi se dešifriralo što piše. Primjerice, W211 je oznaka za Mercedes E klase godišta od 2003. do 2009.

Kako se ponešto razlikuju američki i europski standard, 9. pozicija rezervirana je za sigurnosni kod preko kojeg se može kontrolirati ispravnost broja šasije, dok je u Europi ta pozicija slobodna za proizvođače.

Na 10. mjestu je slovo ili broj koji označava godinu modela. Nova abeceda počela je 2010. godine oznakom A. 2023. je slovo P jer se I te O preskaču. No, ova oznaka po EU standardu nije obavezna pa neki proizvođači unose svoje oznake umjesto modelske godine.

Na 11. poziciji je također neobavezan unos tvornice, no većina proizvođača ga stavlja. Svaki ima svoju grupu kodova za svoje proizvodne pogone koji se mogu pronaći na internetu npr. upišite u tražilicu „list od Volkswagen group factories itd.

Posljednjih 6 oznaka su serijski broj vozila koji se dobiva na proizvodnoj liniji, a moraju biti isključivo brojevi.

Zaključak

Ovlašteni servis može provjeriti, za vozilo koje se servisiralo u mreži ovlaštenih servisa, podatke o odrađenim servisima, stanje kilometraže i sl., ali takvi podaci se uglavnom daju samo vlasniku automobila. Postoje razni pokušaji da se podaci o servisnoj povijesti automobila centraliziraju na svjetskoj razini, ali obzirom na to da svaka zemlja i svaki proizvođač imaju različit sustav u kojem čuvaju ove podatke onda je teško tako nešto razviti a da nudi potpuno pouzdane podatke.