Aluminijske felge (naplatci) želja su mnogih zaljubljenika u automobile jer su, ruku na srce, jednostavno ljepše. Međutim, one su skuplje od čeličnih naplataka. Ako pričamo isključivo o estetici prednost im je što se može birati izgled te prilagoditi svojim željama jer se proizvode u brojnim raznovrsnim dizajnima, a dodatno se mogu i obojiti te kromirati. Također, čelične felge su znatno teže pa više utječu na potrošnju goriva, ali i na trošenje drugih dijelova automobila.

Čelične felge vs aluminijske felge…U čemu je razlika?

S godinama je tehnologija napredovala pa tako i aluminijske felge koje imaju sve manje mana. Čak i prijašnja preporuka kako zimi treba imati čelične felge danas nailazi na kontra mišljenja kako su alu felge otvorenije i lakše se čiste od snijega te soli. Također, postoje alu felge koje su višeslojno lakirane kako bi bile otpornije na sol, vodu, koroziju i oksidaciju. Mana im ostaje što su podložnije oštećenjima.

Čelik je, naravno otporniji i lakši za održavanje pa se čelične felge preporučuju za teretna vozila kao i onima koji često voze po makadamu te lošim cestama. Na njima ne vide manja oštećenja, a ako se i oštete, lako ih se može izravnati. Međutim, nisu tako estetski lijepe kao aluminijske felge te dolaze u ograničenom rasponu dizajna. Kod testiranja otpornosti čeličnih i aluminijskih naplataka pokazalo se da alu felga može podnijeti veću silu od čelične ali kada se prijeđe njen prag tolerancije onda će puknuti dok će se čelična saviti.

aluminijske felge ili čelične flege

Nadalje, pri kupovini felgi važno je znati veličinu jer ako kupite pogrešnu to može utjecati na sigurnost u vožnji. Također, kao i kod guma, ime (i testovi) garantira kvalitetu pa ni felge ne treba kupovati od upitnih proizvođača samo da bi se uštedjelo. Brojni testovi pokazali su kako nekvalitetne felge mogu biti opasne, jer ipak su one dio kotača, i to ne samo ukrasni. Njihova je funkcija poduprijeti gumu te je “zapečatiti” za kotač. Također, mora omogućavati strujanje zraka kako bi se kočnice mogle hladiti, a može imati značajan utjecaj na aerodinamiku automobila. Ukoliko se zanemari spomenuto, može doći do ozbiljnih problema u vožnji koji zahtijevaju intervenciju.

Rezime bi dakle bio sljedeći: čelične felge imaju prednost kod terenskih vozila, jeftinije su i jednostavno ih je održavati. S druge strane, aluminijske su atraktivnije i težinom lakše pa je time i potrošnja goriva manja.