Dezinfekcija klime uništava plijesan, bakterije i neugodne mirise, a posebno se preporuča alergičarima. Trebala bi se napraviti jednom godišnje, a automobil možete prepustiti stručnjacima ili klimu očistiti sami.

Kako sami očistiti klimu

čišćenje klima uređaja u automobilu

Posebni sprej postavi se na pod kod suvozačeva mjesta, ispod njega se stavi veća krpa ili ručnik. Uključite ga, uključite klima-uređaj i podesite na recirkulaciju zraka. Zatvorite sva vrata, izađite iz auta i pustite da motor radi oko 15 minuta. Temeljito prozračite vozilo prije korištenja. Postoje i razne pjene koje se uz pomoć dugačke cjevčice ubacuju duboko u ventilacijski sistem.

Kako stručnjaci čiste klimu

Ponekad ni to nije dovoljno pa klimu trebaju očistiti stručnjaci. Iako većina vozača primijeti da nešto nije u redu kad klima slabije radi, to je znatno manji problem od taloga bakterija i mikroorganizama koji se nakupljaju ako se ne čisti redovno. Posljedice po zdravlje mogu biti razne – od iritacije očiju i dišnih organa do raznih alergijskih reakcija. Probleme možete spriječiti isključivanjem klime 5 minuta prije kraja vožnje i pojačavanjem ventilacije jer će se tako osušiti isparivač klime i usporit će se rast bakterija. Neugodan miris znak je da su se već nagomilale i potrebno je ne samo čišćenje već i dezinfekcija klime u servisu. Ne treba zaboraviti ni na redovite promjene filtera kabine jer nečistoće smanjuju protok zraka i učinkovitost klima uređaja.

Što sve spada u redovan servis?

čišćenje klima uređaja autozubak

U redovan servis klime spada čišćenje ventilacijskih kanala, izvlačenje vlage i provjeravanje nepropusnosti sustava. U njega se potom vraćaju pročišćeni plin i ulje, a po potrebi se dopunjuje novim plinom i uljem. Antibakterijsko čišćenje isparivača klime i dezinfekcija ventilacijskih kanala vrlo su važni radi eliminacije neugodnih mirisa i gljivica koje se nakupljaju zbog vlažnosti i nekorištenja klima-uređaja tijekom zime. Svake godine treba obavezno zamijeniti filtar unutrašnjosti (peludni filtar).

Koliko košta čišćenje klime u automobilu, koliko traje i gdje se može obaviti?

Čitava procedura traje oko pola sata, a cijena ovisi o količini plina koju treba nadopuniti u klima uređaj. Dodatno se naplaćuje i dezinfekcija, koju nikako ne treba preskočiti. Antivirusna dezinfekcija klime može se obaviti i u AutoZubaku ovlaštenim uređajima iz Volkswagen koncerna. Antivirusna dezinfekcija klime i unutrašnjosti vozila čisti i dezinficira kompletni klimatizacijski sistem i sistem dovoda zraka, a cijena je 199 kuna. Čišćenjem se u vozilu i u sustavu dovoda zraka stvara takav higijenski prostor koji onemogućuje stvaranje bakterija i do 6 mjeseci nakon čišćenja. Prema normi EN 14476 u samo 15 minuta eliminira 99,99% svih virusa, uključivo virus SARS-CoV-2 (Covid-19) iz sustava dovoda zraka te unutrašnjosti vozila.