Prometna pravila, a sukladno tome i prometne kazne ponekad se značajno razlikuju od zemlje do zemlje. Ono što smijete u jednoj zemlji, u drugoj ćete skupo platiti. Zato se radije educirajte prije kretanja na put. I ne, ne govorimo samo o različitim ograničenjima brzine. Čudna prometna pravila definitivno postoje, a mi donosimo neka od njih:

Cipar

Jasno je da se svugdje morate vezati, paliti žmigavce, svjetla po noći, voziti bez mobitela u ruci te alkohola u krvi. No dalje postaje komplicirano. Na Cipru, primjerice, nema grickalica tijekom vožnje. Ma ni gutljaj vode nije dozvoljen. Zato stanite sa strane kako bi nešto prigrizli i ako ožednite kako ne bi dobili kaznu.

Njemačka

Dok je zakon o vožnji bez majice uglavnom nejasan (često se spominje prikladna odjeća, a štogod to bilo procijenit će policijski službenik), u Njemačkoj si možete dati oduška. Vožnja bez majice je apsolutno prihvatljiva, možete voziti i goli, jer se automobil smatra privatnim prostorom. Samo se nemojte zaletjeti i takvi izaći iz svog prostora jer se to – ne tolerira.

Španjolska

Dok većina europskih zemalja ne određuje vrstu obuće u kojoj smijete voziti, Španjolci će vam naplatiti 80 eura zateknu li vas za volanom u japankama ili bosih nogu. U većini ostalih zemalja nastradat ćete tek ako u japankama skrivite prometnu nesreću, a policajac zaključi da je upravo to uzrok. Neadekvatna obuća u policijskom zapisniku može vas stajati isplate štete od osiguravajuće kuće.

Rusija, Bjelorusija, Bugarska, Rumunjska

U Rusiji, Bjelorusiji, Bugarskoj te Rumunjskoj će vas kazniti vozite li prljavi automobil – opet je na procjeni policajca da kaže je li vaše čisto dovoljno čisto. Zateknete li se s prljavim vozilom u Švicarskoj, nikako ga nemojte prati u nedjelju – kažnjivo je.

Još čudnija prometna pravila

Čudna prometna pravila nisu zaobišla ni Grčku. Ne biste trebali pušiti u automobilu kada su djeca prisutna, a u Grčkoj je to zabranjeno samo ako su djeca mlađa od 12 godina.

Danska

Nagrada za najbizarniji zakon ide Danskoj, gdje su vozači obavezni prije vožnje provjeriti ima li nekoga ispod automobila, a u Južnoafričkoj Republici ne smijete požurivati životinje koje prelaze cestu. Konj, magarac ili svinja uvijek imaju prednost.

neobicna prometna pravila

UK

Svi znamo da je teško zaobići lokve koje se stvaraju uz cestu kada pljušti. Može se dogoditi da poprskate pješaka dok prolazite, no u Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu za to postoje visoke kazne. Zato radije usporite te budite oprezniji. UK ima još jedan vrlo precizan zakon. Ako vas stisne mjehur u vožnji, pomokriti se smijete isključivo na stražnji kotač, a obavezno se na auto morate nasloniti isključivo desnom rukom. Ljevoruki – radije pronađite neko drvo.

Neobična prometna pravila i Kina

Čudna prometna pravila postoje i u Kini. Ako pješak istrči na cestu ispred vas, vjerojatno ćete ‘leći’ na kočnicu. Međutim, to je protuzakonito u Kini. Ako date sve od sebe da ne pregazite pješaka, dobit ćete kaznu za zaustavljanje… Nije jasno kako ljudi tamo preživljavaju.

Čudna prometna pravila i SAD

SAD ima svoju dozu bizarnosti. Na Aljasci je zabranjeno vezivanje pasa na krov automobila. Odakle ovaj zakon nije poznato, ali pitamo se, zašto bi to itko želio učiniti? Ako ste kućanica u Kaliforniji, morate se koncentrirati da ne izađete na kratko, makar samo po punjač koji ste zaboravili u automobilu, u kućnom ogrtaču. Ako ne odvojite vrijeme da obučete nešto “prikladno” za ulazak u automobil, mogli biste biti kažnjeni.

U državi Tennessee vozači ne smiju iz svog vozila pucati na životinju osim ako se radi o kitu. A to se vjerojatno neće dogoditi u državi koja se nalazi u unutrašnjosti SAD-a. I Connecticut zabranjuje lov životinja iz automobila, ali bar se ne spominju kitovi.

U Little Rocku, Arkansas, postoji zakon koji zabranjuje vozačima da trube na mjestima gdje se poslužuju hladna pića i sendviči nakon 21:00 (prije 1941. to je bilo 23:00). Vjerojatno je bilo puno gladnih i nervoznih pa se to reguliralo zakonom. Vozači u Rockvilleu, Maryland, mogu dobiti prekršajnu prijavu zbog psovanja za volanom i kaznu od 100 dolara.

Jedan od zabavnijih i neobično specifičnih zakona ima država Massachusetts. Još 1902. donijela je zakon o tome kako biste trebali osigurati medvjeda – ili bilo koju divlju životinju – ako je prevozite javnom cestom. Prekršite li ovaj zakon riskirate plaćanje kazne u rasponu od 5 do 20 dolara. Zakon je u međuvremenu revidiran, proširujući se s divljih životinja na bilo koju životinju u stražnjem dijelu motornog vozila i dajući posebne upute o tome kako ju treba osigurati.

New Hampshire pak smatra da se vezati za volanom moraju samo mlađi od 18 godina. New Jersey, iz sigurnosnih razloga, zabranjuje da sami točite benzin na crpkama. Jedan zakon u Virginiji posebno se odnosi na medvjede i jelene stradale na cesti. Ako ih udarite autom obavezni ste obavijestiti djelatnike za zaštitu prirode. Ako ured potvrdi da je sudar uzrok smrti, službenik će stradalu životinju dodijeliti vozaču koji može s njom raditi što hoće, uključujući i servirati je za večeru.

Gdje god da se nalazite, nastojite se informirati o pravilima zemlje u koju putujete kako bi izbjegli kazne.