Dim iz haube auta definitivno nije nešto što želite vidjeti. Gotovo uvijek dim će biti naznaka da nešto nije u redu s radom motora. Naime, bijeli dim ispod poklopca motora ukazuje na neko zagađenje goriva pa umjesto da sagorijeva zrak i gorivo, motor sagorijeva nešto drugo. Prvo što trebate napraviti primijetite li bijeli dim u vožnji je zaustaviti vozilo što prije, ugasiti motor, izvaditi trokut i pozvati pomoć na cesti. Više je razloga zašto dolazi do ovog problema, a rijetko je koji malen ili zanemariv.

Curenje tekućina ili ulja

Najčešći razlog bijelog dima iz haube je vanjsko curenje rashladne tekućine ili ulja. Zbog toga dolazi do pregrijavanja motora. Kada tekućina dođe u kontakt s vrućim dijelovima motora, stvara se bijeli dim. Ostati bez rashladne tekućine jednako je loše kao ostati bez ulja pa ne zanemarujte ovaj problem. A moguć je naime i sasvim banalan razlog a to je da možda niste dobro zatvorili čep spremnika od rashladne tekućine.

Loša brtva glave motora

Kad ona nije kako treba, rashladna tekućina curit će u motorni prostor ili u ispušnu cijev. Curenje bi moglo biti vidljivo na vanjskoj strani no ovi problemi često ostaju neprimijećeni. Dim iz haube ili auspuha je opet znak upozorenjali. To također može uzrokovati pregrijavanje motora, što dovodi do velikih oštećenja. Ovo nije jeftin popravak, ali definitivno nije nešto na čemu možete štedjeti želite li održati motor čitavim i funkcionalnim.

dim iz haube auta

Slomljena glava cilindra

Ako glava cilindra pukne, rashladna tekućina može procuriti u cilindar ili komoru za sagorijevanje. Dok se miješa s gorivom, stvorit će bijeli dim.

Dim iz haube i neispravan injektor goriva

Injektor osigurava odgovarajuću količinu goriva za miješanje s kisikom za izgaranje. Ako ne radi kako treba, mješavina bi mogla dobiti previše goriva. Budući da ovo gorivo neće moći pravilno sagorijevati, primijetit ćete bijeli ili sivi dim u ispušnim plinovima.

Brtve ili ventili propuštaju

Brojni ventili i brtve osiguravaju da motor radi kako treba. Ako jedna od njih počne propuštati, moguće da je da će curiti ulje. Izgorjelo ulje bit će više plavkasto, no kad je u maloj dozi, dim će biti više bijeli.

Neovisno o starosti ili modelu auta, uvijek preporučamo napraviti redovan mali i veliki servis kako bi se ovakve situacije spriječile! Za ostale situacije uvijek prepoučamo pomoć na cesti kako bi se vaše vozilo sigurno uklonilo s prometnice i prevezlo mehaničaru.