Svake godine policija poziva vozače na oprez, a roditelje da svojim savjetima i osobnim ponašanjem djeci pomognu u nastavljanju višegodišnjega trenda smanjivanja broja stradalih u prometu.

Mala djeca misle da ih vozač vidi ako oni vide njega ili automobil te da se automobil može zaustaviti u trenutku. Osim toga, njihovo vidno polje obuhvaća trećinu vidnog polja odraslih, rijetki mogu i znaju ocijeniti kojom se brzinom promet odvija pa ne prepoznaju opasnost i ne reagiraju na nju. Sigurnom ponašanju u prometu djecu treba početi učiti čim prohodaju. Djeca uče i stječu navike oponašanjem roditelja. Roditelj može unedogled govoriti djetetu da se na crveno svjetlo na semaforu ne smije prelaziti cesta, ali ako on sam to ne poštuje, neće ni dijete.

Vježbajte s djetetom prelazak ceste. Upozorite ga da obavezno cestu prelazi na pješačkom prijelazu. Uvijek se zaustavite korak do ruba pločnika ili ruba ceste. Čak i ako je na raskrižju semafor, naučite dijete da prije prelaska ceste uvijek pogleda lijevo i desno, a djecu koja ne razlikuju lijevu od desne strane da pogledaju “na tu stranu, na onu stranu i opet na tu stranu”. Postupno dopustite djetetu da ono vodi vas. Pratite svoju djecu sve dok ne dokažu da se kao pješaci znaju sigurno orijentirati i ponašati.

U sklopu MUP-ove akcije “Poštujte naše znakove” koja se uspješno provodi od 1995. godine, predstavljeni su pozitivni podaci. Uz zabilježeno smanjenje broja stradalih u prometu, posebno zabrinjava podatak o smrtnom stradavanju djece.

Bez obzira na pozitivne pomake, u posljednjih deset godina na hrvatskim prometnim površinama smrtno je stradalo 192 djece, a ozlijeđeno je 15.761. Valja istaknuti smanjenje broja najtežih stradavanja, pogotovo kada je riječ o djeci, ali zabrinjava nešto drugo. Struktura smrtno stradale djece prema svojstvu u kojem su sudjelovala u nesrećama bitno se promijenila. Prije petnaestak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Kako bi ova preventivna akcija nastavila bilježiti smanjenje negativne statistike, najavljen je niz akcija. Predstavnici tijela jedinica lokalne i područne samo uprave nadležnih za promet pregledali su prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola. Tijekom rujna policijski službenici održali su dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola upoznajući djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

U skladu sa zadaćom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa te kontinuiranom provedbom preventivnog djelovanja, djelatnici policijskih uprava širom Hrvatske tijekom rujna provodili su akciju “Poštujte naše znakove”. Cilj akcije je zaštita djece u prometu i sprečavanje ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih koji prvi put samo stalno sudjeluju u prometu na cestama. Edukacija i prevencija pravi su, odnosno prvi korak u samostalnom sudjelovanju u prometu. Isto tako, raznolikim aktivnostima tijekom rujna svakog dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici posvetili su pozornost svim sudionicima u prometu, poglavito na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska djece u školu i odlaska iz nje.

S porukom ‘’Oprez, djeca u prometu’’ policija upućuje apel svim vozačima da u blizini škola svojim vozilom upravljaju opreznije i maksimalno smanjenom brzinom kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi. Djeca su rizična grupa u prometu bez dostatnog životnog i prometnog iskustva i ne možemo od njih tražiti da odrastu odmah jer oni ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Kako možemo pridonijeti sigurnosti djece u prometu?

Kao vozač povećanom pažnjom i smanjenjem brzine, a kao roditelj svojim primjerom. Policija navodi da su djeca ugrožena kategorija u prometu ponajprije zbog nižeg rasta, zbog čega nemaju dobru preglednost, a zbog toga ih i vozači slabije vide. Uz to, smanjena im je i sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila i njihove udaljenosti.

Zanimljivo je da djeca u prometu uglavnom stradavaju zbog krivnje i odgovornosti odraslih, a statistika pokazuje da djeca u prometu ponavljaju pogreške roditelja. Najviše stradavaju djeca od 10 do 14 godina te tinejdžeri od 15 do 17 godina. Stoga je iznimno važno, uz pojačanu kontrolu policijskih službenika i poduzimanje svih zakonski propisanih mjera prema vozačima koji ne poštuju propise, i edukacija djece o ponašanju u prometu, koja počinje već u predškolskoj dobi. Tijekom prvih mjesec dana škole roditelji bi trebali djecu, posebice prvašiće, pratiti do škole i putem ih upozoriti na opasna mjesta. Vozači zapamtite da je brzina kretanja vozila u zoni škola uvijek ograničena na 40 km/h zaustavite se ispred pješačkog prijelaza i dajte djeci znak rukom da sigurno pređu cestu. Mališani bi pak trebali znati da uvijek trebaju hodati pločnikom ili lijevom stranom kolnika, a ako su u grupi, trebaju hodati u koloni jedan iza drugoga.

Odgovori