Donosimo savjete i preporuke kojih se vrijedi pridržavati prilikom vožnje autocestom, a sve s ciljem sigurnije i udobnije vožnje.

Putovanje autocestom manje je stresno nego po drugim vrstama cesta. Nema semafora s križanjima ni pješaka i promet bez zaustavljanja fluidniji je i brži. No svejedno se treba pridržavati nekih pravila i savjeta ne bi li putovanje, odnosno vožnja autocestom bila još ugodnija i sigurnija.

Prije svega, vrijedi reći kako se prometnih pravila i ograničenja brzine treba strogo pridržavati, posebno na opasnijim mjestima poput vijadukata, tunela, priključaka na autoceste i sl. No, krenimo redom. Prilikom priključivanja na autocestu koristite traku za ubrzanje do njenoga kraja, ubrzajte do brzine kojom voze ostali sudionici i prije ulaska na autocestu propustite sva nadolazeća vozila, no ne da se zaustavljate na traci za ubrzanje. U slučaju kad već vozite po autocesti i nailazite na vozila koja se uključuju na autocestu, ako je moguće pomaknite se u lijevu traku i vratite u desnu čim je prije moguće. Voziti treba isključivo desnim trakom, dok lijevi služi za pretjecanje. Ako i vozite po ograničenju, nikad ne vozite lijevim trakom, čak i kad je drugi auto ispred vas.

Kod promjene trake iz desne u lijevu, obavezno treba uključiti pokazivač smjera, dok za povratak u desnu to nije nužno. Važno je održavati dovoljan razmak jer ne treba zaboraviti da pri 100 km/h prelazite 22,7 metara u sekundi ili pet dužina automobila. U noćnim uvjetima razmak neka bude i veći, a u otežanim uvjetima poput magle ili smanjene vidljivosti razmak treba biti toliki da se možete sigurno zaustaviti. Osim što treba gledati daleko naprijed, tijekom vožnje autocestom treba često provjeravati retrovizore i pratiti ne samo nadolazeće situacije nego i one koje se odvijaju iza vas. Izbjegavajte paralelnu vožnju, a ako se desi takav slučaj radije usporite ili ubrzajte. Treba što više voziti konstantnom brzinom bez oscilacija, odnosno ubrzanja i kočenja. Također izbjegavajte nagle pokrete poput skretanja iz trake u traku i prilagodite vožnju uvjetima.

Budite spremni za izvanredne situacije poput naglih kočenja. U takvom slučaju valja uključiti sve pokazivače smjera ne bi li ostalim sudionicima dali do znanja da se radi o potencijalno opasnoj situaciji. Treba pratiti putokaze i na vrijeme se pripremiti za izlazak s autoceste ne bi li se tako izbjegla nagla kočenja i prestrojavanja. Izbjegavajte sve moguće distrakcije, od upotrebe mobilnih uređaja što je zabranjeno i zakonom pa do svađa ili rasprava sa suputnicima. Budete li se pridržavali ovakvog načina vožnje putovanje autocestom zasigurno će biti ugodnije i sigurnije.

U slučaju opasnosti

Iako slove kao najsigurnije vrste cesta, vožnja po autocesti sama po sebi nije jamac najveće sigurnosti. Štoviše, s obzirom na to da se vozi većim brzinama, nesreće mogu imati teže posljedice. Pazite na divljač ili životinje koje mogu pretrčavati, mičite se bržim vozilima u lijevoj traci pa premda oni bili u prometnom prekršaju, a u slučaju naglih kočenja ili zaustavljanja što prije upalite pokazivače pravca. Samo u slučaju kvara smije se stati na zaustavnoj traci, a prilikom izlaska iz vozila treba obući fluorescentni prsluk i postaviti trokut na udaljenosti stotinjak metara. U slučaju čekanja pomoći bolje je izaći iz auta i čekati iza zaštitne ograde.

Za sve probleme tijekom vožnje na raspolaganju vam je ORYX Asistencija i pomoć na cesti pozivom na besplatni broj telefona 0800 18 18.

Odgovori