Autosjedalice spašavaju živote i djeca bi se trebala u njima voziti što je dulje moguće. Najsigurnije su one s Isofix bazom, a posljednjih godina testiraju se i na bočni sudar (ne samo prednji i stražnji). Djeca do 15 mjeseci moraju biti okrenuta suprotno od smjera vožnje jer se tako smanjuje opasnost od trzajne ozljede, a tako stoji u uputama proizvođača.

Što se zakona tiče, sa zadnjom promjenom iz 2014. nema više dobnog ograničenja. Do tad se prije navršene 12. godine nisu smjeli voziti na prednjem sjedištu, a sad to smiju čim pređu 150 cm visine, bez obzira na starost.

dječje sjedalice

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. Do izmjene Zakona bilo je izričito određeno da se djeca do pet godina moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, a nakon pete godine mogla su i na postolju. Sad te obveze nema.

Tako je roditeljima na volju prepušteno da biraju do kad će predškolsko dijete voziti u autosjedalici, a kad će ga prebaciti samo na postolje. Autosjedalice su puno sigurnije i bez obzira što ne riskirate kaznu od policije, riskirate dječju sigurnost. Kad dijete preraste autosjedalicu izaberite postolje s naslonom koje će ipak štititi vrat i glavu od trzaja.

Dijete je spremno za vožnju u automobilu bez dodatnih pomagala kad mu pojas prelazi preko ključne kosti, a ne preko vrata i kad dosegne 36 kilograma.
Ono što treba zapamtiti je da se dijete nikad ne smije prevoziti u krilu niti ga se u tom položaju smije vezati pojasom. U prvom slučaju nemoguće je zadržati dijete u rukama od sile udara prilikom sudara, dok ga pojas može dodatno ozlijediti jer će se naći između njega i težine vašeg tijela.

Pročitajte šest savjeta za odabir odgovarajuće autosjedalice.

Odgovori