Vožnja noću uvijek je zahtjevnija i više umara vozača nego vožnja danju, pogotovo u ovo doba godine kad su češće oborine te magla koji dodatno smanjuju vidljivost. Zato su obavezna upaljena kratka svjetla od 1. studenog do 31. ožujka na svim motornim vozilima dok za motocikle i mopede to pravilo vrijedi čitave godine. U nastavku pročitajte kada biste trebali imati upaljena duga svjetla, a kada biste ih trebali ugasiti, te nekoliko primjera iz prakse.

Duga svjetla su pravilo, a ne izuzetak!

Iako ste to vjerojatno znali, možda niste bili svjesni da postoji i obaveza korištenja dugih svjetala. Ona su čak, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, prije pravilo nego izuzetak. Naime, u članku 106. je navedeno kako vozač za osvjetljavanje ceste u pravilu upotrebljava duga svjetla. Kao izuzeci tog pravila navedene su situacije poput mimoilaženja s drugim vozilom, vožnjom iza vozila kojem to zbog blizine smeta, prolazak kraj pješaka čak i nailazak na stoku, a kazna za nepoštivanje ove odredbe je 30 eura.

Primjeri iz prakse

Da možete biti kažnjeni za ovaj prekršaj dokazuje presuda Županijskog suda u Varaždinu iz 2018. godine koja glasi ovako: “Iz prometno-tehničkog vještačenja utvrđeno je da se prometna nezgoda dogodila u uvjetima sumraka i smanjene vidljivosti zbog kiše te da je došlo do frontalnog naleta središnjim dijelom osobnog automobila na neosvijetljeni bicikl kojim je upravljala M. S. neoznačena reflektirajućom odjećom u istom smjeru, što ukazuje da se ista nije kretala bliže desnom rubu kolnika za pravac svog kretanja. Doprinos vozača procijenjen je na 80% jer je utvrđeno da pri vožnji nije koristio duga svjetla što je protivno čl. 106. ZSPC-a, a nema dokaza da su postojali u prometu razlozi za vožnju pod kratkim svjetlima pa iako je vozio brzinom manjom od propisane da očito istu nije prilagodio uvjetima na cesti, čime je postupio i protivno čl. 51. navedenog Zakona”.

Zaslijepi li vas pak nadolazeće vozilo pa izazovete sudar, to vam neće biti opravdanje. Barem ako je suditi po presudi iz 2010 . koju je Županijski sud u Koprivnici ovako obrazložio: “Ako su okrivljenika zasljepljivala svjetla nadolazećeg vozila iz suprotnog pravca, onda je okrivljenik bio dužan, radi daljnje sigurne vožnje, znatno smanjiti brzinu svog kretanja, a po potrebi i zaustaviti svoje vozilo ukoliko je ocijenio da zbog zaslijepljenosti ne može dalje sigurno upravljati svojim vozilom”.