Kako naplatiti štetu na vozilu? Posljedice nevremena mogu biti kobne za vaš automobil. Crijep sa zgrade, odlomljena grana, komad betona… sve to može napraviti ogromnu štetu, a kriva je – viša sila. Najlakši put do mirnog sna i jednostavne naplate štete je kasko osiguranje. Ono uglavnom pokriva štetu od oluje, no pri sklapanju ugovora treba dobro čitati sitna slova. Nekima je, naime, uvjet za isplatu određena brzina vjetra. U nastavku pročitajte kako naplatiti štetu ako vam automobil oštete odlomljena grana, crijep ili komad betona.

Kako naplatiti štetu na vozilu u slučaju nevremena?

Oni koji nemaju kasko, trebaju se javiti vlasniku objekta koji je izazvao štetu. Zgrade su u pravilu osigurane za štete od letećih stvari pa je najbolji savjet potražiti upravitelja zgrade. I ne treba uzeti zdravo za gotovo objašnjenje kako oni nemaju ništa s tim jer je u pitanju vrijeme na koje ne mogu utjecati. Vrhovni sud Republike Hrvatske presudio je 2000. kako olujna bura na određenim područjima ne može biti smatrana višom silom jer se pojavljuje često. Tada su presudili da salonitna cijev ostavljena na nezaštićenom krovištu predstavlja opasnu stvar, pa za štetu nastalu padom cijevi na automobil, a uzrokovano olujnom burom, odgovara njezin imalac. Naime, olujna bura na tom području je učestala pojava koja je izvjesna i predvidiva, pa se ne može smatrati višom silom, bio je zaključak suda. S druge pak strane, tužena strana nije dokazala da je vozilo bilo parkirano na nedopuštenom mjestu.

O čemu ovisi cijena auto osiguranja?

Ako je ‘krivac’ za štetu stablo, postupak je isti. Treba pronaći vlasnika stabla (privatna osoba ili Grad), a tada će se ustanoviti stanje stabla kako bi se odlučilo imate li pravo na odštetu. Razlog tome je što sudska praksa kaže kako “osoba koja održava drvored na javnoj površini ne odgovara za štetu nastalu na automobilu parkiranom ispod stabla s kojeg je pala zdrava grana uslijed vremenske nepogode jer pad grane nije posljedica neodržavanja drvoreda”. To stoji u obrazloženju iz presude na bjelovarskom sudu 2006. godine. Po tome se da zaključiti da ćete bolje proći posreći li vam se trula grana.

Ono što sami možete učiniti je osigurati automobil. Ako vam se to ne čini isplativim, pripazite gdje parkirate kad su najavljene oluje i ostale vremenske nepogode.

Koje vas stavke u auto osiguranju mogu skupo koštati ne čitate li sitna slova?