Zakonska obaveza korištenja zimske opreme na većini cesta u Hrvatskoj, bez obzira na trenutno stanje ceste mnoge je natjerala na to da konačno naprave razuman potez i dosadašnju praksu korištenja  ljetnih guma u kombinaciji s lancima u prtljažniku zamjene s zimskim gumama na kotačima automobila. Iako se ljetne gume u kombinaciji s lancima u prtljažniku i dalje smatraju zimskom opremom sve je manje onih koji se kroz zimu pokušavaju “provozati” u tom aranžmanu.

Zimske gume nisu korisne samo na snijegu, već su bolje od ljetnih u bilo kojim uvjetima kada temperatura padne ispod sedam stupnjeva. Dakle preporučuju se svim vozačima u kontinentalnoj Hrvatskoj ali i onima s mora ako češće putuju.

Kako je potražnja za zimskim gumama narasla, tako se i povećala njihova ponuda na tržištu. Uz poznate modele renomiranih proizvođača pojavile su se i gume za koje nitko nikad nije čuo. Osim toga gume možete kupiti i u supermarketima, u trgovinama alata i građevinskog materijala i u svakoj jačoj web trgovini, ne nužno specijaliziranoj za gume. Odabrati pravu gumu danas je mnogo teže nego ikada i zato donosimo pet savjeta koji će vam olakšati odabir.

 

Provjerite testove

Prije kupnje se informirajte na internetu. Njemački auto klub ADAC svake godine testira nekoliko desetaka zimskih guma, a na njihovoj web stranici su i rezultati testova stotina modela od kojih su mnogi još uvijek aktualni. Ne kupujte gume s najlošijim ocjenama, odaberite one s najboljim omjerom cijene i ocjene.

Kupujte poznate marke

Sve je više guma proizvođača za koje nikada niste čuli. U pravilu dolaze iz Kine, ali i drugih azijskih država. To ne moraju biti loše gume no testovi na žalost pokazuju da često ipak jesu. S druge strane prava rijetkost je da guma renomiranog proizvođača padne na testu. Gume poznatih proizvođača su u pravilu prosječne ili dobre, dok gume nepoznatih proizvođača mogu biti dobre, prosječne ali i opasno loše.

Kupujte u specijaliziranoj trgovini

Osim kod vulkanizera i u specijaliziranim trgovinama auto dijelova gume se sve više prodaju i u supermarketima i sličnim prodajnim mjestima. Osim što se u supermarketu mnogo češće prodaju gume sumnjive kvalitete i nepoznatih proizvođača, prodavači u pravilu nemaju nikakvo znanje o gumama i ne mogu vam nikako pomoći oko odabira. Mnogo pametnije je kupiti kod vulkanizera ili u specijaliziranoj trgovini auto dijelovima i opremom. Isto vrijedi i za internetske trgovine. Specijalizirani portali za prodaju guma bolji su odabir od web shopova koji pored guma prodaju odjeću, kozmetiku, prehrambene artikle.

Budite oprezni kod akcija i jeftinih guma

Cijene guma od trgovine do trgovine se razlikuje no razlike u pravilu ne mogu biti veće od 20%, a najčešće su i manje od 10%. Primijetite li neku zaista povoljnu ponudu pristupite joj s oprezom. Na akcije se najčešće stavljaju gume koje su stare nekoliko godina (po zakonu se kao nove mogu prodavati gume stare do pet godina). Također često zbunjuju i oznake, primjerice Winter Grip S1, Winter Grip S2. Iako je mala razlika u imenu može se raditi o dva tipa gume od kojih je prvi nekoliko godina stariji i samim time mnogo lošijih karakteristika od novijeg modela koji je upravo dobio najbolje ocjene na testu.

Odaberite što manju dimenziju

S obzirom na to da se zimi vozi defenzivnije i manjim brzinama, kupovati šire gume nema nikakvog smisla. Odaberite gumu najuže dimenzije koja je dozvoljena za korištenje na vašem autu. Uža guma je u pravilu jeftinija, no mnogo važnije je to što će se ona bolje ponašati na snijegu i mokroj podlozi. Naime, što je guma uža ona će teže proklizati na snijegu ili ledu, dakle imat će bolje prianjanje. Također uže gume bolje odvode vodu ispod gazne površine pa je rizik gubitka kontrole uslijed aquaplaninga manji. Također odaberite što viši profil gume. Auto će na takvim gumama lošije izgledati no udobnost će biti veća, a rizik za oštećivanje naplataka manji.

Odgovori