Kada govorimo o prijevozu životinja u automobilu najčešće mislimo na pse jer njih za razliku od ostalih kućnih životinja vodimo u šetnje gdje se često isprljaju ili okupaju u obližnjem potoku, a ne možemo ih kao mačke staviti u kutiju i odložiti na bilo koje slobodno mjesto u automobilu.

Dobro je znati i da postoji zakon koji jasno propisuje na koji se način životinja smije voziti u automobilu. Ali pošto mnogi od nas nemaju mogućnosti prenamjene prtljažnika često ih vozimo na stražnjem sjedištu. U tom slučaju za srednje velike i velike pse najbitnije je napraviti dobru pripremu da kasnije ne bi imali previše posla oko saniranja štete koju nerijetko i nije moguće riješiti jeftinim trikovima. Za početak ne dozvolite da vam životinja uđe u auto prljava.

prijevoz životinja

Uvijek sam sobom imajte stari ručnik i vlažne maramice da ga po potrebi možete očistiti i osušiti. Postavljanje ručnika kao podloge gdje bi on trebao za vožnje boraviti nema gotovo nikakvu svrhu jer se u sred pomicanja on može zgužvati, a i kroz njega će lako proći blato i voda. U dućanima namijenjenim kućnim ljubimcima potražite vodonepropusni podmetač koji u automobilu, ako se pravilno postavi služi kao svojevrsna kada pa je kasnije jednostavno iznošenje svega što se u njemu nakupilo – dlake, voda, prljavština i sl.

prijevoz životinja u automobilu

Samim time olakšali ste si posao održavanja jer ruku na srce, dlaka i neugodno mirisi raspršuje se po cijelom autu, a s dlakom i razni nametnici koji napadaju životinju. Stoga poslije svake vožnje valja dezinficirati automobil, to možete učini i sredstvom koje ste doma pripremili i po potrebi usisati dok će osvježivači zraka ukloniti eventualne neugodne mirise.

Preporučujemo jednom u pola godine kompletno kemijsko čišćenje automobila jer ćete tako biti sigurni da u vašem vozilu vlada sterilni smiraj. Osim toga, nikada ne ostavljajte životinje same u vozilu, a pogotovo ne za ljetnih vrućina jer, osim što im se ozbiljno može narušiti zdravstveno stanje, u strahu mogu oštetiti pa čak i uništiti dijelove vozila.

Odgovori