Kako povećati doseg električnih auta zimi je ključno pitanje za sve vlasnike električnih automobila jer je poznato da su manje efikasni u odnosu na ostala godišnja doba. Hladnoća utječe na bateriju što smanjuje domet automobila. Treba napomenuti i da što je baterija veća, učinkovitost zimi više pada, to jest, veći je gubitak energije. Prosječni gubitak kreće se od 30 do 35 posto, ali može doseći čak i 50 posto.

Kako povećati doseg električnih auta zimi prema Renaultu

Neke kompanije, primjerice Renault, nude online kalkulatore koji vam omogućavaju da izračunate domet svog električnog automobila kad temperature padnu. Na primer, ako Zoe pri vanjskoj temperaturi od 20 stupnjeva Celzijusa, pri konstantnoj brzini od 50 km/h, može prijeći 376 kilometara s punim punjenjem. No padne li temperatura padne na 5 stupnjeva, doseg pada na  300 kilometara. Prema Renaultovim proračunima na minus pet možete računati na samo 244 km. Niske temperature negativno utječu na litij-ionske baterije, koje su najčešće u električnim i hibridnim automobilima, jer hladnoća usporava proces kretanja litij iona  s anode na katodu.

Kako biste izvukli maksimum iz svoje baterije zimi, potrudite se uvijek prije vožnje zagrijati kabinu dok je automobil priključen na punjač. Na taj način koristite električnu energiju za zagrijavanje automobila, umjesto da smanjite domet korištenjem baterije za istu stvar nakon što krenete. Grijana sjedala i volan troše daleko manje energije od ventilatora i klime. Stoga je na kratkim gradskim relacijama pametnije koristiti ove načine zagrijavanja, jer kabina se ionako neće zagrijati prije nego što stignete na odredište

kako povećati doseg električnih auta zimi

Kako povećati doseg električnih auta zimi pomoću kočenja

Povećanje regenerativnog kočenja električnog automobila može pomoći u prikupljanju energije. Zimi budite blaži na papučici gasa odnosno izbjegavajte nagla ubrzanja i kočenja kako biste maksimalno povećali doseg baterije. Pri nižim temperaturama najbolje je voziti između 40 i 60 km/h kako bismo prevalili najveći put prije nego se baterija isprazni. Naime, ako se vozite presporo, količina utrošene energije za grijanje će biti veća no ako pretjerate s brzinom ipak ćete tu „štednju“ na grijanju  potrošiti radu višeg aerodinamičkog otpora pri brzoj vožnji.

U zimskim uvjetima smanjiti ćete potrošnju energije i odabirom odgovarajućih zimskih guma radi boljeg prianjanja i učinkovitijeg kočenja. Također, zimi češće provjeravajte stanje tlaka zraka u gumama jer se tlak zimi snižava što utječe na veći otpor kotrljanja i manju izdržljivost električnih auta.

Također donosimo savjete kako produljiti vijek trajanja baterije na električnom autu.