Prodaja automobila mnogima je muka. Uvijek je teško prihvatiti činjenicu da naš divni automobil u većini slučajeva manje vrijedi nego kad je kupljen, a i moramo se boriti s brojnim pregovaračima koji konstantno spuštaju vrijednost. Ukoliko vam hitno treba novac ili kupujete novi automobil i želite se riješiti starog, donosimo nekoliko dobrih savjeta koji mogu ubrzati prodaju vašeg automobila.

Odredite točnu vrijednost automobila

Dobro je poznato da novi automobil gubi na vrijednosti čim izađe iz salona, a s godinama njegova cijena ovisi o brojnim faktorima. Kako je održavan, je li bio na svim redovnim servisima, koliko je kilometara prešao, dodatna oprema, godište… No osim tih realnih čimbenika, kupci će često procjenjivati i prema tome tko ga je vozio, gdje se auto nalazi, boja… Da biste bili sigurni da nećete izgubiti novac ili postaviti cijenu zbog koje vas nitko neće niti nazvati, pogledajte kako se kreću cijene sličnih automobila po oglasnicima i ravnajte se prema tome.

Ako vam se baš žuri prodati, možete zalijepiti natpis na automobil, ali time računajte s manjom cijenom jer i kupcu je jasno da vam je novac odmah potreban. Imate li malo više slobodnog hoda, bolja opcija je svakako oglasnik i vaganje ponuda. Više potencijalnih kupaca znači i veću vrijednost samog automobila.

Kvalitetne fotografije daju dodatnu vrijednost

Kad postavljate oglas, dajte si truda. Stavite više kvalitetnih fotografija auta sa svih strana. Kupci često niti ne otvore oglase bez fotografija. Također nemojte fotografirati blatan, prljav i zapušten automobil. Tržište je prepuno sličnih automobila te je bitno istaknuti po čemu je baš vaš najbolji ulov. Navedite obavezno kilometre, jeste li prvi vlasnik, opremu, servise, ima li servisnu knjižicu… Sve to učinit će ga poželjnijim.

[VEZANO] Kako udahnuti novi život rabljenom autu

Budite transparentni s nedostacima i kvarovima

Budite fer i iskreni te dokumentirajte i komunicirajte nedostatke. Kupac će ih ionako primijetiti, a time ćete mu izbiti argument za naknadno sniženje cijene. Također, dajte si vremena pri opisivanju performansi i cijelog vozila. Prije nego dođu potencijalni kupci, pobrinite se da je automobil besprijekorno čist. Sve izgleda ljepše kad blista i miriši. Pušite li u automobilu, suzdržite se dok ga ne prodate. U moru sličnih rabljenih automobila sve sitnice puno znače.

Procijenite koje se kvarove i ogrebotine isplati popravljati jer neki će vam znatno podići troškove, a možda neće podići i cijenu automobila. Svakako recite kupcu iskreno koji ga eventualni troškovi očekuju. Pri potpisivanju dokumenata pazite da nešto ne zaboravite, a na kraju, kad zaključite prodaju, budite sigurni da ste sve svoje osobne stvari izvadili iz automobila. Znalo se događati da ostanu kartice, računi, dokumenti… Možda novi vlasnik neće biti voljan baviti se dostavom vaših stvari.

Kako prodati rabljeni auto po najboljoj cijeni

Najbolja online platforma za prodaju automobila

Da bi čitav proces protekao jednostavno i sigurno, kako za vas tako i za kupca, možete se obratiti Neostaru. Oni pružaju uslugu online prodaje vozila, daju garanciju za vaš automobil te besplatno fotografiraju i procjenjuju vrijednost vozila. Obzirom na jamstvo, veća je vjerojatnost da ćete prije prodati automobil jer je to nešto što je kupcima važno. Također je sigurnije da iza transakcije stoji renomirana tvrtka, a ne privatna osoba.

Sve što vi morate napraviti je registrirati se i unijeti osnovne podatke o vozilu. Ako negdje zapnete, možete se obratiti korisničkoj podršci na 0800 8800. Nakon toga, stručnjaci će izaći na teren, detaljno pregledati automobil uz testnu vožnju te napraviti kvalitetne fotografije sa svih strana. Cijenu određuje prodavač, a svu papirologiju rješava Neostar.

[VEZANO] Na što paziti pri kupnji rabljenog auta iz uvoza