Kako skinuti naljepnicu s auta?

Naljepnice na autu, bilo da su vinjete ili izražavanje pripadnosti klubu prestat ćete trebati ili željeti puno prije nego što će one same otpasti. To je pogotovo slučaj ako ste kupili automobil s tuđim glazbenim ili regionalnim izričajem na njemu. Također, svatko tko je barem jednom zadnjih 10 godina prevalio onih nekoliko kilometara slovenske autoceste, na vjetrobranskom staklu ima vječnu uspomenu.

Ako ste pokušali „brzinski“ skinuti naljepnicu, onda znate da je to mukotrpan posao, a neiskusnim ili nestručnim rukovanjem možete i oštetiti lim. Sa stakla ide tek jedva nešto jednostavnije. No, postoji nekoliko pravila koja će vam olakšati ovaj postupak. Za početak, naljepnice nisu flasteri. Nemojte ih skidati naglo, dajte si vremena i strpljenja.

Prvo vodom operite područje oko naljepnica jer prljavština može uzrokovati mikro ogrebotine. Idealno bi bilo fenom malo opustiti ljepilo. Toplina bi trebala rastopiti ljepilo i naljepnica bi se trebala puno lakše skinuti. Ako vam fen ipak nije pri ruci, prelijte naljepnicu vrelom vodom. Ova metoda više pomaže s papirnatim naljepnicama, iako nije toliko učinkovita s vinilnima. Polako vucite pod kutem od 90 stupnjeva u odnosu na lim jer jedino pod tim kutem ljepilo ne ostaje na površini. Za skidanje naljepnica sa staklene površine možete koristiti poseban strugač za staklo, ali i njega s oprezom ako to radite prvi put. Nikako ne koristite žilet ili nož jer ćete sigurno oštetiti staklo ili lak. Najbolje je uzeti plastičnu karticu (radije darovnu nego kreditnu, a predlažemo i člansku karticu ORYX Asistencije. Počevši od ruba, malo po malo skidajte naljepnicu.

Ako je na tom mjestu ostalo ljepila, možete kupiti sredstvo za skidanje ljepila s automobila. Prije kupnje pripazite je li sredstvo namijenjeno plastici ili limu. No, u kućnoj radinosti možete upotrijebiti i jednu namirnicu zbog koje ne trebate potegnuti do trgovina automoto opremom. Kapnite malo alkohola na vaticu i trljajte ostatak ljepila. Ako vam se žuri, posao će obaviti i obični bijeli ocat, ali sva druga agresivnija sredstva (WD40, razrjeđivači) vam mogu ozbiljno oštetiti lak i poslije njih ćete samo trebati poliranje. Ostatke ljepila neki skidaju i benzinom, ali sve što možete skinuti s benzinom, možete i s daleko manje agresivnijim alkoholom.

Svakako, sve načine skidanja prvo isprobajte na skrivenom mjestu, kako biste bili sigurni da sredstvo nije preagresivno za vašeg limenog ljubimca. Nakon što ste skinuli naljepnicu još jednom operite mjesto vodom i ispolirajte tretiranu površinu isključivo s krpom od mikrofibre (MF).