Uz ove savjete uštedite više od 3.000 kuna na gorivu godišnje!

Želite li zaista smanjiti potrošnju i uštedjeti na troškovima za gorivo, zaboravite na magične aditive i ugradnju čudesnih uređaja u vozilo. Te metode često se reklamiraju u raznim medijima, a donose minimalan, najčešće nikakav efekt na potrošnju goriva. Veći su izgledi da neprovjereni aditivi ili “tehnološka rješenja” koja se ugrađuju u motor automobila oštete vozilo nego da uštede koji decilitar benzina ili dizela. Meka noga na gasu najviše će smanjiti potrošnju goriva, kao i neki drugi detalji na koje morate paziti godišnje, ovisno o tipu automobila, uz prosječnu prijeđenu kilometražu, a uz koje možete uštedjeti i više od 3.000 kuna. Donosimo vam savjete kako najefikasnije štedjeti gorivo.

Redovito održavajte auto

održavanje auta

Redovito održavanje auta doprinosi urednijem radu svih sustava, pogotovo onih pogonskih. Istrošene svjećice, prljavi filtar zraka, i drugi nedostaci koji se lako otklone mogu povećati potrošnju i do pola litre na 100 kilometara.

Izbacite iz auta sve nepotrebno

Mnogi kabinu auta i prtljažnik koriste kao svojevrsno skladište “svega i svačega” što je jako loše jer svaki kilogram viška u autu povećava potrošnju. Ako izbacite samo 20 kilograma suvišnih stvari uštedjet ćete i 0,1 l/100 kilometara.

Racionalno koristite klimu

Kada to nije potrebno, primjerice rano ujutro, noću ili u drugim prilikama kad sunce nije jako a vanjska temperatura je ugodna, isključite klimu. Klima uređaj podiže potrošnju 0,3 do 0,8 l/100 km. Prosječna potrošnja najviše raste u gradu, a najmanje na autocesti.

Provjeravajte pritisak u gumama

Preniski pritisak u gumama doprinosi njihovom neravnomjernom trošenju, ali i većoj potrošnji. Zbog toga provjeravajte pritisak u gumama svakih mjesec dana. Uz neodgovarajući pritisak trošit ćete 0,2 – 0,3 l/100 km.

Koristite “štedljive” gume

Gume s niskim otporom kotrljanja, odnosno takozvani ekološki modeli guma mogu smanjiti potrošnju do 0,2 l/100 km. No budite oprezni pri njihovoj kupnji. Takve gume najčešće imaju lošije performanse od “klasičnih” guma. Informirajte se o njihovoj kvaliteti.

smanjenje potrošnje goriva

Ugasite motor kad stojite

Mnogi imaju lošu naviku ostaviti upaljen motor dok stoje na parkiralištu i čekaju nekoga ili pak zagrijavaju automobil i motor prije kretanja. Motore današnjih automobila nije potrebno zagrijavati. Odustanete li od ovih loših navika, uštedjet ćete oko 0,1 l/100 km.

Skinite krovne nosače

Mnogi tijekom cijele godine voze s krovnim nosačima i, što je još gore, krovnim kutijama. Iako je to možda malo prljav i neugodan posao, skinite nosače kad vam ne trebaju i vratite ih kad vam trebaju. Naime krovne kutije mogu potrošnju povećati čak i dvije litre, a nosači od 0,5 litara do 1 litre na 100 kilometara. Vožnja će tako također biti tiša jer nosači i kutije proizvode i neugodan zvuk.

Vozite ravnomjerno i predviđajte situacije

Držanjem većeg razmaka i predviđanjem situacija poput izmjena crvenog i zelenog svjetla vašu ćete vožnju učiniti ravnomjernijom. Rjeđe ćete usporavati i ubrzavati i tako uštedjeti i do jedne litre na 100 kilometara u gradskom prometu.

Vozite u što višoj brzini

visoki obrtaji

Kod nekih automobila već i pri 50 km/h možete bez problema prebaciti u petu brzinu i pritom se ugodno voziti. Zabluda je da preniski okretaji štete motoru, štoviše potpuno je suprotno. Vožnja na nižim okretajima produžuje vijek trajanja mehaničkih dijelova motora. Promijenite li drastično način mijenjanja brzina, možete uštedjeti i više od litre goriva na 100 kilometara.

Koristite auto samo kad morate

Ponekad auto koristimo i za nešto potpuno nepotrebno, recimo odlazak u 200 metara udaljenu trgovinu po litru mlijeka. Baš na takvim kratkim relacijama potrošnja jako raste. Njihovim izbjegavanjem uštedjet ćete 0,1 l/100 km i pritom učiniti nešto dobro za vaše zdravlje. Uz ove savjete uštedite više od 3.000 kuna na gorivo godišnje